1. Home
  2. Vesti
  3. Italijani se nadaju izuzeću egzotičnih marki iz zabrane za SUS motore
Italijani se nadaju izuzeću egzotičnih marki iz zabrane za SUS motore
2

Italijani se nadaju izuzeću egzotičnih marki iz zabrane za SUS motore

206
2
Podelite sa prijateljima:

Iako ni zabrana samih velikoserijskih automobila pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem, najavljena na teritoriji Evropske unije za 2035. godinu, nije stupila na snagu, odnosno nije prošla kroz relevantne kanale odučivanja, Italijani žele preventivno da deluju i da zaštite svoju industriju automobila.

Kažemo da zabrana konvencionalnih automobila nije zvanična i pravno obavezujuća još uvek, ali ni nema neke sumnje da će uskoro to postati, odnosno sasvim je sigurno da je kraj benzinskih i dizel motora u Evropi veoma blizu. Podsećamo da je Evropska komisija tempirala gore pomenutu 2035. godinu.

Predlog komisije je naišao na momentalni otpor članica unije koje imaju razvijenu automobilsku, pa i prateće industrije, o čemu smo izveštavali, a sada stiže slična priča i s teritorije Italije gde političari traže izuzeće od najave, a koje bi obuhvatalo samo deo industrije koji razvija superautomobile, odnosno egzotične modele. Ministar za ekološku tranziciju u italijanskoj vladi, Roberto Singoljani, je u razgovoru za televiziju Bloomberg obelodanio ovu informaciju.

Singoljani, koji je ranije bio član upravnog odbora Ferrarija bez prava učestvovanja u donošenju upravljačkih odluka, naveo je da su u toku razgovori sa zvaničnicima Evropske komisije, i to u pogledu formulisanja konačnog teksta predloga direktive o zabrani SUS motora, i potencijalno ublaženim zahtevima od proizvođača egzotika, spram onih koji su predviđeni za velikoserijske modele.

Da podsetimo da su Italijani posebno bogati egzotičnim markama, a tu se, između ostalih najviše ističu Ferrari, Lamborghini i Pagani.

„Automobili iz ovog segmenta zahtevaju veoma posebnu tehnologiju i za njih su baterije u tranzicionom periodu prosto neophdonost,“ kazao je Singoljani. „Jedan važan korak se ogleda i u tome da Italija dobije autonomiju u proizvodnji baterija visokih performansi i zbog toga je trenutno lansirana ideja o gradnji gigafabrike na teritoriji Apeninskog poluostrva. To bi bio veliki proizvodni kompleks za baterije.“

Premisa na kojoj počiva ideja o izuzeću proivzođača supersportskih automobila se ogleda u tome da se oni obraćaju skromnim tržišnim nišama i posluju u veoma limitiranom obimu, za razliku od velikoserijskih marki. Konverzija proizvodnih pogona i razvoj proizvodnog procesa za baterije su veoma izazovni koraci, ali svi znamo da ovi proizvođači baš i ne zaostaju na putu elektrifikacije.

Zapravo, Ferrari je još prošlog meseca objavio da nema problem s rokom koji predviđa 2035. godinu u vezi sa zabranom SUS motora. Italijanska marka je čak angažovala i industrijskog veterana iz oblasti tehnološkog razvoja Benedeta Vinnju, kao novog izvršnog direktora, signalizirajući tako da je brend koji simbolizuje propetog konjića, spreman za čisto električni pogon, pa već i 2025. godine.

U međuvremenu je i Lamborghini izašao sa sličnim stavovima, pa će svi modeli marke biti elektrifikovani do 2024. dok će u potpunosti preći na električni pogon, nakon 2025. godine.

AutoRepublika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Onaj što ga zgazilo vreme

Ako se budu pitali ovi „što ih nije zgazilo vreme“, biće Ferari na 3 klipa—
Ali i ovi vremenski nezgaženi, biće brzo zgaženi od novih savremenika – pobornika antiklipnih mehanizama.
Eeee, kako su se radovali ovi što ih vreme nije zgazilo, te behu pobornici „dizel histerije“ (da im dizel ne potruje decu) i radosno odoše na benzince, kao veći katolici no što je Papa, čak i u džipićima. Tad (pre godinu dana) računaše da su jako savremeni

BojanNeki

Nema tu šta ko da se pita, ne budu li prešli na moćniju struju kupiće ih neki „glupi“ Rimac.