1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je serijski Nissan Z
Ovo je serijski Nissan Z
0

Ovo je serijski Nissan Z

369
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je čak 13 godina od kada je Nissan predstavio poslednju generaciju sportiste pod značkom 370Z. Od tada japanski proizvođač vozila je prošao kroz nekoliko kriza i sada samouvereno smatra da je vreme za naslednika. Novi model iz serije Z će se zvati samo, i baš tako – „Z“. Dakle, bez onoga 400Z ili neke slične oznake koja je ranije najavljivanja. Ipak, u Japanu, odnosno na domaćem tržištu će biti zadržano tradicionalno ime: Nissan Fairlady Z.

U zvaničnom predstavljanju, novinari su na nekoliko načina istakli njegove pozitivne karakteristike zahvaljujući kojima je možda trenutno najbolji sportista iz zemlje izlaćeg Sunca. Za razliku od Mazde MX-5 – može se pohvaliti sa dosta snage. Za razliku od Toyote GR86 – pruža standardan turbo punjač. I za razliku od Toyote Supre, novi Z je čistokrivni Japanac.


Ali, današnja zvanična prezentacija zapravo i nije preterano nova. Štaviše, većinu dizajnerskih linija i ostalih detalja smo videli na konceptu još tokom prošle godine, i o njemu smo detaljno pisali. Nissan bi voleo da pomislimo kako je ovaj Z potpuno nov, ali to zapravo nije slučaj.

Primera radi, njegova platforma FM je modifikovana s prethodnika, i dva automobila imaju identično međuosovinsko rastojanje. Mnogo hvaljeni 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara takođe nije nov, i već duži broj godina je deo ponude kod luksuznog modela Infiniti Q60 Red Sport. Može se pohvaliti sa 405 „konja“ i 475 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta u širokom rasponu obrtaja kolenastog vratila (1.600 do 5.600 rpm). Prethodnik se oslanjao na 3,7-litarski atmosferski benzinski motor sa šest cilindara u V rasporedu. Snaga se tada prenosila na zadnje točkove, što je slučaj i sada preko šestostepenog manuelnog menjača.

Ne znamo kakve performanse možemo da očekujemo, ali ćemo reći da su mnogobrojni mediji zabeležili ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,4 sekunde sa spomenutim Infinitijem. Kada pritom dodamo da je Q60 daleko teži, najpre zahvaljujući pogonu na sva četiri točka, i da se može naručiti samo sa sedmostepenim automatskim menjačem, neće nas iznenaditi ako Z nadmaši i Toyotu Supru 3.0 (3,7 sekunde od nule do 100 km/h).

Međuosovinski razmak novajlije je ostao isti kao pre (2.550 mm), ali je aktuelni Z porastao u dužinu, pa se prostire na 4.379 milimetara spram nekadašnjih 4.265 mm. Širina (1.844 mm) i visina (1.316 mm) su ostale skoro identične, dok su u osnovnoj verziji montirani naplaci od 18 inča.

Japanci nam kažu da je čak i bazni model izuzetno dobro opremljen kako bi opravdao svoju relativno visoku početnu cenu od 40 hiljada dolara. Za one koji su spremni da otvore novčanik, u ponudi će biti i Z Performanse sa opremom kao što su grejači u sedištima, audio sistemom marke Bose koji nudi i osam zvučnika, 19-inčnim felnama, većim kočnicama i modifikovanim ogibljenjem, dok u vrhu kataloga specijalni paket opreme Launch Edition.

Kao što mu ime kaže, ovi primerci su deo samo rane ponude i pružaju sve ono što i Performanse, ali samo u bronzanoj boji po uzoru na rani prototip. Nissan će da ponudi samo 240 jedinica u čast prvog Z sportiste koji se zvao 240Z, a koji je debitovao pre 52 godine (1969). Od tog trenutka, 1,8 miliona kupaca se do današnjeg dana obradovalo prinovi s oznakama neke od šest generacija predaka današnjeg glavnog junaka ove priče.

 

Ostatak vozila je uglavnom ostao dostojan već opisanom konceptu, pa vam preporučujemo da pročitate ranije napisanu analizu. Na prvi pogled nam deluje kao da je Nissan uradio fantastičan posao i barem na papiru novi Z nema mana.

Ali, kao što je to slučaj i uvek u realnom životu, „dok sa nekim ne pojedeš džak soli, u stvari ni ne znaš kakav je“, tako će pravi test novajlije uslediti tek kasnije u eksploataciji, a i kada stane na crtu Supri i ostalim velikanima koje ostatak sveta ima da ponudi.

AutoRepublika

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments