1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Medijski rat između Donalda Trampa i Harley Davidsona
Medijski rat između Donalda Trampa i Harley Davidsona
0

Medijski rat između Donalda Trampa i Harley Davidsona

269
0
Podelite sa prijateljima:

Američki predsednik, Donald Tramp, optužio je Harley Davidson da koristi njegovu strategiju sa trgovinskom polemikom kao izgovor za otvaranje nove fabrike u Aziji.

Evropa je nedavno najavila veće carine od 31% na uvoz motocikala iz SAD, što bi popularnog proizvođača koštalo dodatnih 100 miliona dolara godišnje. Harley Davidson je najavio da bi cene proizvodnje skočile za 2.200 dolara po motociklu, ali i da pored toga neće podići cene proizvoda već će se morati zadovoljiti sa nižim profitom. Kompanija planira da zatvori fabriku u Kanzas Citiju (saveznoj državi Mizuri) i da otvori novu na Tajlandu gde je radna snaga jeftinija. Takvi motocikli bi završavali isključivo u Evrope, gde se generalno proda oko trećina svih modela proizvođača.

Tramp kaže da je odluka firme iz Milvokija donesena daleko pre nego što je trgovinski rat stupio na snagu. On je takođe zapretio da takve motocikle čeka ogromni porez ako Harley Davidson ikada odluči da ih uveze u SAD, ali pošto kompanija još uvek ima fabrike na domaćem tržištu (u saveznim državama Viskonskin i Pensilvanija) pa te pretnje, barem za sada, nemaju uticaja. Ovo je samo još jedan od problema za američkog proizvođača vozila, koji neuspešno pokušava da privuče mlađe kupce. Prodaja je u Americi pala za 12% u prva tri meseca ove godine, što je čak 13. najlošije tromesečje od poslednjih 14.

Tramp je prethodnih godina mnogo hvalio proizvođača kao primer kako bi jedna američka kompanija trebalo da funkcioniše. Međutim, prethodnih dana je ljuto najavio da je Harley Davidson američka ikona i da baš nikada ne bi trebalo da se proizvodi izvan SAD, kao i da će odluka o proizvodnja na Tajlandu biti “početak kraja“.

Zoran Tomasović

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments