1. Home
  2. Vesti
  3. Šta nas očekuje od Citroena do kraja 2022. godine
Šta nas očekuje od Citroena do kraja 2022. godine
4

Šta nas očekuje od Citroena do kraja 2022. godine

2.24K
4
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna godina je u svakom smislu veoma prometna za francuski Citroën. Kompanija je u prvoj godini svetu priredila više premijera, pa smo tako videli restilizovani C3 Aircross, potpuno novi model C5 X kao i restilizovni C3-XR, kome će se doduše radovati samo kupci s teritorije Narodne Republike Kine.

Međutim, galski brend se tu ne zaustavlja, a naredni meseci će biti puni novih modela i svečanosti povodom njihove prezentacije. Uzbuđenja kreću već od septembra, a šta nam to Francuzi spremaju do kraja sledeće godine, propratićemo kroz ovaj tekst.

Zaista, za 16. septembar je zakazana prva svečanost na kojoj će Citroen predstaviti verziju modela C3 namenjenog indijskom potkontinentu. Na tom heču će biti težak teret odgovornsti uspostavljanja, oživljavanja i jačanja popularnosti marke u Indiji, kao i u Latinskoj Americi gde će se na njega računati kao na „igrača koji menja tok (tržišne) utakmice“.

Citroën će zatim nastaviti s pokušajima da popravi prodajna postignuća, pa će uslediti prezentacije palete novog modela C5 X, kada će se publika upoznati s izborom pogonskih sklopova, paketa opreme i cenama koje je razvojni tim zamislio da nalepi na novi sedan. Nakon premijere, Citroen planira da otvori knjige porudžbina, dok se vozilo iščekuje u izložbeno-prodajnim salonima neposredno pre nego se izradujemo dolasku Nove godine.

Sasvim smo sigurni da će naš Perica Rajković dobiti priliku da testira novu i potpuno neobičnu limuzinu iz Francuske, pre nego što novajlija stigne do naših salona, a imajući u vidu njegove „dobre“ odnose sa proizvođačem, koji doduše nikada vode ka nekakvim prihodima. Verujemo da će publika biti posebno zainteresovana za Rajkovićeva zapažanja u konetekstu rada sistema kontrolisanog oslanjanja nazvanog Advanced Comfort.

Što se tiče 2021. godine, „citroenouzbuđenjima“ je tu kraj, ali na nove nalete endorfina, ljubitelji neće čekati dalje od februara 2022. godine, kada će Citroën prikazati umiveni C5 Aircross. Fotografiju maskiranog prototipa možete videti gore, a na netu se pojavila pre nekoliko dana.

Ovaj novi C5 Aircross ćemo videti par nedelja pre nego što dočekamo premijere restilizovnih modela Citroën Jumpy i Spacetourer. Očekuje se da kod ovih četvorotočkaša bude preoblikovana njuška vozila, baš kao i centralna konzola s naglaskom na instrumentacioni panel koji bi trebalo da oseti dašak modernizma, na koji način bi se održala tražnja za automobilima u zaključnoj fazi tržišnog života.

Tako će pomenute dve operacije zatezanja bora prethoditi jednoj pravoj-pravcatoj premijeri. Novitet o kom pričamo je poseban C4, čije je kodno ime C43 i koji će debi imati u aprilu 2022. godine.

Ovaj C43 će biti samo varijacija modela C4 pa će tako biti u klasi, ako se tako uopšte i može reći, sedana proizvedenog u Kini, ali i u Španiji. Tamo će se njime baviti madridska fabrika, pa će shodno tome biti u ponudi francuske marke i na Starom kontinentu. Uz dužinu od oko 4,6 metara, biće izvanredna alternativa referentnoj Škodi Octaviji koja beleži odlične rezultate širom našeg milog kontinenta.

Citroen C3 namenjen indijskom tržištu
Veliko finale prvog polugođa 2022. godine će obeležiti dolazak buduće evropske verzije urbanog mališana s oznakom C3. Predstavljen u mesecu pred nama, C3 za indijsko i brazilsko tržište, bi trebalo da se zakotrlja tamošnjim saobraćajnicama pre isteka godine, dok deluje nelogično da ćemo mi u Evropi čekati još bezmalo dve godine na isti (gledano od ovog trena).

To posebno nema smisla zato što će marka iz Francuske morati da se dobrano osloni na prodaju elektromobila (uključujući i ë-C3, pošto prodaja modela ë-C4 i hibridnog C5 Aircrossa neće biti dovoljna da omogući Citroenu da ispuni rigidne zahteve u pogledu emisija. Zato i nije nerazborito očekivati da, sredinom 2022. predstavljeni C3 bude u aktivnoj ponudi i pre isteka naredne kalendarske godine.

Sve ovo tim pre što će od septembra godine pred nama budući C3 Aircross biti predstavljen za one koji žive u Indiji i Brazilu. Budući C3 Aircross će biti drugi model programa Citroena s povišenom pozicijom sedenja (takozvani C-cubed program), i biće utemeljen na arhitekturi CMP. To bi značilo da će se pojaviti u varijanti koja nudi smeštaj do sedam osoba, kao i da će biti ponuđena u svim svetski važnim regijama, što naravno uključuje Kinu i Evropu. Ali, ova priča će se razmotati tek 2023. godine.

Kraj godine će obeležiti promocija pominjanog modela C43, što je događaj koji je zakazan za oktobar u Francuskoj, dok bi u novembru trebalo da se krene s promocijom modela C3. Alternativno, taj momenat bi mogao biti i pomeren tek za januar 2023. godine, kao što smo gore i pisali.

Kao što možemo i videti, nakon veoma „gustog“ prvog polugodišta, vesti iz Citroëna se neće prorediti, čak ni u nekoliko narednih meseci, pošto je u kalendaru više promotivnih događaja. Dakle, od ove marke treba očekivati odgovore na aktuelne izazove s kojima se susreće, gde se kao najkompleksniji nameće pokušaj uspeha u Indiji. U tom smislu, od esencijalnog značaja je i formiranje mega kompanije Stellantis, što bi Citroenu omogućilo da prodajni rezultati poprime još intenzivnije međunarodni karakter, a sve u želji da se dostigne cifra od 1,5 miliona isporuka, što je cilj postavljen od strane uprave za 2025. godinu.

AutoRepublika

(2239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Onaj što ga zgazilo vreme

U zadnje vreme kad čujem reč Citroen, vidim vozilo klase „Dajčola“. Sramota je šta ssu načinili od tog brenda. Trenutno, najgori i najjeftiniji polovnjaci na tržištu su vozila C3, Xsara Picaso….
Ovi novi, sa nerafinisanim plastičetinama su po glupostima i enterijera i eksterijera pod ruku sa Tojotama i sličnim Japanerima. Ovako ružna vozila ne može da iznjedri majka Evropa, sem Citroena

BB

Kad će novi Berlingo? Obično tada pada cijena odlazećoj generaciji da se kupi za manje para brdo opreme… Mislim, moj način kupovine… 😉

Balkanboj

Ja čekam da Citroën napravi ovakav neki automobil.
comment image

Laki

Bravo.