1. Home
  2. Life
  3. Redni šestak Hurricane označava novi pravac za Chrysler i Stellantis uopšte
Redni šestak Hurricane označava novi pravac za Chrysler i Stellantis uopšte

Redni šestak Hurricane označava novi pravac za Chrysler i Stellantis uopšte

401
0
Podelite sa prijateljima:

Američka divizija globalnog giganta pod imenom Stellantis je ona koja je još uvek ostala dostojna istorije i verna svojim korenima. Pričamo o brendovima kao što su Dodge, Chrysler, Jeep i Ram, to jest o predstavnicima korporacije Chrysler.

Za razliku od domaćih rivala kao što su General Motors i Ford, koji uveliko prelaze na koncept elektrifikacije i ugradnju turbobenzinaca s tri i četiri cilindra, Chrysler se opire i nastavlja s implementacijom atmosferskih motora sa šest i osam cilindara, najviše zato što još uvek daju fantastične prodajne rezultate. Primera radi, kamionet Ram Pickup je drugi najprodavaniji model „preko bare“, Dodge Challenger i Charger dominiraju među većim kupeima, odnosno limuzinama, a Jeep prolazi kroz najbolji period u svojoj istoriji.


Ali svemu šta je lepo mora da dođe kraj i Amerikanci su upravo objavili da će legendarni motor Hemi sa osam cilindara uskoro u penziju, pošto više ne zadovoljava sve strožije zakone po pitanju izduvnih gasova. Zameniće ga novi motor pod kodnim imenom Hurricane u konfiguraciji sa šest cilindara u linijskom rasporedu. Ovaj agregat zapravo nije ekskluzivan samo za Jenkije, i masovno će biti korišćen unutar cele korporacije Stellantis, a ranije su postojale priče da ćemo ga videti i u vozilima marke Alfi Romeo.

Zašto bi treći najveći proizvođač na svetu debitovao s tako nečim baš u vreme kada se čini da svi prelaze na električne modele, pa i na hibride? Stellantis kaže da još uvek postoji veliki broj kupaca koji žele baš takvu mehaniku ispod haube, posebno onih u Sjedinjenim Američkim Državama, a na takav način, brend je u stanju da nadmaši neefikasne V8 motore i da pri tom zadovolji spomenute zakone o izduvnim gasovima.

Hurricane će biti dostupan u dve verzije i obe će pružati zapreminu od 3,0 litre. Onaj bazni će razvijati minimalno 400 konjskih snaga dok će se drugi, snažniji turbobenzinac moći pohvaliti s preko 500 „grla“. Radi poređenja, sadašnji 5,7-litarski benzinac koji Hurricane treba da zameni stiže sa 395 „konja“, a onaj zapremine 6,4 litre s čak 485 konjskih snaga.

Stellantis kaže kako će Hurricane razvijati identičnu snagu, uz veći obrtni momenat, a pri tom biti za oko 15% ekonomičniji. Amerikanci se već pitaju da li će biti jednako pouzdan pošto Hemi važi za jedan od najizdržljivijih motora ikada ponuđenih od strane Chryslera. Stellantis nam takođe kaže da je Hurricane težak 194 kilograma, što je za oko 50 kg manje od Hemija.


Proizvodnja ovog agregata će se odvijati u Meksiku, a zatim će biti isporučivan brendovima širom sveta. Kao što smo spomenuli, nije nam poznato koji četvorotočkaši će ga koristiti, ali Hemi se trenutno može naći ispod hauba modela Dodge Charger i Challenger, Jeep Grand Cherokee i Wagoneer/Grand Wagoneer kao i Ram 1500/Heavy Duty.

Amerikanci su veoma nostalgični i često se prisećaju „starih dobrih vremena“, pa će im Hemi svakako faliti i dugo godina će se pričati o njemu. Ali barem na papiru, Hurricane definitivno zvuči kao dostojan naslednik.

AutoRepublika

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments