1. Home
  2. Prezentacije
  3. Veliki baterijiski sedan Weltmeister E5 za manje od 13 hiljada evra
Veliki baterijiski sedan Weltmeister E5 za manje od 13 hiljada evra
5

Veliki baterijiski sedan Weltmeister E5 za manje od 13 hiljada evra

3.72K
5
Podelite sa prijateljima:

Čuvena kompanija WM Motor, koja od 2017. godine posluje pod robnom markom Weltmeister je dve godine nakon osnivanja brenda započela s proizvodnjom i prodajom električnih vozila. Sama firma ima sedište u Kini, dok je marka poreklom nemačka, i to zbog partnerstvom s Isderom, koja je svetsku slavu stekla u prošlom veku, i to zbog proizvodnje superautomobila.

Sada oni pomažu Kinezima u razvoju i finim podešavanjima električnih automobila. Gama marke Weltmeister već uključuje tri krosovera: EX5, EX6 Plus i W6. U prvoj polovini 2021. godine je isporučeno 15.665 automobila, uz udvostručenu prodaju. To je dalo krila upravi da nastavi kompletiranje game ponudom putničkih automobila.

U stvari, konceptni sedan Weltmeister Maven je prikazan prošle godine, ali neće na proizvodne trake pre 2022. Tada će poneti naziv Weltmeister M7 i kao takav će predstavljati perjanicu marke.

Sada je, s druge strane, prikazana mnogo jednostavnija limuzina Weltmeister E5, i na taj način je postala prvorođenče brenda u seriji takozvanih budžet automobila. Kinezi su za paletu najpristupačnijih modela ustanovili E Seriju, a zamislili su da ona bude najbrojnija u celoj gami.

Dimenzije Weltmeistera E5 su uporedive s američkim električnim automobilom zvanim Tesla Model 3. Novajlija se u dužinu proteže na 4.718 milimetara, širok je 1.838 mm, dok je visok 1.535 mm. Prednju i zadnju osovinu deli 2.810 mm.

Kineski sedan je utemeljen na pojednostavljenoj platformi s Mekfersonovim rešenjem na prednjoj osovini i polukrutom zadnjom osovinom. Prečnik naplataka koji su sastavni deo uvodne verzije je na nivou od 17 cola.

Osnovna oprema je birana na način da kupci, za koje se pretpostavlja (ili na koje se cilja) budu iz grupe taksi udruženja i firmi koje daju četvorotočkaše u najam, budu srećni i zadovoljni. Zato u kabini nećete naći multimedijalni sistem, što je teško zamislivo da prođe kod današnjih individualnih i poslovnih kupaca. Na mestu gde se u današnje doba montira ekran, nalazi se USB priključak, kako bi se mogle priključiti moderne spravice.

Obruč upravljača nije dom bilo kakvih tastera, dok je uređaj za klimatizaciju usklađen sa svim ostalim. Dakle, jednozonski je i nudi klasične tasteri i dugmad za kontrolu rada, i to uprkos tome što su pokazivači virtuelni. To što informativno-zabavnog sistema nema u osnovnom paketu, ne znači da ga nema uopšte. Dostupan je u bogatije opremljenim varijantama, i tada se nudi s ekranom dijagonale 12,3 inča. Tada se dobijaju i sedišta obložena kožom, panoramski krovni otvor. Nečuveno, ali čak i tada su samo dva naslona za glave montirana u drugom redu sedišta.

Weltmeister E5 je pogonjen jednim električnim agretatom. Taj isporučuje 163 konjske snage i nudi obrtni moment od 240 Nm. Konjica je usmerena na točkove pričvršćene za prednju osovinu.

Litijum-jonska trakciona baterija poseduje skroman kapacitet od 58,6 kWh, dok je deklarisana autonomija na koti od 505 kilometara. To je možda i za trećinu više od realnije, one koja bi proizašla iz merenja po WLTP-ovim pravilima, jer su navedene cifre dobijene primenom standarda NEDC (koji nema puno „veze s mozgom“). Najviša brzina iznosi 170 km/h, a kada se gas „pritisne do daske“, sedan ubrzava iz mesta do stotke za 8,9 sekundi.

Kinezi ne rekoše ni reč o ceni, ali su tamošnji novinari izašli s referentnom procenom da bi sedan u osnovnom izvođenju mogao da košta oko 15 hiljada američkih dolara.

U početku će Weltmeister E5 biti ponuđen samo korporativnim kupcima, ali će ga kasnije moći dobiti i oni koji su zainteresovani u svojstvu fizičkih lica. Istovremeno, WM Motor ne gaji nikakve ambicije da „koristi pasoš“, to jest nema izvozne planove.

AutoRepublika

(3723)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ih, kad sam imao Weltmeister harmoniku.
A sad dogurali automotive dildo da prave.
Kakva firma.

😉

Iznogud

Heheh, još kad stigne jeftin litij iz Afganistana sada, ima dildo da bude pa dzaba! :-ppp

Balkanboj

Šta Afganistan, evo i Srbija ulazi u igru.

Iznogud

srbija? Kurko moj, Afganistan ima najveća nalazišta na svijetu. Osim ako od Srbije ne napraviš Afganistan🤪😜🤔

BB

Čuj Weltmeiter… ma razvuk’o bih ga k’o Dallape… 🙂