1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena Alfa Romeo Giulia SWB Zagato
Predstavljena Alfa Romeo Giulia SWB Zagato
11

Predstavljena Alfa Romeo Giulia SWB Zagato

2.92K
11
Podelite sa prijateljima:

Avaj, pretpostavka je bila pogrešna. Novajlija je najavljen pre svega par nedelja, ali se ispostavilo da nova Alfa Romeo Giulia SWB Zagato nije tradicionalni kupe, pa čak ni takozvani šuting brejk s troja vrata. Milanski studio Zagato je konstruisao hečbek utemeljen na modelu Giulia, a koji krasi padajući zadnji kraj predstavljen u vidu neparnih, trećih vrata. 

Iza ove ljute mašine stoji zanimljiva istorija kreacije.

Marke Alfa Romeo i Zagato su prošle godine obeležile stogodišnjicu od početka saradnje, onda kada je lansiran prvi Tipo G1, što je upriličeno još 1921. godine. Ortaci su odlučili da jubilije proslave novim zajedničkim modelom, a kako bi se iznašle finansijske mogućnosti za realizaciju ovog projekta, pronađen je kolekcionar iz Nemačke, i to na brzinu.

Konkretna osoba je već posedovala više Zagatovih vozila u svojoj garaži. Ali, razvoj i konstrukcija unikatnog vozila su odlagani, pa je automobil ugledao svetlost dana tek kada smo duboko zašli u 2022. godinu, a evo nas skoro i u 2023. Kako bilo, rođendan beše pre godinu i po. Italijani ne žure nigde 🙂

Dakle, model Alfa Romeo Giulia GTA nastupa u segmentu ekstremnih sedana, sklopljenih u tiražu od svega 500 primeraka i taj automobil je predstavljao osnovu ovde. To bi značilo da se pod haubom nalazi motor V6, radne zapremine 2,9 litara. U pitanju je biturbo blok koji razvija 540 konjskih snaga, dok je umesto automatske transmisije, novi Zagatomobil opremljen šestostepenim ručnim menjačem. Takav se našao i u malo manje moćnoj verziji sedana nazvanog Giulia Quadrifoglio. Ali, kratko je to potrajalo.

Kako je to naznačeno i u samom nazivu noviteta, arhitektura modela Giulia sa zadnjim pogonom je skraćena (Short Wheel Base), a to nije jedino što je ovde postalo manje, već su to i prepusti na karoseriji.

Kako bilo, studio Zagato se u najvećoj meri usredsredio na pitanja dizajna. Karoserija s troja vrata je izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i kao takva nema dodirnih tačaka sa serijskom Giulijom. Dizajneri su pokušali da se poigraju s otalim, u stvari starim modelima marke Alfa Romeo, uključujući i trkačke primerke iz šezdesetih godina prošlog veka, ali nisu zaboravili ni kupe Alfa Romeo SZ iz kasnih osamdesetih, a za čiji stil se opet postarala kuća Zagato.

Najupečatljivija veza novog automobila sa modelom SZ se ogleda u dizajnu prednjih svetlosnih grupacija s tri sekcije koje kod novajlije rade u režimu dnevne rasvete.

Ovo naravno nije moglo da prođe bez krova s dve izbočine, što je prepoznatljiv znak studija iz Milana. Ali, enterijer Giulije je ostao skoro standardan, s izuzetkom neki serijskih panela koji su mesto ustupili onima izrađenim od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Sedišta data u obliku takozvanih kadica nude originalne presvlake na prednjim sedištima, dok nazad nisu ni montirana… Umesto njih se nalazi nekakav bezbednosni polu-ram.

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je stigla kao jedan-jedini primerak i on će uskoro biti predat kupcu. Cena vozila nije navedena i nema ni pitanja nad tim da li će ovaj model biti izrađen, čak i u maloj seriji.

AutoRepublika

(2920)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Ova Alfa sve niže i niže pada. Napravili „one off“ automobil koji je unutra Giulia, a s vana Aston Martin Vantage.

Matija

Toliko zeljeno i ocekivano ali, na zalost, nista senzacionalno. Ovu studiju je napravio Zagato, u svom tipicnom stilu: malo groteske, malo karikature, malo dizajna. Masivna karoserija, kitova usta napred, Aston Martin pozadi – gde je cuvena Alfina opticka lakoca, estetika i dinamika? Jedini detalj koji bih pozitivno ocenio jeste trouglasta maska sa znakom Alfe. Alfa bi mogla ovo da uvede u seriju.

comment image

BB

Ja sam mislio da je to ulaz u Apoteku 😜

s mile

Meni je dizajn ove alfe bio fantastičan, apslutno moćan, otkrovenje. Dok nisam pročitao tvoj komentar, i jbg, saglasan sam…. zagato….

takođe sam saglasn, da bi ovaj dizajn trebao da uđe u Alfa proizvodnju, na žalost sigurno je da neće, ipak je Zagato jedinstven, i ovo neče videti masovnu proizvodnju ;-(

Zsphere

Ne znam gdje ste našli Aston Martin pozadi, to je čuveni dizajn sa TZ2 iz šezdesetih godina i u ovoj modernoj izvedbi (meni) izgleda fenomenalno. Takodje i prednja strana jeste preuvelican i glomazan dizajn sportskih Alfinih modela iz šezdesetih godina kako je i napisano u tekstu, prilagođen današnjim trendovima ali i dalje je originalan. Meni auto izgleda super, vjerujem da je uživo jos mnogo bolji i pojava na cesti.. Jedino mi je zao ako se proizvede samo simboličan broj primjeraka. Na dizajnu bih jedino rešetku na grilu prevukao preko prednjih svjetlosnih grupa, mozda sa tanjim žicama. Ovako moćna prednja svjetla… Pročitaj više »

Matija

Alfa TZ2 je prelep auto i bilo bi super da ga je Zagato vise kopirao!

comment image

Ovakvu formu zadnjeg kraja koristi vise sportskih automobila, asocijacija na Astona je ipak dominantna. To je kod Zagata najmanja greska!

Zsphere

Alfa tz3 je nasljednik tz2, Zagato je uzeo detalj kako se završava „rep“ zadnjeg kraja sa tz2 odnsono tz3 i tu liniju iskoristio za veoma atraktivna zadnja svjetla. Tu je mozda i jedina prava sličnost sa Aston Martin koji je takođe na poslednjem modelu stavio prilično sličnu liniju zadnjih svetala. Ali sa obzirom da je tz2 takav rep imao još 60-ih godina a AM tek na poslednjem vantage od prije koju godinu, hmm ne znam sta bih rekao. Svjetla jesu slična ali takva krivulja repa je sa tz2 odnsono tz3. Vantage je u svakom smislu originalan ali teško da se… Pročitaj više »

Matija

Sve je u redu, sasvim si u pravu. Samo, retko ko moze da posmatra stvari tako daleko u proslosti kao ti. I ja sam se poveo za onim sto mi je u svezem secanju! Hvala ti sto si nas podsetio na ovaj divni auto – TZ2/3! Sto je najlepse, on ima klasican koncept sa motorom napred, prema tome bio bi idealan kao uzor za novi Alfin rodster!

Zsphere

Slazem se, meni se kod tz2/3 najviše svidja koliko je kabina „nasadjena“ na zadnju osovinu i onda pod oštrim uglom zadnji kraj odsjecen prema napred sto se moze vidjeti na slici tz2 koju ste postavili i naravno gotovo horizontalna linija zadnjeg stakla. Zaista bi bilo super da su kod ovog novoga modela iskoristili više detalja od tz2/3. Mozda u neko dogledno vrijeme imaju u planu tz4 pa da ne bude previše sličnosti 🤔

Laki

Od ovog kopiranja mene sramota jel ovo realno??

GopTear

Umesto kupea Djulije dobijes ovu rugobu koja pozadi asocira na Astona. Taman kad pomsilis da ne moze nize od SZ-a, Zagato te iznenadi svojom definicijom odvratnog dizajna.