1. Home
  2. Vesti
  3. „Iranski Peugeot“ odnosno Khodro opet u Rusiji
„Iranski Peugeot“ odnosno Khodro opet u Rusiji
2

„Iranski Peugeot“ odnosno Khodro opet u Rusiji

697
2
Podelite sa prijateljima:

Iranski proizvođač automobila, kompanija Khodro nije aktivna samo na lokalnom tržištu, već poseduje četvrtinu kapitala i azerbejdžanskog preduzeća Azermash, a koje je i kod nas postalo poznato po tome što i dan-danas proizvodi replike Peugeota s kraja prošlog veka pod oznakom modela Khazar. Sada stižu vesti o nagoveštajima početka poslovanja marke Khodro i na tržištu Ruske Federacije, što su Iranci obećali još 2016. godine, ako ne u drugoj, onda u formi plasmana četvorotočkaša.

Neki od modela koje su Evropljani mogli bliže da osmotre, prikazani su i na Salonu automobila u Moskvi (Interauto), a to su limuznine nazvane Tara, Runna + i Dena +, kada je azijska firma još jednom akcentirala planove o nastupu, tačnije povratku na rusko tržište. Najbliži odluci da postane prvi model marke Khodro na ruskom tlu je model Tara. Opet, i ovaj četvorotočkaš je utemeljen na donorskom Peugeotu 301.

Ipak, u ovom trenutku iranska kompanija još uvek iščekuje da stekne uvid u rezultate naručenog istraživanja, što bi trebalo da ponudi dobru osnovu za razboritu odluku uprave o povratku na rusko tržište. Ideja angažovanja istraživača se ogleda u pokušaju ustanovljavanje kredibilne procene u pogledu buduće tražnje za automobilima iz budžet segmenta. Činjenica je da je modelna linija marke Khodro u celosti utemeljena na drevnim Peugeotovim „manekenima“.

Tako je na primer, Dena + zasnovana na Peugeotu 405, a u proizvodnji se nalazi od 2011. godine, dok je Runna + ništa drugo do redizajnirani Peugeot 206. Kao što rekosmo Tara je donora pronašla u liku i delu Peugeota 301, na čiju platformu je postavljena. Uzgred budi rečeno, Tara je i najnoviji model iranskog Khodroa, pa je na trake dospela ove godine.

Taru pokreće atmosferski benzinac zapremine 1,6 litara. Isporučuje 113 konjskih snaga koje se do prednjih točkova dostavljaju, bilo putem petostepenog ručnog menjača ili upotrebom šestostepene automatske transmisije. Lista opreme uključuje parking senzore montirane na zadnjem odbojniku, sedmoinčni ekran informativno-zabavni sistem i stakleni panoramski krovni otvor.

Za kraj posebna pikanterija. Iranski Khodro je 2019. godine pokušao s povratkom u Rusiju, kada je uvezao, ispostavilo se ukupno samo deset primeraka sedana Khazar (o njemu možete pročitati u gore priloženom linku). U intervalu od 2006. do 2009. godine, Khodro se u prošlosti već nudio u Rusiji.

AutoRepublika

(697)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Lepo izgleda ova Tara, verujem da bi zbog imena dobro prošla i kod nas.

DOLF

Ako se dobro sećam u BiH su se prodavali neki Iranski automobili.