1. Home
  2. Vesti
  3. Nakon Nissana i drugi proizvođači najavljuju ukidanje dizela u Evropi
Nakon Nissana i drugi proizvođači najavljuju ukidanje dizela u Evropi
1

Nakon Nissana i drugi proizvođači najavljuju ukidanje dizela u Evropi

425
1
Podelite sa prijateljima:

Nissanova odluka da odustane od prodaje dizel automobila u Evropi, gde dolazi do pada potražnje za ovim tipom pogona zbog najavljenih skupljih poreza i pretećih zabrana, očigledno je primer i za neke druge proizvođače.

Nissan je u ponedeljak saopštio da izbacuje dizel motore iz putničkog programa evropskih modela, s tim što će fokus prebaciti na elektrifikaciju.

Toyota je saopštila u martu da će ukinuti prodaju dizel automobila u Evropi do kraja ove godine. Na ovaj tip pogona se odnosi samo 10 odsto prodaje japanske marke na Starom kontinentu. Dizel ponuda će i dalje biti prisutna kod modela poput Land Cruiser SUV-a, Hilux kamioneta i Proace lakog komercijalnog vozila.

Ostali japanski proizvođači bi mogli da prate Nissanov i Toyotin primer, jer se evropski region suočava sa oštrijim emisionim standardima nakon čuvenog „dizelgejta“.

„Japanci su posebno orijentisani na promene jer su oni bili od samog početka skeptičniji od ostalih u vezi sa dizel tehnologijom, a u isto vreme nisu toliko kompetentni u datoj oblasti“, rekao je Štefan Bracel, direktor automobilskog sektora na Univerzitetu primenjenih nauka u Bergiš Gladbahu u Nemačkoj. On je najavio da će Honda i Mazda krenuti istim putem i odustati od dizela.

Prošle godine, potražnja u Evropi za dizelima je pala 7,9 odsto na 6,77 vozila, što je rezultiralo tržišnim udelom od 43,8 odsto. To je manje od vrhunca iz 2011., koji je iznosio 54,9 odsto. Prodaja „naftaša“ će i dalje da pada, smatraju analitičari, a proizvođači će biti prisiljeni ili da brane tehnologiju ili da odustaju od nje.

Portparolka Nissana je saopštila da će doći do postepenog povlačenja dizela automobila iz Evrope.

„Zajedno sa drugim proizvođačima i industrijskim institucijama, možemo da posvedočimo progresivnom padu dizela, ali ne predviđamo neki nagli kraj u kratkoročnom smislu“, rekla je ona. „U ovom trenutku, za mnoge kupce će dizel motori ostati interesantni, tako da ostaju u aktuelnoj Nissanovoj pogonskoj ponudi.

U Evropi, gde je koncentrisana prodaja naših dizel modela, naše stremljenje ka elektrifikaciji će nam omogućiti da postepeno ukinemo dizel motore iz putničkog programa, kako se budu pojavljivali novi modeli.“

Neimenovani izvor je prošlog meseca izjavio za Rojters da će Nissan ukinuti na stotine radnih mesta u fabrici u Sanderlendu, koja je najveći britanska fabrika automobila. Razlog je pad potražnje za dizel modelima u Evropi.

Nissan je prodao 128.456 dizel modela u Evropi prošle godine, ili oko 16 odsto od ukupnog broja isporuka u regionu, javlja Bloomberg Intelligence.

Nissan prodaje dizel komercijalna vozila u Evropi, uključujući Navaru i NV200 u Barseloni. Dok dizel ostaje važno gorivo za laka komercijalna vozila poput kamioneta, kompanija će redukovati udeo ovog tipa pogona i u ovom segmentu, okrećući se ka elektrifikovanim pogonskim sistemima, saopštio je Nissan.

Potencijalne konsekvence Volkswagenove afere uključuju i zabrane dizel automobila u urbanim oblastima u Nemačkoj, dok je Pariz već zabranio starije dizele. Proizvođači automobila su u procesu iznalaženja rešenja za zabrinutost kupaca, nudeći programe koji uključuju zamenu dizel automobila za nove benzinske modele u slučaju da je kupac pogođen restrikcijama.

Podaci iz prošlog meseca su pokazali oštar pad potražnje za dizel automobilima u Velikoj Britaniji, koja je drugo po veličini evropsko tržište posle Nemačke, gde je prodaja „naftaša“ takođe u padu.

Suočavajući se sa globalnim zaokretom regulative vezane za emisiju dizela, proizvođači automobila prilagođavaju svoje poslovanje novonastalim uslovima, uključujući značajno investiranje u električna vozila.

 

(425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Teški „debilizam“. „Stručnjake“ iz VW-a i Bosch-a koji su osmislili prevaru ( od koje sada trpe i oni koji u nju nisu bili umešani, pa i kupci ), bi trebalo „povešati“ …