1. Home
  2. Vesti
  3. Geely gradi fabriku u Belorusiji
Geely gradi fabriku u Belorusiji
2

Geely gradi fabriku u Belorusiji

310
2
Podelite sa prijateljima:

U automobile kineske marke Geely će u budućnosti biti ugrađivani motori sklopljeni u fabričkim pogonima podignutim u Belorusiji. Da bi to bilo izvodljivo, Kinezi moraju prvo da investiraju u carstvo, čini se doživotnog vladara Belorusije, kako bi proizvodni kompleks bio izgrađen.

Kako je izvestilo belorusko novinsko izdanje Respublika, privatno preduzeće iz Kine ima nameru da uspostavi još jednu proizvodnu lokaciju u toj državi, gde bi bila upriličena proizvodnja motora i automobilskih komponenti, što bi bila druga fabrike tog društva na teritoriji Belorusije. Zamenik generalnog direktora Razvojne kompanije industrijskog parka CJSC, Kiril Korotejev, beloruska strana je trenutno u pregovorima s kineskom markom kako bi se oformilo novo preduzeće u industrijskom parku Veliki kamen.

U međuvremenu, fabrika BelGi, koja radi u Belorusiji a u vlasništvu je Kineza, angažovana je na motaži automobila marke Geely, odakle se četvorotočkaši isporučuju na lokalno, ali i okolna tržišta, što uključuje i golemu Rusku Federaciju. U ovom trenutku, svi ti automobili nose motore s unutrašnjim sagorevanjem koji su s nalepnicama „Made in China“.

Šuškanja da će kineski brend prionuti na posao izgradnje novih pogona u Republici Belorusiji su se pojavila još 2020. godine, kada je zamenik direktora BelGi-ja Andrej Plegoško kazao da je u planu da se popravi stepen lokalizacije vozila marke Geely, koji je trenutno na nivou od oko 51%.

U novom intervjuu koji je objavljen u pomenutom listu Respublika, Kiril Korotejev je potvrdio postojanje planova i rekao da će „nova fabrika Geelija u Belorusiji biti prilika za rast prihoda više tamošnjih kompanija koje su vezane za poslovanje kineskog preduzeća.“ Ovo je predviđeno (kako bi drugačije i čemu uopšte parlament i izbori – p.a.), predsedničkim ukazom broj 215, a kojim je predviđeno da je za proizvode izrađene u industrijskom parku Veliki kamen, predviđena državna stimulacija.

Inače, pogoni BelGee su otvoreni 2017. godine i osmišljeni su tako da mogu da na godišnjim osnovama izbacuju do 60 hiljada četvorotočkaša. Tu se sklapaju sledeći modeli marke Geely: Coolray, GS, Atlas i novi Atlas Pro, koji se odatle šalju ka Rusiji. Kupe krosover Geely Tugella, koji je veoma popularan u matičnoj Kini, nije na proizvodnom meniju beloruske fabrike.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I to je rezultat sankcija… Evropa radi u korist svoje štete.

Renault Terminator

Očekivano.Pošto je glupa i primitivna Evropa zalupila vrata Bijelorusima,ovi su bez problema sve svoje snage okrenuli komplet na Istok ka Rusiji,Kini…Bijlorusija nije Jugoslavija da je sankcijama mogu slomiti,oni iza sebe imaju Rusiju koja ih što se tiče resursa (kojih u Bijelorusiji nema) nikada neće lišiti.A vojno ne smiju ni da pomisle da dirnu Bijelorusiju jer to bi bio kraj Evrope kakvu danas poznajemo.Pa gospodo demokrate i borci za tzv ljudska prava iz EU samo izvolite..
https://youtu.be/jGN0q4WedbE