1. Home
  2. Vesti
  3. Deficitarni čipovi u Kini zadaju glavobolju i evropskim proizvođačima
Deficitarni čipovi u Kini zadaju glavobolju i evropskim proizvođačima
0

Deficitarni čipovi u Kini zadaju glavobolju i evropskim proizvođačima

355
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila u Kini, baš kao i njihovi dobavljači lagano ostaju bez čipova. Li Šaohua, zamenik generalnog sekretara Kineske asocijacijacije proizvođača automobila (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM) upozorava na realnu opasnost da će neke kompanije biti teško pogođene ovim problemom tokom prvog kvartala naredne godine. Li je svoju zabrinutost izneo u publikaciji pod kontrolom pomenute asocijacije, a koja nosi naziv „AutoReview“. Mi vam priču donosimo zahvaljujući objavi lista Handelsblatt.

Verovatno je to razlog zašto se u ovom izveštaju najviše polemike vodi baš o akterima automobilske industrije koji dolaze iz Nemačke, i za koje se iznosi strahovanje da bi takođe mogli postati žrtve nedostatka tražene robe. Pord Boscha i Continentala, na problem verovatnog nastanka uskih grla u proizvodnom ciklusu ukazuje i Volkswagen.

„Isporuke čipova za određene elektronske automobilske komponente trpe uticaj neizvesnosti skopčanih s buktećom pandemijom,“ izjavili su predstavnici Volkswagena za Reuters. To bi moglo dovesti do privremenih obustava u procesu proizvodnje, što se samo dodatno pogoršava naglo oživelom tražnjom na kineskom tržištu, navodi se u izjavi.

Uska grla u lancu nabavke su uslovljena nedovoljnim investicijama na globalnom nivou u segmentu proizvodnje čipova, za kojim tražnja raste i u kontekstu ugradnje u razne elektronske uređaje. Zato će trpeti proizvodnja i u Evropi, ali i u jugoistočnoj Aziji, gde situaciju dodatno komplikuje i Covid-19, strahuje Li.

U međunarodnim okvirima posmatrano, impresionira kojom brzinom je kinesko tržište vaskrslo nakon prvog udara korone. Prodaja automobila na tamošnjoj teritoriji je tokom novembra skočila za 12,6% u poređenju s lanjskim pretposlednjim mesecom odnosne godine. Prema ostalim podacima u nizu koje iznosi CAAM, to je već osmi uzastopni mesec rasta statistike prodaje u Kini.

Tehnologija autonomne vožnje i elektromobilnost raspiruju tražnju

Moderni automobili sve inkorporiraju sve više čipova. Na primer, kokteli sistema pomoći vozača, ili pak kontrolne jedinice za rad motora, prepune su čipova. Pride, rastući je i trend razvoja samovozećih automobila i električnih vozila, pa eksperti predviđaju oštar rast tražnje za tim sitnim elektronskim komponentama.

Proizvođači automobila trenutno preduzimaju aktivnosti koje su zamišljene da dovedu do prevazilaženja očekivanih problema s uskim grlima, tvrdi predstavnik asocijacije Li. Tempo proizvodnje se prilagođava novonastaloj situaciji, obrt zaliha se takođe usklađuje, a uvećava se i broj dobavljača uz optimizaciju lanaca nabavke.

Uprkos svemu tome, Li i dalje očekuje da će cene čipova neizostavno otići nagore, jer su to prosti zakoni tržišta u pitanju. Međutim, CAAM ne vidi ovaj problem kao krucijalan u smislu obima godišnje proizvodnje, usta ne zatvara Li, ali je ipak ostao nedorečen u smislu eventualne kvantifikacije uticaja.

Ne treba posebno naglašavati da je baš Kina ubedljivo najznačajnije tržiše za nemačke proizvođače Volkswagen, Daimler i BMW. Iako je Covid-19 paralisao život u Kini na samom početku nesrećne tekuće godine, znatno ranije je došlo do ponovnog otvaranja fabrika nego u Evropi i Severnoj Americi.

AutoRepublika

(355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments