1. Home
  2. Vesti
  3. Ford planira i pro-terensko izdanje modela Transit
Ford planira i pro-terensko izdanje modela Transit
0

Ford planira i pro-terensko izdanje modela Transit

188
0
Podelite sa prijateljima:

Uspeh Forda sa pro-terenskim i ekstremno-terenskim izdanjima nikako nije prošao nezapaženo u automobilskoj industriji. Konfiguracije poput Tremora i Raptora su osvojile srca svih onih koji vole da siđu sa asfalta, bez obzira da li razlog leži u zabavi ili pak poslu. Kako najavljuju kolege sa sajta Motor Trend, uskoro bismo mogli da vidimo i pro-terensko izdanje najprodavanijeg kombija u Americi.

Reč je naravno o Transitu koji je protekle godine privukao preko 130 hiljada kupaca i nastavio dominaciju Forda među komercijalnim vozilima, onu koja traje još od sedamdesetih godina prošlog veka.

Iako se Transit već može naručiti sa pogonom na sva četiri točka, iz kompanije veruju da gube veliki broj kupaca koji žele ekstremnije izdanje, kako zbog obavljanja osnovne delatnosti tako i radi kampovanja, kao i sličnih rekreativnih aktivnosti uobičajenih tokom vikenda. Motor Trend je došao do ovog zaključka nakon što je američki proizvođač vozila početkom ove sedmice predao patent na ime „Trail Transit“, što nam govori da ipak možemo da očekujemo takav model.

U prilog takvoj priči ide i podatak da je Ford još prošle godine u Evropi debitovao s Transitom Trailom koji se uglavnom razlikuje po nekim dodacima. Kao što možemo da zaključimo na osnovu priloženih fotografija,

Transit donosi masku hlanjaka sličnu onoj na izdanjima Raptor kod modela Ranger i F-150, zatim šire blatobrane i na kraju posebne 16-inčne felne. Pogon na zadnje točkove je standardan, uz opcioni prenos snage na sva četiri točka, a vozač može da podesi ogibljenje na osnovu toga da li je podloga vlažna ili blatnjava.

Međutim, Transit Trail se može naručiti samo sa 2,0-litarskim dizelom na Starom kontinentu, dok bi Jenkiji ipak očekivali značajno više snage. To i nije problem pošto se kombi na ovom tržištu nudi sa 3,5-litarskim turbobenzincem koji razvija 310 „konja“ i maksimalnih 542 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na točkove preko desetostepenog automatskog menjača.

U pitanju je identičan agregat koji pokreće i egzotični i skupoceni Ford GT, ali naravno sa značajno manjim turbo punjačem. U izboru je i 3,7-litarski „atmosferac“ sa 275 „grla“, ali je za očekivati da bi nalepnica Trail bila rezervisana samo za najmoćniji motor u ponudi. Uparen s takvim agregatom, ovaj kombi je u stanju da ubrzanje od nule do 100 km/h za 6,7 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 155 km/h. Mogao bi on s tim motorom i brže, da nije elektronske blokade.


Naravno, cela priča bi mogla da bude samo „novinarska patka“ pošto nije retkost da automobilski proizvođači zaštite određena imena samo da bi sprečili konkurenciju da tako nešto uradi.

Ali, ako ipak dočekamo da vidimo Transit Trail, možemo očekivati sve one izmene koje su proslavile evropski model uz značajno više snage. A kada znamo uspehe Tremora i Raptora, neće nas iznenaditi još jedan pro-terenski model, pa makar on bio komercijalni kombi.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments