1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Scenic 1.3 TCe/160 Intense – Jedna zvezda i region u srcu
Renault Scenic 1.3 TCe/160 Intense – Jedna zvezda i region u srcu
33

Renault Scenic 1.3 TCe/160 Intense – Jedna zvezda i region u srcu

2.36K
33
Podelite sa prijateljima:

Pre par godina Renault je premijerno ugradio novi benzinski blok 1.3 TCe u Scenic, razvijen uskom saradnjom s Mercedesom. Koliko vredi u najsnažnijoj verziji od 160 ks, proverili smo u test vožnji dugoj preko 2.000 km, sve do regiona Dordogne, postojbini čuvenog Sirana de Beržeraka.

Da li se ljubav vozača prema dizelima ugasila? Ugasila verovatno nije, ali se ohladila, što potvrđuju podaci o prodaji, iz godine u godinu sve niži. Jedno je sigurno, u velikim gradovima dani su im odbrojani, što je pre svega rezultat kontroverznih političkih odluka, odnosno nametnutih mera iz Brisela, navodno u cilju zaštite ljudske sredine…

Saterani u ćošak, francuski proizvođači, koji su decenijama unazad stavljali akcenat upravo na razvoj dizela (fiskalna politika bivših vlada favorizovala je dizel gorivo), sada su primorani da traže nova rešenja, s više ili manje uspeha. Ukoliko se grupacija PSA uglavnom  skoncentrisala na poslednje generacije filtera, ne bi li dizele učinila što čistijim, Renault alijansa polako ali sigurno odustaje od njih, prioritet je na benzinskim, električnim i sve više hibridnim agregatima. Dokaz za to je sada dobro poznati 1.3 TCe, koji je progresivno zamenio 1.2 TCe, odnosno nametnuo se praktično u svim modelima iz nižeg i srednjeg segmenta, kako kod Renaulta tako i kod Dacije i Nissana.

Dakle, savremen mali blok (industrijski naziv HR13), nastao uskom saradnjom s nemačkim Mercedesom, koji ga sa svoje strane koristi u A klasi. Lakši i moderniji, ovaj agregat proizvoditi se u više od milion jedinica godišnje, na čak četiri mesta u svetu (dve fabrike u Španiji, po jedna u Velikoj Britaniji i Nemačkoj i još dve u Kini), što je samo po sebi bilo dovoljno da mu se pokloni dužna pažnja.

Četiri je bolje od tri

Za razliku od pojedinih proizvođača, koji uz sličnu zapreminu motora preferiraju tri cilindra (PSA, BMW, Ford), Renault i Mercedes ostali su verni četvorocilindarskom bloku (trocilindarski je rezervisan za niže segmente). Iako su performanse približne, koliko je meni poznato većina vozača i dalje više veruje četvorocilindarskim pogonskim jedinicama, u koje svakako spada i moja malenkost. Neću reći da su me agregati s tri cilindra razočarali, kod gore navedenih proizvođača često su se pokazali u veoma dobrom svetlu, ali ukoliko bi morao da biram za iste pare ipak bih uzeo s jednim cilindrom više!

No, dobro, vreme će pokazati ko je bio u pravu, vratimo se našem 1.3 TCe, koji nije evolucija bivšeg 1.2 TCe, već posve novi blok. Bez ulaženja u tehničke detalje o kojim smo da sada često pričali (veći turbo punjač, pritisak ubrizgivača podignut na 250 bara, promenljiva distribucija ventila, tehnologija „oblaganja“ cilindara po ugledu na Nissanov GT-R), recimo da je razvijen u više verzija, od 100 do 160 ks. Čak i najslabija razvija solidni obrtni moment od 200 Nm (pronalazimo ga u novom Renaultu Kangoo), dok voženi od 160 ks ima čitavih 260 Nm, kada je u sprezi sa šestostepenim ručnim menjačem.

Sa sedmostepenim automatskim EDC, veći je za 10 Nm, što objašnjava nešto bolje perfomanse kada je uparen sa njim. Podsećanja radi, bivši 1.2 TCe, u verziji od 100, 115, 120, 125 i 130 ks (u zavisnosti od modela u kojem nalazi), ima manji obrtni moment, koji se kreće između 175 i 205 Nm. Druga prednost odnosi se na količinu štetnih izduvnih gasova, zahvaljujući upotrebi najnovije tehnologije i maloj zapremini, nivo CO2 je znatno niži, dovoljno nizak da prođe najnovije norme bez dopunskih taksi.

Lepo, lepo, kažete, a kako se sve to manifestuje u praksi, odnosno na putu? E, pa prilika za proveru ukaza se nakon jednog telefonskog poziva, umesto više manje lokalne vožnje, koju često praktikujem, pravac region Dordogne (čita se Dordonj), na nekih 650 km od Pariza. Konkretno gradić Bergerac i okolina, poznati nam iz filma o poetičnom filozofu Siranu i njegovoj ljubavi prema Roksani, koju je maestralno odglumio Žerar Depardije. Podsetiću vas sadržaja, nesiguran u sebe zbog svog izgleda i velikog nosa, Sirano se ne osuđuje izjaviti joj ljubav, već joj piše duga ljubavna pisma.

Posve nebitno za nastavak priče o našem Scenicu, mene je više zabrinjavala ekonomija, za ovako dug put radije bih ispod haube imao nekadašnji 1.5 Blue dCi, ili za pojedina tržišta i dalje raspoloživ 1.7 Blue dCi od 120 i 150 ks. No, par dana pre nego li smo „zapucali“ na put, potrošnja po Parizu i okolini me je ohrabrila. Na prilaznim putevima ka gradu, uz respekt prema ograničenjima (70, 90 i 110 km/h), uspevam da se izvučem sa skromnih 6-6,5 litara, bolje od pojedinih trocilindarskih agregata. OK, mrcvarenje po centru podiže potrošnju na 10-11 litara, no rezultat je i dalje prihvatljiv.

Sam agregat deluje mi nekako „pun“, i iako u ovakvim okolnostima koristim samo mali deo njegovih kapaciteta, jasno je da nema problema sa elastičnošću. Polako ali sigurno prihvata gas već sa 1.500 o/min, pa se tako može voziti po gradu u petom prenosu, upravo koliko ima obrtaja pri brzini od 60 km/h. Pravo lice pokazuje nam izvan grada, na odličnom auto-putu A6, koji vodi prema jugu Francuske.

Opet ista priča, kako bih izbegao gužve i bukvalno milione vozila, krećem u petak pre podne, putovati vikendom pravi je mazohizam. E da, u razvijenim zemljama ne može se tek tako krenuti na put, kada vam se „ćefne“, u protivnom ostaćete satima blokirani, kako na izlasku/ulasku iz grada, tako i na samom auto-putu. Našu distancu od 650 km prevalismo zato za samo 6 sati (uz par blic pauza), za šta bi bilo potrebno duplo više vremena da smo krenuli dan kasnije, tj. u subotu.

A na putu milina jedna, nigde žive duše! Početni skepticizam u stilu mali blok/težak automobil, brzo je iščeznuo, njegove performanse u potpunosti su na nivou očekivanja. Pored snage i obrtnog momenta, zasluga pripada i odlično odmerenim prenosima. Šesta ne služi samo za održavanje brzine, međuubrzanja su ubedljiva, bez potrebe da se siđe u niži prenos i na najblažoj uzbrdici. Pažnja, ručni menjač uz ovu verziju nije više u ponudi, zamenjen je automatskim EDC.

Peki i Sirano

Druga strana medalje je povišen režim rada, računajte na okruglo 3.000 o/min, pri brzini od nekih 135 km/h. Motor se evidentno čuje u kabini, no nivo decibela je posle prihvatljiv, kao i njegova „melodija“. Hoću da kažem da izborom programa Sport, zvuk postaje tek za nijansu agresivniji (podrazumeva se da je veštački), ali ni blizu neprijatnog urlanja koju proizvodi trocilindarski PureTech, grupacije PSA (opet u programu Sport). Renault je kao i kod ostalih modela predvideo sistem Multisens, koji utiče na perfomanse i karakter motora (četiri programa), kao i električnu asistenciju upravljača.

Opšti utisak je da je motor znatno raspoloženiji u nižem i srednjem režimu rada, nego li u višem. No, ne treba zaboraviti da prazan Scenic ima najmanje 1.400 kg, u lakšim modelima pokazao se ubedljivijim, čak i u slabijoj izvedbi od 140 ks. Bilo kako bilo, naš Scenic s lakoćom je prevalio stotine kilometara, ali potrošnja progresivno raste sa porastom želje da što pre stignimo na odredište, tj. u chateau (zamak) kao iz bajke, u vlasništvu naših prijatelja…

Lepo je biti bogat

Biti imućan ima i pozitivne strane, šta više rekao bih mnogo pozitivnih strana! Isto tako lepo je imati bogate i „normalne“ prijatelje, na koje milioni evra nisu negativno uticali, možda i zato jer su zarađeni 100% poštenim i legalnim radom… Dakle na površini poseda od nekih 50-ak hektara, ovaj omanji zamak izgrađen je još u 16. veku, da bi pre 7-8 godina, nakon što je kupljen od strane mog francuskog drugara Fabrisa, bio generalno renoviran. Neću vam odati po kojoj ceni je kupljen, reći ću samo da je za obnovu, modernizovanje, bazen, nameštaj i ostalo, potrošeno par miliona evra i isto toliko godina.

No, ni to nije dovoljno, pomoćne prostorije čija se površina meri s više hiljada kvadratnih metara, čekaju svoj red. Prvo je sređen sam zamak, na tri nivoa poseduje nešto oko od 2.000 m2 korisnog prostora. Kako sam bio u prilici pratiti radove, znam da je između ostalog ugrađeno podno grejanje, da su pojedini prozori prošireni, otvoreni novi, porušeni mnogi pregradni zidovi, ubačene nove stepenice, urađena izolacija, izmenjena i pojačana krovna konstrukcija, uvedena totalno nova električna i vodovodna instalacija, kanalizacija, a sve u cilju da postane moderan i komforan za svakodnevni život, ali i da zadrži neophodnu autetičnost.

I jeste, mogu vam reći da svaka od šest ogromnih spavaćih soba ima između 100 i 150 m2, te da sve poseduju svoje kupatilo, veće od jedne gansonjere. Ostatak prostora rezervisan je za dve trpezarije i četiri velika salona, svaki u svom stilu. Neću se upuštati u opisivanje istih, kako izgledaju najbolje je da se sami uverite na priloženim fotofrafijama. Podrazumeva se da su sačuvani svi kamini (u svakoj prostoriji ima barem po jedan) i originalni kameni podovi, a da je nameštaj, uglavnom kupljen u antikvarnicama, adaptiran opštem ambijentu. Naravno da se u celu priču ubacilo nekoliko specijalizovanih dizajnera enterijera, previše je tu detalja od lustera, zavesa, komoda, ormara, kauča, tepiha, da bi se izbor prepustio amaterima.

Jer osim što veći deo godine živi u zamku, naš Fabris zna vrlo dobro i da zaradi na njemu, kao i na ostalim nekretnima u Francuskoj. Ukoliko ste zainteresovani, u punoj sezoni, tj. julu i avgustu, ceo zamak se može iznajmiti po ceni između 15 i 25 hiljada evra za jednu sedmicu! Kažete pa koji ludak će dati tolike pare, hmmmm, mogu vam reći da je uglavnom iznajmljen i to često na više nedelja od strane iste osobe. Uglavnom se radi o u javnosti manje poznatim, ali imućnim industrijalcima, mada je bilo i poznatih francuskih i svetskih ličnosti.

Inače region je poznat po prirodnim lepotama i nebrojenim luksuznim kućama i zamkovima starim više vekova, pored Francuza najbrojniji su Englezi, Amerikanaci, Rusi… Prošetasmo se i navozasmo po okolini i pronađosmo više poseda na prodaju, čim dobijem na nekoj od igara na sreću, koje redovno igram već par decenija, postaću komšija mom prijatelju (nada umire poslednja)! U međuvremenu bili smo njegovi gosti i uživali u odličnom vinu (region se graniči s jednim drugim, poznatim po čuvenim Bordo vinima), „fois gras“ (pašteta od jetre tovljenih guski i patki), puževima i tartuf pečurkama, najskupljim na svetu. Za neupućene rastu ispod zemlje i mogu se pronaći samo uz pomoć izdresiranih pasa, informacije radi njihova cena na lokalnoj pijaci dostiže i do 2.000 evra po kilogramu!

Sve nabrojano spada u specijalite regiona Dordogne, koji je pokriven šumom s čak 45%. Samim tim drvna industrija je veoma razvijena, druga je industrijska grana po snazi. Pored vina i vinograda spomenuću i duvan, preko 200 uzgajivača proizvede nekih 15% od ukupne nacionalne proizvodnje u Francuskoj. Tu je naravno i turizam, koji čini oko 25% ukupnih prihoda u regionu. Nakon što pogledate fotografije zamkova i prirode, verujem da će te i vi poželeti da posetite Dordogne.

