1. Home
  2. Zelene strane
  3. Dubai planira da u naredne dve godine 56% flote taksija postane „zeleno“
Dubai planira da u naredne dve godine 56% flote taksija postane „zeleno“
0

Dubai planira da u naredne dve godine 56% flote taksija postane „zeleno“

177
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasti Dubaija žele da 56% flote koja je u službi taksi prevoza građana bude iz segmenta ekološki podobnih vozila, i to do 2023. godine. Pored toga, ideja je da do iste te godine, 5% od te flote bude sposobno za autonomnu vožnju, piše poslovni dnevnik Arabian Business.

U publikaciji se takođe navodi da generalni direktor tela nadležnog za pitanja drumskog transporta (Road Transport Authority – RTA), Matar Mohamed Al Tajer navodi kako je organizacija posvećena široj implementaciji veštačke inteligencije u sektoru taksi usluga Dubaija.

Inače, podsetićemo da je upravo ovo telo iz Dubaija, to jest da je RTA u aprilu potpisalo ugovor sa američkim General Motorsom na ovu temu. Po slovu tog ugovora, do 2030. godine bi u službu bilo uvedeno do 4 hiljade samovozećih taksi automobila. Ekološki podobna vozila bi se oslanjala na baterijske pogonske sklopove što je posebna pikanterija i veoma indikativno, imajući u vidu da pričamo o delu sveta poznatom po eksploataciji sirove nafte i izrazito niskim cenama naftnih derivata.

Već neko vreme vlasti Dubaija naglašavaju važnost primene koncepta održive mobilnosti. Najsvežije saopštenje stoga nije ništa drugo do nastavak primene ranije zadatog kursa.

Al Tajer govori kako grad Dubai namerava da putnicima ponudi jedinstveni doživljaj i iskustvo vožnje taksi automobilom. „Namerni smo da ponudimo šaroliku uslugu, odnosno mogućnost izbora, kako u smislu komfora tako i brige o njima u modernom poimanju taksi usluge. U ponudi će se naći velike limuzine, aerodromski taksi, taksi za dame i taksi za porodice…“ priča on.

Čovek je naglasio i da je neophodno drastično uvećanje flote ovih vozila, a sve uslovljeno brzim prirastom stanovništva ovog emirata i želji da se unapredi transportna integracija.

Inače, uvođenje samovozećih taksija je u rastu popularnosti širom sveta. Kompanije koje razvijaju tehnologiju autonomne vožnje, poput firmi Cruise ili Waymo predvode ovaj pravac, mada je primetan porast broja i startap kompanija koje se angažuju u ovoj grani.

Kako bilo, više o strategiji Dubaija na ovu temu ćemo saznati tokom manifestacije Expo 2020, a koja je zakazana za oktobar pred nama.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments