1. Home
  2. Prezentacije
  3. Duh Lacettija nastavlja da živi u osveženom sedanu zvanom Chevrolet Monza
Duh Lacettija nastavlja da živi u osveženom sedanu zvanom Chevrolet Monza
7

Duh Lacettija nastavlja da živi u osveženom sedanu zvanom Chevrolet Monza

369
7
Podelite sa prijateljima:

Limuzina Chevrolet Monza se prodaje u Kini evo već tri i po godine i inicijalno je bila zamišljena i ponuđena kao jednostavnija i priuštivija alternativa za model Cruze. Međutim, sam Cruze je nedavno postao deo istorije pa je Monza u realnosti postala njegov naslednik i kao takva predstavlja najpristupačniji sedan Chevroleta koji se nudi u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Nakon planiranog zahvata zatezanja bora, Monza je postala još jeftinija.

Promena nije bilo puno ako se gleda spoljašnost trozapreminskog vozila. Novi su farovi, prednji branik jeste preoblikovan a vidimo i gabaritniju rešetku hladnjaka koja deluje sada malo više nabusito (kao da će da se svađa s nekim prolaznikom). Sveukupno, opažaj posmatrača sada nije bitno izmenjen.

Ipak, nove su i felne koje u svim izdanjima nude identičan prečnik od 16 cola, ali je zato sve drugo ostalo isto kao pre restilizacije. Zahvaljujući novom perju, sedan je produžen za 42 milimetara (i sada meri 4.656 mm). Chevy Monza i dalje pruža zapreminu prtljažnika od 405 litara.

Ako smo sve ovo konstatovali za eksterijer, onda radosno navodimo da je unutrašnjost u potpunosti preuređena. U duhu aktuelnog trenutka, sedan je profitirao dobijajući novi frontalni panel s duetom ekrana od kojih svaki nudi dijagonalu od po 10,25 inča, ali oni nemaju nikakvu natkrivku.

Centralna konzola, obruč upravljača, baš kao i ručica menjača su izmenjeni. Parking kočnica je sada elektromehanička, dok je obezbeđena i platforma za bežičnu dopunu raznoraznih gadžeta. Nalazi se na središnjem tunelu. Savremeni, automatski uređaj za kontrolu klimatizacije se nikada nije pojavio u ovom modelu, pa neće ni sada. Dostupna je samo, što bi naš narod rekao, manuelna klima.

U tehničkom smislu posmatrano, Monza se vraća dobro poznatom modelu i kod nas, onom po imenu Chevrolet Lacetti. Imamo istu arhitekturu sa nezavisnim ogibljenjem nazad (Mekfersonove opruge). Bazična verzija je zadržala stariji benzinski atmosferski agregat radne zapremine 1,5 litara.

Ova jedinica razvija 113 konjskih snaga i 141 Nm obrtnog momenta, onda kada je u naponu snage. Takav blok je namenjen pogonu brojnih modela koje General Motors prodaje u Narodnoj Republici Kini. Ovde se može dobiti samo sa šestostepenim preselktivnim robotizovanim menjačem, umesto s klasičnim automatskim, što je uglavnom slučaj kod ostalih oblika implementacije.

Eto, manuelni menjač je uklonjen iz ponude pre neke dve gdoine i sada je Monza ostala i bez središnje pozicioniranog motora (ne u smislu fizičke ugradnje već mesta u gami). Mislimo na jednolitarski turbobenziski agregat sa 125 konjskih snaga iz tri cilindra.

Ali, zato je na vrhu piramide ponude ostao trocilindraš s turbo punjačem i 1,3 litra. On odbacuje 163 konjske snage uz najviših 230 Nm obrtnog momenta. Laki hibrid je po konstrukciji i radi na naponu od 48 volti, zahvaljujući čemu vozač prilikom polaska iz mesta dobija dodatnih 11 „konja“ i nekih 40 Nm obrtnog momenta. Menjačka kutija je klasična šestostepena i automatska. Ovako skockan sedan do „stotke“ dođe za 9,2 sekunde. Ako kreće iz mesta, dakako!

Najzanimljiviji deo priče se po običaju u ovakvim situacijama (s pristupačnim modelima) tiče maloprodajne cene, a ona je u Kini pre restilizacije počinjala od kote na kojoj piše 16,2 hiljade američkih dolara. E sad ovde imamo pojeftinjenje, pa će tako i najprestižnije izdanje biti jeftinije.

Za novu Monzu će biti potrebno oprostiti se od sume koja će se kretati u rasponu od 13,7 do 15,7 hiljada dolara. S prodajom će se krenuti već tokom ove jeseni.

AutoRepublika

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Monza“ – lepo ime za jedan sasvim bezvezan auto! Jednom davno, 1978–1986 godine, Opel je imao u programu veliki i lep kupe „Monza“.

moron

Bio je to samo malo formom „doradjeni“ tadašnji Senator 😊
Eh, kad se setim tog Senatora, sa motorima 2,8 S, 3,0 S i 3,0i … 3,0i je imao, mislim, 184 ks.
A na zadnjem vešanju je imao opruge koje je Opel nazivao „mini-block feder“. Malo neobične.
Cela tadašnja gama njihovih limuzina je meni bila fantazija, Rekord, Commodore i Senator.

Matija

Sedamdesetih godina Opel je imao lepe modele. Jedan od najlepsih bio je Commodore Coupe. Divna, nezaboravna vremena!

moron

Da, ca onim cnim „kožnim“ krovom, koji je krasio i tadašnji Ford Granadu ( tj. Consul )

Matija

Bila je to velika moda! 🙂

Mustang

lepo ime, lepa linija i prelepa cena
kod nas u evropi za sepet od 4 metra trebaš dati skoro 20 000 €

Matija

Ovo je kineska cena, dok stigne do Evrope duplirace se.