1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo Giulia će morati da pređe među električne limuzine
Alfa Romeo Giulia će morati da pređe među električne limuzine
3

Alfa Romeo Giulia će morati da pređe među električne limuzine

428
3
Podelite sa prijateljima:

Na pragu se velike promene za čuveni brend iz Milana. 

Prvi čovek Stellantisa, Karlos Tavareš, potvrdio je da će se ponuda Alfe Romeo za Evropu, SAD i Kinu od 2027. godine zasnivati isključivo na električnim modelima. U ovom trenutku, malena gama Alfe naravno da nema nijedan električni četvorotočkaš, a prvi takav automobil očekuje se 2024. godine – i to će biti krosover iz B segmenta.

Moglo se „namirisati“ da se u Alfi pripremaju ogromne promene kada je novi šef te marke najavio da će se odreći Giorgio platforme na kojoj počiva duo Stelvio/Giulia. Prethodna uprava je investirala silna finansijska sredstva da bi razvila tu arhitekturu, za koju se slobodno može reći da spada u sam vrh automobilske industrije.

Već tada je bilo očigledno da sprema velika ofanziva na polju baterijskih vozila. No, plug-in hibridi biće kratka faza u narednim godinama za Alfu, jer se odmah klade na električne modele.

Sada sa velikom sigurnošću možemo reći da će nova generacija Giulije, ili naslednik ove limuzine, neće koristiti motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Nažalost, aktuelna Giulia pored svojih velikih kvaliteta se nije dobro pokazala na tržištu i može slobodno biti ocenjena kao komercijalni neuspeh Alfe.

Stoga se moglo očekivati da će Italijani menjati recepturu za D segment. Trenutna Giulia bi takođe trebalo da dobije jednu ozbiljniju restilizaciju i očekuje se da će ostati na tržištu do 2023, ili 2024. godine.

Šta nakon toga? Izvesno je da će Alfa Romeo ostati prisutna u ovoj klasi vozila i da se neće povući pred izazovom. Logični sled je da novi model bude BEV, odnosno potpuno električno vozilo. Šta više, pojedini vide narednu Giuliju ili njenog sukcesora kao rivala za Teslin Model 3.

Da bi se ozbiljno izazva Model 3 mora se poraditi na softverskim rešenjima za italijanski automobil, kao i na dometu. Kada je reč o dizajnu i završnoj obradi, to su polja na kojima bi Tesla mogao mnogo toga da nauči od Alfe Romeo.

Italijanski automobilski novinari veruju da bi se naredna Giulia bazirala na STLA Large platformi, namenjenoj većim vozilima Stellantisa. Njihova procena je da bi električna limuzina raspolagala sa 700 do 800 km dometa, te da bi Alfa ponudila više varijanti sa različitom izlaznom snagom pogonskog sklopa.

Više informacija dobićemo tokom narednog meseca, kada će izvršni direktor ovog brenda Žan-Filip Imparato predstaviti petogodišnji plan za Alfu. Nova Giulia bi najverovatnije trebalo da bude predstavljena 2024. godine, a da se 2025. godine nađe u izložbeno-prodajnim salonima.

AutoRepublika 

(428)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

I Bburago autići imaju takve platforme.
Sve isti podovi, isti točkovi, samo metalni oblik drugačiji.

Do q..ca im izum.

BB

Kada kupim novu Alfu ja,
koja nema čet’ri auspuha…

i još ima srpsko japanski motor i inverter, još samo da se obogatim do te godine 2025-te…
ma piši me za jedan primjerak… 🙂

YugoFlorida

RIP Alfa Romeo.