1. Home
  2. Vesti
  3. Audijev elektromobil javlja da je potrebna zamena ulja u motoru posle 16.000 km?!
Audijev elektromobil javlja da je potrebna  zamena ulja u motoru posle 16.000 km?!
4

Audijev elektromobil javlja da je potrebna zamena ulja u motoru posle 16.000 km?!

1.54K
4
Podelite sa prijateljima:

Voleli ga ili ne, Audiju se moraju priznati razne sjajne stvari i inovacije. Ova nemačka marka je redefinisala reli trke s Ur-Quattro modelom, a ujedno je lansirala prvi serijski model s LED farovima. Međutim, što se elektrifikacije tiče, Bavarci iz Ingolštata kaskaju za Teslom.

Mada nije prvi elektromobil marke, e-tron je prvi takav namenjen masovnoj proizvodnji. U ponudi su dve verzije – 50 i 55, obe s tandemom elektromotora i pogonom na sve točkove pod „quattro“ oznakom.

Naravno, i električni automobili zahtevaju servisiranje, ne baš identično kao tradicionalni, rekli bismo kudikamo jednostavnije. Šta je sve na listi za proveru kod e-trona nakon pređenih 16.000 kilometara? Tu su kočnice, baterije, gume, metlice brisača, različite komponente sistema oslanjanja i tako dalje.

Međutim, vlasnik pod imenom Keri Trost, poslao je portalu Electrec fotografiju klastera instrumentacije svog e-trona, koji se bliži redovnom servisiranju. Međutim ono što je interesantno je sledeće: „Promena i provera ulja za 200 milja“.

Ovaj propust se može pripisati developerima softvera, koji su kodirali softver klastera instrumentacije i program obaveštavanja o servisu na čuveni „copy/paste“ način, preuzevši ga jednostavno od modela s motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Trost je Electrecu rekao da je siguran da će mu diler „naplatiti najmanje 500 dolara da skloni tu glupu poruku koja iskače svaki put kada uđem u vozilo“.

Bazirano na reakcijama 57.286 vlasnika i zakupaca od 2016. do 2018. modelne godine, J.D. Power 2019 Customer Service Index studija Audi stavlja ispod Mercedesa, Infinitija, Cadillaca, Lexusa i Porschea. Amerikanci koji su zakoračili u Audijeve salone znaju dobro zašto zadovoljstvo kupaca Audija nije na zadovoljavajućem nivou.

Vlasnici e-trona u Evropi su takođe prijavili poruke vezane za promenu ulja, što pokazuje da je reč o istom softveru, bez obzira da li su u pitanju američki ili evropski modeli. Ono što je još važnije, Trost je obelodanio prikriveni motiv servisne provere nakon 16.000 kilometara. „To je stari zahtev koji se pojavljuje kod benzinskih modela, a oni su ga jednostavno prebacili na uređaje električnog automobila, tako da njihovi dileri mogu nastaviti sa zarađivanjem novca, bez obzira  što nema potrebe za uslugom.“

Hm, dobro je, očigledno je da mi u AutoRepublici nismo „zlonamerni“ i „nestručni“ kakvima nas smatraju neki uvoznici automobila u Srbiji.

AutoRepublika

(1538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Hahaha, a u pm! „Prevara se zove Audijevim imenom“
500 dolara da otklone njihovu gresku? Koliko li onda deru za prave greske, servise….

moron

Ja bih tu ipak redovno zamenio ulje … Makar u ležajevima rotora 🙂

Zoca

Veliki je znak pitanja da li ce mocna Nemacka industrija prosperirati sa elektro-vozilima kao sa masinama SUS.

BojanNeki

Posle Nemaca i Japanci rastavili da prouče Teslu 3. Utvrdili su da je bar 6 godina Tesla tehnološki ispred.
Kada je video Teslin kompjuter jedan zapanjen inženjer Tojote je rekao: „mi ovo ne možemo da napravimo“.
https://electrek.co/2020/02/17/tesla-teardown-6-years-lead-over-toyota-vw/