A za sirotinju? 

Za „sirotinji“ ostaje da se i dalje „grebe“ za smeštaj i vozika Scenicom 4, mada i o njemu može samo da sanja, posebno ukoliko poželi da ga kupi novog. U Francuskoj je i dalje u ponudi s brojnim agregatima, računajući i dizel, ne i u Srbiji i zemljama u okruženju. Pomalo čudna odluka odgovornih, jer iako se kraj karijere polako približava, proizvodnja će se nastaviti do kraja naredne godine.

Manimo se dakle snova i luksuza i vratimo se našem Scenicu, koji pri konstantnoj brzini od 130 km/h konzumira 7,2 litra. No, čim se ritam ubrza, odnosno stopalo na gasu postane teže, putni računar pokazuje preko 8 l. Sa rezervoarom od 50 l, relativno česta zaustavljanja na auto-putu se podrazumevaju. Što se tiče nivoa buke koju oslobađa pri višim brzinama, samo konstatacija da sam vozio i bučnije i tiše mini vanove. Oko A stubova čuju se šumovi od vetra, naprotiv, buka od kotrljanja dobro je prigušena.

Podsećanja radi, sve verzije Scenica imaju iste gume i točkove, nasvakidašnjih dimenzija od 20 cola (195/55 R20). Još prilikom prvog kontakta zapitali smo se zašto su baš toliki, na šta su u Renaultu odgovorili kako doprinose stilu i udobnosti, kao i manjem otporu kotrljanja, potrošnji, boljoj aerodinamičnost… Proizvođač navodi i da je za razvoj ovih guma potrošeno više godina, i da je proizvod dobio najbolje ocene od strane nezavisnih evropskih organizacija, zaduženih za ispitivanje kvaliteta pneumatika.

Ponovimo još jednom, visina gazečeg sloja superiornija je od svih guma od 17 i 18 cola (107 mm), zbog čega je i sama visina vozila povećana za 4 cm (klirens iznosi 17 cm). Cena ovakve gume u Francuskoj kreće se oko 120 evra, jedinu slabost koju sam primetio je da upotreba ovako velikih točkova povećava prečnik okretanja.

Scenic k’o Scenic

Što se tiče enterijera, mogu samo ponoviti utiske koje sam stekao prilikom prethodnih test vožnji, kako običnog, tako i Grand Scenica. Po otvaranju vrata jasno je da u Renaultu vlada uniformizacija unutrašnjosti, što će reći da je komandna tabla slična kod svih novijih modela kuće. I ovde dominira verikalno postavljen tablet od 8,7 inča, dok su instrumenti numerički, sa mogućnošću promene boje i grafike. Bez sumnje atraktivno, posebnu za one koji se po prvi put sreću sa ovakvom koncepcijom.

Ima ona svoje prednosti i mane, pa kome se svidi! U prve spada odlična čitljivost i mnoštvo informacija koje tablet i njegov sistem R-Link 2 nudi, dok u mane komplikovana upotreba, za mnoge funkcije neophodno je ući u memoriju i podmemoriju. Sva sreća, Renault je našao za shodno da pojedine ostavi direktno dostupnim, gde pre svega mislim na dva velika točkića za klima uređaj, reciklažu vazduha, za brzo odmagljivanje vetrobranskog stakla, grejače sedišta, isključivanje sistema Stop&Start, kao i „famozni“ sistem Multisense.

Ovde se završava poređenje sa ostalim modelima Renaulta, jer Scenic ipak poseduje brojna originalna rešenja. Istaknimo pre svega A stubove iz dva dela, koji se prvi put praktikuju u Scenicu, kao i ogromno vetrobransko staklo. Dobro rešenje, vidljivost ka napred i prema bokovima je izvrsna. Sam vozač ima kao nikada do sada limuzinsku poziciju za upravljačem, bez obzira što je znatno uzdignut od tla. Hoću da kažem da je ovaj vertikalno postavljen, te da se uz brojena podešavanja sedišta lako pronalazi željena pozicija.

Uzgred rečeno, sedista su široka i udobna, i taman kada sam pomislio kako je sedalni deo kratak, otkrio sam da se može produžiti! Desna ruka, odnosno lakat, ima prirodan oslonac na velikom klizećem boksu između sedišta, zapremine čitavih 13 l. Otvor se pokriva roletnom, a čitava „skalamerija“ poseduje i dva držača za flašice i limenke, odnosno još jedan manji boks pri vrhu, s priključcima za medije.

No, i dalje nedostaje nekakva šupljina gde se spontano mogu odložiti mobilni telefon i ostale sitnice, koje želimo imati na dohvat ruke i oka. A kad smo se već latili praktičnih detalja, ne mogu, a da ne spomenem i fioku ispred suvozača, zapremine od 11,5 l. Otvara se lakim pritiskom na dugme, pod uslovom da sedište suvozača nije privučeno ka napred, kada udara u kolena. Otvara se električnom komandom i automatski blokira po zaključavanju vozila. Pregrade u vratima su relativno uske, no i kao takve uspevaju da prime flašu od 1,5 l. Sve u svemu, računajući i boksove u podu, ukupno 63 l zapremine.

Posle prednjih sedišta prelazimo na zadnja, gde se otvara poglavlje sa znatno ozbiljnijim kritikama. Šampionska modularnost vanova ovde je u drugom planu, što će reči da su nekadašnja tri nezavisna i podešavajuća sedišta, kod novog Scenica svedena na dva. Klupa je podeljena na 2/3, te iako je na klizačima, nema praktičnost konkurentskih vanova sa tri nezavisna sedišta. Ujedno, prostor za kolena nimalo ne impresionira, kome je ovo prioritet mora se orjentisati ka Grande Scenicu.

Naprotiv, zapremina prtljažnika je za pohvalu (572 l), odnosno i više ukoliko se sedišta pomere ka napred. I koncepcija zadnje klupe je za pohvalu, pritiskom na dugme (na levom boku prtljažnika) uredno se preklopi. Setite se, u prethodnim generacijama mogla su se samo priljubiti uz prednja, što je bilo prilično komplikovano, i ujedno se gubilo na korisnom prostoru. Po ugledu na pojedine konkurente, sada su položena u dnu, dok je dobivena površina potpuno ravna (podešavajuća polica na dva nivoa).

U dnu pronađoh i rezervni točak, tanji od ostalih, ali isto tako od od 20 inča, u čijem je središtu Hi-Fi sistem Bose. Par reči zaslužuje završna obrada i kvalitet materijala, na vidljivo višem nivou nego li kod prethodnih generacija. Iako su spojevi i dalje s (pre)velikim zazorom (između vrata i krajeva komandne table), plastika je kvalitetnija, odnosno u većini slučaja sunđerasta, pa čak i prošivena koncem. Za kraj trebalo bi da nabrojim sofisticiranu opremu koju poseduje, no ukoliko ste zainteresovani za jedan Scenic, prvo treba proveriti o kom se završnom nivou radi.

Drugo, kao što sam već naveo, u Srbiji Scenic nije više u ponudi, pretpostavljam zbog slabog interesovanja? Pronađoh ga ipak kod slovenačkog uvoznika, ali samo Grande Scenic, po početnoj ceni od nekih 25.000 evra (u Francuskoj od 33.700), za 1.3 TCe/140. Ponuđena je i snažnija verzija od 160 EDC, kada može da košta i 31.000 evra (u Francuskoj i do 40.000). Mnogo i preterano, ali kako je ovo jedan od mojih starih testova (vožen je pre 2 godine), adaptiran i upotpunjen pričom o zamku i regionu (u međuvremenu sam ga posetio još par puta), imam i cenovnik koji se tada praktikovao.

Kažem ovo jer možda među čitaocima ima zainteresovanih za polovni Scenic, tek da se zna najjeftiniji 1.3 TCe/115 Zen koštao je kod nas 18.590 evra, dok je za voženi trebalo nepunih 24.000 evra. U matičnoj Francuskoj kataloška cena je mnogo veća, ali se zbog slabe potražnje nudi kod nezavisnih prodavaca i do 30% jeftinije.

Sve u svemu nalazim da je 1.3 TCe dobar i savremen blok, u skladu sa vremenom i nametnutim normama. Na osnovu utisaka koje sam stekao vozeči i Grand Scenic 1.3 TCe/140, kao i ostale modele grupacije, mirne savesti mogu vam ga preporučiti, računajući i najslabiji od 100/115 ks. Što se tiče samog Scenica, treba reći da nije postigao očekivani uspeh, u svakom slučaju neuporedivo je lošije prošao od prethodnih generacija, koje su se prodale u milionskim primercima. Da li zbog samog stila, koji se s godinama „istrošio“, ili invazije SUV-ova i krosovera, teško je reći, činjenica je da je interesovanje za mini vanovima neuporedivo manje nego li u prethodnoj deceniji. Scenic je to i te kako osetio na svojoj koži, kako sada stoje stvari gotovo je sigurno da ni neće dobiti naslednika.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Scenic 1,3 TCe/160 Intens

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: MPV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.406 x 1866 x 1.653 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.734 mm
Zapremina prtljažnika: 572 l
Masa praznog vozila: 1.427 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.330 cm3
Snaga: 160 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,5 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6/7,6 l/100 km
Emisija CO2: 122 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 28.000 evra 

Dobre strane:

Savremen i prijatan agregat, dobro odmeren menjač, odnos udobnost/vozna dinamika, modularnost, vidljivost ka napred, opšta prezentacija enterijera

Loše strane:

Vozilo pred kraj životnog veka, cena, prostor za putnike pozadi, klupa umesto nezavisnih sedišta, komplikovana upotreba info-zabavnog sistema R-Link
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8 
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7,5
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,444

 

Cene u Francuskoj za Renault Scénic 2021

Motori Zen SL Limited Intens Black Edition
Renault Scénic TCe 115 28 100 €
Renault Scénic TCe 140 31 300 € 32 800 € 34 800 €
Renault Scénic TCe 140 EDC 33 300 € 34 800 € 36 800 €
Renault Scénic TCe 160 EDC 36 200 € 38 200 €
Renault Scénic Blue dCi 120 30 800 € 32 800 € 34 300 €
Renault Scénic Blue dCi 120 EDC 34 800 € 36 300 €
Renault Scénic Blue dCi 150 35 300 € 37 300 €
Renault Scénic Blue dCi 150 EDC 37 300 € 39 300 €

(2355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Odmah moram reagirati na glupost, pa jebo ga ti, kako se ugasila ljubav prema dizelu kad proizvodjaci sve manje nude dizel pa šta će ljudi kupovati? A ono što i ponude , 90 do 115 konja i on meni onda popuje o slabijoj prodaji …Bože, svašta.

Peki

Vidim bas ti se kucka od jutros, pa ko velim da ti odgovorim 🙂 Da, proizvodaci sve manje nude dizele ali i kupci ih sve manje traze jer znaju da za koju godinu s njima nece moci uci ni u jedan veci grad. Sve se manje i vozi, a dizel gorivo koje je ranije bilo jeftinije i do 20-25 % sada se izjednacilo s benzinom, cak je i skuplje u pojedinim zemljama. A ko prelazi desetak hiljada kilometar godisnje nema nikave svrhe da kupi dizel motor, u principu osetno skuplji od benzinskog motora slicne snage, sto ce reci da ne… Pročitaj više »

Iznogud

Par miliona primjeraka godišnje motora…par miliona eura i par miliona godina za obnovu zamka….je li, koje ti vino koristiš, vidim da dobro udara !🤪
Nekad imam osjećaj da samo mijenjas slike, tekst ostaje isti, jel to tipka paste ostala uključena?! Molim redakciju da osigura novu Logitec tastaturu za druga Rajkovića , nije uredu stvarno da čovjeka tako mucite!😘🤪

Peki

Ovaj agregat se proizvodi u milionskim primercima, niko ne daje tacne rezultate ali kako si ti precizniji od mene i proizvodaca uzmi digitronce pa izracunaj koliko se samo Scenica, Kadjara, Megana, Clia, Captura, Dustera, Mercedesa Classe A i Nissanovim modela prodalo, pa nam se javi…. Drugo, nakon 7 godina kako je kupljen ovaj omanji zamak, kao sto rekoh i dalje je od zavrsenog! Trebalo je par godina da se dovede u stanje na fotografijama, a cena restauracije s namestajem prebacila je 2 miliona evra! Ukoliko se ne razumes u cene bolje je da se ne ukljucujes u komentarisanje, radni dan… Pročitaj više »

BB

„Par miliona godina za obnovu zamka“ je bila opaska… 😉
Uračunate su i godine taloženja krečnjaka 😂

Iznogud

11l u gradu, 7 ovako..stvarno je moderan motor.🤪🤪 Sad su Švabe i Francuzi s njima zajebali čitavu industriju …i onda kažu dizel ne može. Još je bučan, loša izolacija, zastarjeli dizajn koji vapi za redizajnom, stvarno privlacna kupnja za hrpu EUR.

Peki

Ako vozis benzinac, pa jos po nekom gradu a ne selendri bez semafora, onda sigurno znas da ih je malo koji uspeju da sidu ispod 10 lit. U principu je to 12-13 lit, posebno u „spicevima“. Upravo toliko trosi Peugeot 508 SW 1.2 PureTech/130 EAT8 koji trenutno vozim.

Iznogud

Aaaa stari test upotpunjen pričom o zamku…pa tako reci, zar sam morao pročitati do kraja, to je moglo biti odmah ispod naslova 🤪🤪😂

Peki

Vidim i dalje ti se „dopisuje“, pa da nastavimo. A zasto bi bilo ispod naslova? Niko te ne tera da citas u subotu u „cik zore“ nesto sto te ne interesuje, posebno sto je stivo besplatno i ne mozes se osecati prevarenim, zar ne? Da te potsetim, avgust je, kolektivni godisnji odmori, svi pres vozni parkovi su zatvoreni osim grupacije PSA, kod koje sam i uzeo par vozila, kao sto je navedeni Peugeot 508. Mozda ces srecu pronaci na drugim domacim sajtovma, oni su sigurno aktuelniji…

Balkanboj

Meni se ova generacija Scenica baš sviđa. Dovoljno dobar da bude i prvi automobil u kući, samo bi u tom slučaju morao biti neki jači dizel.

As usual, putopis po Fr je šlag na jutarnjoj kafi, bravo Peki.

BB

Gledao ovaj auto u varijanti 1.2 da uzmem, međutim nedostatak prostora nazad me je odbio. I onda uzmeđ mnogo opremljeniju dizel mašinu sa mnogo više prostora, neki vele kamion sa jelkicom na haubi… Ali pošto sam ja prvih par godina vozačkog staža više vozio kamione, vratilo me u mlade dane…
Dobar test i možda i solidan auto kao polovnjak. Kao nov, ljudi su očekivali od Scenic više prostora a manje pomodarstva, e takav je i prodajni rezultat. Vjerovatno je Kangoo i Berlingo od njega najviše profitirao…

Renault Terminator

Dobar Seničak nema šta.Renault ga je sam „uništio“ sa forsiranjem masovne priizvodnje SUV-va svih vrsta,hebali ih SUV-vi..još malo i nećeš moći kupiti Renault a da nije čardak.Još jedna dobra prezentacija Peki.

Rikošet

Fotografije su da se raspametiš, ali i da aplaudiraš onome ko ih je zabilježio… Nemam svaki dan priliku da vidim ovako nešto i zato je osvježavajuće… Lijep je dvorac nema šta, nagledao se on svega i svačega kroz vijekove jer nisu Francuzi samo sadili cvijeće i pravili sir, okrvavili su oni ruke do lakata da naprave sadašnju istoriju u kojoj im je čitava ženska košarkaška reprezentacija tamna kao da dolazi sa afričkog kontinenta… Na ovom Scenicu mi je prvo besmislena dimenzija 20-inčnih guma pa onda sve ostalo. Bolje da ga nisu parili sa crossoverima i da nam je ostao u… Pročitaj više »

Peki

Druze fotografije Scenica i zamka u kojom smo boravili (enterijer i eksterijer) su moje, druge, koje se ticu regiona su skinute s internera.
Za sve ostalo sto si napisao se slazem, racunajuci i te gume, jbg hteli su nesto novo da izmisle, ocigledno nije proslo jer nema nastavka, ni jedan drugi model ih nije preuzeo…

Rikošet

Na tebe sam i mislio što se tiče fotografija. Imaš oko za ove stvari 😉

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Memo SSD

Dvorac … Sijetih se vica sa početak 2000tih. Udala se beogradska polusponzoruša za momka iz Lajkovca … I sad svadba na selu tri dana pod šatorom lumpovanje u dvorištu mladoženjine kuće . Završi se i to … U jednom momentu, tužna mlada sijedi sama na kraj stola prilazi joj svekrva… Ćeri moja, što si tužna, ne brini rekla sam mom Radenku da bude pažljiv prvo veče da te ne povredi… A snaha odgovara : Beži bre baba , ja se j….m ko štuka, nego ko će ovolike tanjire i čaše da opere ? Elem taj Vaš drug…Nadam se da mu… Pročitaj više »

Peki

Nije, razveden je, na jednoj od fotografija je tkz. guvernanta, dakle brine se o dobrom funkcionisanju poseda kada gazda nije tu (i kada je tu). Ona angazuje bastovane i kucne pomocnice, ajd tu i tamo obrise prasinu i uradi po neku sitnicu…
Ovaj moj Fabrice je napravio tri klinca, slicnih godina kao moja deca, pa sad jebava sta dohvati, a bogami dohvati, svaki put kad dodemo ima neku novu, mladu „snajku“. Ima se, moze se…😏

Lazar

Nek nam je drug Fabris živ i zdrav i nek se barem još tri puta ženi ! Zamak je divan i hvala i tebi i drugu Fabrisu na dozvoli da nam ga prikažeš , a i fotografije su ti super !!! Što se motora tiče , isti takav „cepa“ moja žena u Nissanu Q pozantijem kao Kačkavalj sa ručnim mnejačem , pa se i ja koji put dovatim kad sam na godišnjme odmoru, Elem , dobar je to motor , jako lako vuče karoseriju tešku oko 1500Kg i ne troši to puno uopšte obzirom na to kako dobro ide .… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Lazar
BB

Ja predlažem da i Fabris napravi koji test 😂🤣, očigledno da se od gospodina može štošta naučiti 😎

Peki

Cuj, par puta sam iskoristi njegove automobile da se edukujem, pojedine sam nekada davno i predstavio. Bilo je tu i Ferarija, Range Rovera, Saab 9-3 Cabriolet… kao i stari Mercedes 300 SL s cuvenim „leptir“ vratima. Da, da moze se svasta nauciti od Fabrisa…

BB

Nisam mislio n auta 🤣😂🤣😂🤣😎

moron

😀😀😀

Peki

Pa sta si drugo mislio??? 🤣

BB

Na dodatnu „opremu“ na nekretnine i automobile… 🤣😂

Dante

Za Pekija offtopic – Dugo si bio citan na VG. Kada si presao ovde, bas dugo nisam pratio auto scenu. Sve najbolje!

moron

Zašto ovaj Scenic nije doživeo uspeh prethodnika?
Pa, ko kog je imao prilike sesti pozadi u ovaj, ali i prethodni, mislim da nema dilemu da je ovaj po pitanju komfora zadnje klupe kriminalan. Ovu klasu vozila mora da krasi komfor i praktičnost, a tu elementarnu osobinu Scenic nije uspeo da ostvari.
Inače, što se tiče svega ostalog, od mene za ovo vozilo može ocena 10/10. Ali, džaba ti sve ostalo, bez onog osnovnog.

Za kraj, Peki još jednom bravo za tekst!

BB

Baš tako

moron

Moram da pohvalim postojanje rezervnog točka. Nisam znao da je dostupno. Jer, kada sam ja detaljno sagledavao ovo vozilo, to nije moglo ni kao opcija.

moron

Peki, ovaj deo te(k)sta: „pri konstantnoj brzini od 130 km/h konzumira 7,2 litra. “ Kako si to očitao? Ja pre par dana „testirah“ neka kola, jedan deo mojih „testova“ je bila i potrošnja, pa i po auto putu, pa sam pri konstatnoj brzini držao „neko vreme“ ( 5, 10 ili 15 km ). I primetih da čak i u istom smeru rezultat zna da se razlikuje posle 5 ili 10 km ( npr, bude 6,7, pa „ode“ na 7,2 ili slično ). I na kraju više nisam ni u šta verovao. Očito, teško je tu kao vozač primetiti sve parametre… Pročitaj više »

Peki

Mora biti duza distanca, recimom stotinak kilometara auto puta. Inace desava mi se kada isteram neki test auto i uzmem kao i obicno auto put A3 (taj mi je najblizi) da u jednom pravcu trosi i do litru visu nago li u drugom, iako u principu vozim istom brzinom. Ima blaga nizbrdica/uzbrdica, jedva vidljiva ali motor to oseti. S Scenicom je bilo lako, skoro sve je auto put…

moron

To je već zaista veoma ozbiljno merenje 😊😊😊

BB

Razradi se motor u drugom smjeru (ipak uzimaš nov auto) 🤣

Dude

Meni uz rec „Scenic“ nekako prirodno ide „1.5dci“.