1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai radi na rivalu za Daciju Spring
Hyundai radi na rivalu za Daciju Spring
3

Hyundai radi na rivalu za Daciju Spring

208
3
Podelite sa prijateljima:

Korejci bi da stvore EV pandan za model i10.

Iako je bilo najava da će veliki broj brendova okrenuti leđa A segmentu, poslednje vesti govore drugačije. Nedavno smo čuli od čelnika Volkswagena da će plasirati tri električna mališana za istoimenu marku, kao i Škodu i Seat, odnosno naslednike trija up/Citigo/Mii. Posebno dobro se pokazao baterijski VW up, koji je ujedno i najprodavaniji BEV u Nemačkoj.

Hyundai Motor grupacija objavila je da 2023. godine želi da ima jedan mali, električni gradski automobil u svom portfoliju. Nije rečeno da li će on biti deo Kije ili samog Hyundaija.

Proizvođač komponenti, BorgWagner, potvrdio je da će stvoriti elektromotor za pokretanje vozila korejskih brendova, te da će agregat imati na raspolaganju maksimalnih 181 ks. Naravno, može se očekivati da Hyundai “uštroji” ovu pogonsku jedinicu kako bi sačuvao što veću autonomiju kretanja.

Rumunski krosover važi za reper među niskobudžetnim električnim automobilima.

Veruje se da će ovaj gradski mališan biti smešten u A segment, ali da neće biti tipični hečbek, već da će se pre raditi o pripadniku SUV odnosno krosover klase, sa nešto većim klirensom.

Južnokorejski model trebalo bi da bude dug između 3,5 i 3,7 metara. Ciljani domet iznosi oko 320 km, što je i više nego dovoljno za automobil čija je prvenstvena namena upotreba u gradskim uslovima vožnje.

Pojavila se i informacija da će nadolazeći krosoverčić moći da koristi punjače od 50 kW, što bi trebalo da mu omogući da napuni bateriju do 50% kapaciteta za manje od 30 minuta. Hyundaijevo rukovodstvo planira da izazove Daciju Spring koja je tek počela komercijalni karijeru u Evropi i već pokazuje obećavajuće prodajne rezultate.

Upravo ovaj budući krosover trebalo bi da bude južnokorejski odgovor na Spring, s tim da će ponuditi  veći domet od rumunskog automobila. Prema prvim podacima, autonomija kretanja trebalo bi da iznosi više od 300 km. Pojedini strani stručni portali veruju da će Hyundai (ili Kia) predstaviti konceptualnu varijantu ovog mališana već naredne godine.

AutoRepublika 

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kakav premijum je taj Hjundai kada parira jednoj Dačiji.

Branko

Pa i nije premium, otkud ti to? Ali nije ni Dacia. Hyundai je masovna marka srednje kategorije, sa ponekim izletom u “wannabe” premium (Sante Fe, Genesis), bez nekog uspjeha (bar u EU). S druge strane, EV u A segmentu je logičan izbor, jer će se upravo tu ostvarivati najveći volumen prodaje. 🙂

Balkanboj

Malo sarkazma nije na odmet 😉