1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lincoln osvežio model Navigator za 2022. godinu
Lincoln osvežio model Navigator za 2022. godinu
0

Lincoln osvežio model Navigator za 2022. godinu

499
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena, svaki ozbiljniji automobilski proizvođač se može pohvaliti ponudom luksuznih terenaca, odnosno krosovera. Ali pre nekoliko decenija oni su bili velika retkost, i to tolika da je prvi od njih debitovao tek 1998. godine. Da li ste se ikada zapitali ko je bio pionior u svetu premijum modela povišenog klirensa i sa tri reda sedišta? Ako ste odgovorili Lincoln Navigator, onda ste sasvim u pravu pošto su Cadillac Escalade, BMW X7, Mercedes GLS i ostali stigli daleko kasnije.

Američki terenac je trenutno u četvrtoj generaciji, a upravo je sadašnja ona koja je debitovala 2018. godine i koja je dobila dosta pohvala, i najavila da je Lincoln spreman da se vrati na puteve stare slave.


Ispred nas je osveženi Navigator za 2022. godinu za koji Fordova premijum divizija kaže da se orijentisala na unapređenje nekoliko karakteristika koje su ranije kvalifikovane kao nedostaci i da je želela da zadrži sve one karakteristike koje su dobile pohvale u prošlosti.

Već na prvi pogled možemo da primetimo nešto izmenjenu svetlosnu grupu sa LED osvetlenjem da bi se stekla impresija da je reč o osveženom modelu. Poveća maska hladnjaka je zadržala svoj oblik, ali se sada može naručiti sa nekoliko novih hromiranih stilova. Mnogo veće izmene su uočljive u enterijeru gde je standardni monitor onaj od 13,2 inča sa bezičnim povezivanjem na mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto.

U vrhu ponudi se nalazi paket opreme nazvan Black Label i odlikuje ga potpuno novi stil inspirisan čuvenim Central parkom lociranim u Njujorku, a on će ujedno biti jedini u zelenoj boji Manhattan, kako je krstio američki proizvođač. Između zadnjih sedišta se nalazi i 5,8-inčni monitor za putnike.

Po prvi put u istoriji Lincoln će se moći naručiti sa tehnologijom nazvanom ActiveGlide, koju je Ford već ugrađivao na nekim svojim modelima, samo tada pod imenom BlueCruise. Kao što im i samo ime kaže, reč je o tehnologiji koja pomaže vozaču tokom vožnje na autoputu, gde je sistem u stanju da preuzme kontrolu nad funkcijom autopilota, i da na taj način samostalno kontroliše krosover.

Istovremeno ActiveGlide nadgleda da li vozač obraća pažnju na uslove saobraćaja, a to čini preko nekoliko kamera koje snimaju vozača i analiziraju njegov pogled. Ukoliko ActiveGlide zaključi da je vozač okupiran mobilnim telefonom ili da ne gleda na put ispred sebe, automatski šalje poruku da sistem više ne kontroliše Navigator i da vozač mora da preuzme vožnju. Na taj način Lincoln želi da se odgradi od ogvornosti u slučaju da vozilo završi u sudaru dok je autopilot uključen, i stavlja do znanja da on mora da bude priseban i da preuzme kotrolu u svakom momentu, ako se nametne potreba.

ActiveGlide je dostupan samo na dva najskuplja paketa opreme (Reserve i Black Label) i njegova cena je uključena u vrednost vozila tokom prve tri godine korišćenja. Za sve one koji još uvek nisu uvereni da je takva tehnologija bezbedna, Lincoln kaže da je testirao na distancama dugim preko 210 hiljada kilometara na javnim putevima širom SAD, Kanade i Meksika bez ijednog incidenta.


I za kraj da kažemo par reči na račun mehanike. Navigator i dalje pokreće 3,5-litarski  žturbobenzinac EcoBoost sa 440 konjskih snaga, što je za deset „grla“ manje nego u prošlosti, ali je maksimalni obrtni momenat od 691 Nm ostao identičan. Snaga se prenosi na zadnje ili sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača, a ubrzanje od mirovanja do 100 km/h traje manje od šest sekundi.

Osveženi Navigator stiže u izložbeno-prodajne salone naredne godine u standardnom i produženom izdanju L. Početna cena od 78 hiljada američkih dolara se ne bi trebalo izmeniti u većoj meri, a sa punom opremom ovaj terenac prelazi brojku od šest cifara.

AutoRepublika

(499)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments