1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat 500L se i dalje solidno prodaje u Italiji
Fiat 500L se i dalje solidno prodaje u Italiji
3

Fiat 500L se i dalje solidno prodaje u Italiji

401
3
Podelite sa prijateljima:

Proizvod iz Kragujevca i dalje pronalazi put do kupaca na Apeninskom poluostrvu. 

Dok čekamo razvoj situacije u Stellantisu i rešavanje kragujevačkog problema u vezi sa budućnošću tamošnje fabrike automobila, možemo primetiti da 500L uprkos poznim godinama i dalje ima šta da kaže na tržištu. Pogotovo sa druge strane Jadranskog mora!

Uprkos brojnim kritikama (ne)stručne domaće javnosti, činjenica je da je 500L bio i ostao lider po prodaji u svojoj klasi. To što je čitav MPV segment na pragu izumiranja je sasvim druga stvar.

No, sagledajmo šta se dešava u Italiji. Tamo je Fiat 500L tokom perioda od januara do jula prodat u 11.992 primerka, što mu je dozvolilo da se smesti na 23. poziciju među najprodavanijim modelima u ovoj zemlji. Zanimljivo je da je bratski Tipo, koji je nedavno prošao temeljnu restilizaciju stigao do 12.056 registracija, znači samo nešto malo bolji rezultat od vozila iz Šumadije.

Iza Fiata 500L na listi najprodavanijih u Italiji ostali su na 24. poziciji Ford Fiesta (11.508), zatim Volkswagen Golf (10.915), te Citroen C3 Aircross (10.326).

Dakle, ovo je pokazatelj Italijani i dalje poprilično vrednuju 500L. Uostalom, on je jedini predstavnik MPV segmenta među 50 najprodavanijih automobila u ovoj državi tokom 2021. godine.

Višegodišnje iskustvo našeg čitaoca i redovnog komentatora morona o drugovanju sa Fiatom 500L možete pročitati OVDE. 

AutoRepublika 

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pošto je već u poznim godinama, meni je čudno da se 500L još uvek prodaje i u ovolikom obimu u kom se prodaje. Mogao je on i da ima prodajno uspešniji kraj svoje karijere, da je FCA hteo da u njega ubaci neki napredniji motor ( T3 od 100 ili 120 ks bi za njega bio čista „desetka“ ), kao što ne mogu razumeti ni pobude zbog kojih je 1,6 MJ izbačen iz ponude ( mislim, od Nove godine ). Ali, verovatno je bio u pitanju strah da bi 500L, sa nekom eventualnom boljom paletom ponudjenih motora, oteo deo tržišnog… Pročitaj više »

BB

A meni se čini da su se talijani počeli malo racionalnije ponašati pa su počeli kupovati ono što im treba i završava posao a ne ono što je moderno. S te strane vidim Pandu kao neprikosnovenog uličnog trkača u gužvama, 500 je super ženska torba sa točkovima, koja jeste malo skuplja od obične ali ne previše da onesposobi budžet. I 500L kao pravi porodični auto za sve potrebe. Ima u životu još potreba osim vozikanja. Treba to sve uskladiti u jedan budžet. Radije uživaj na destinaciji nego samo u putu.

s mile

500L, ima da se traži kao polovnjak, zahvalan porodičan auto.