1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Argo prodavaniji od Dacije Sandero, kros verzija uskoro na tržištu (VIDEO)
Fiat Argo prodavaniji od Dacije Sandero, kros verzija uskoro na tržištu (VIDEO)
0

Fiat Argo prodavaniji od Dacije Sandero, kros verzija uskoro na tržištu (VIDEO)

652
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat se priprema da lansira mačo verziju svog kompaktnog hedžbek modela Argo, koji će biti ponuđen jedino u verziji sa jednom pogonskom grupom.

Fiat Argo je premijerno prezentovan tokom 2017. godine, a razvijen je specijalno za potrebe južnoameričkog tržišta, odnosno ovaj hedžbek se nudi samo brazilskim kupcima.  Da će i kros verzija debitovati je postalo poznato još prošle godine kada je isplivala i informacija da će poneti kodnu oznaku X6HX.

Prvobitna očekivanja su govorila o premijeri robusne varijante u novembru 2018. godine tokom Salona automobila u Sao Paolu, ali ga tom prilikom nismo videli. Ipak, sada je poznat termin predstavljanja, a sudeći prema onom što pišu brazilski mediji, mali “kros” Argo će se naći u prodajnim salonima u toj državi, u drugom delu tekuće godine. Brazilci su objavili i fotografije prototip primerka.

Iako je odbojnik zaštićen kamuflažnom folijom, jasno je da je pretrpeo izmene u odnosu na standardnu varijantu, a očekuju se i plastične zaštite na lukovima točkova u maniru krosover vozila. Pored toga, izvesno je da će i sistem oslanjanja biti revidiran, posebno za ovaj model. Isto se može očekivati i u pogledu unutrašnjosti noviteta.

Ovde je interesantno napomenuti da plastične rubove poseduje i više sportska verzija Argo HGT, s tim da je klirens ovog modela 156 milimetara, dok je za kros verziju ovaj raspon dug 179 milimetara. Poređenja radi Dacia Sandero Stepway poseduje klirens od 195 milimetara, dok Hyundai HB20X i Ford Ka Trail krasi razmak od tla od 206 odnosno 200 milimetara, redom. Na brazilskom tržištu se nudi još jedan sličan model italijanskog proizvođača, Uno Way sa klirensom od 190 milimetara.

Kao što smo već naveli, samo jedan motor će se naći u ponudi, a i o njemu smo već pisali pre par dana – četvorocilindarski 1.3 Firefly, koji će za pogon koristiti benzin i, specifično za brazilsko tržište, etanol. Kada sagoreva benzin, motor isporučuje 101 konjsku snagu, dok na etanol odbacuje 8 “konja” više.

Za transmisiju je zadužen petobrzinski ručni menjač, ili kao opcija se može izabrati i automatik sa jednom spojnicom. U kasnijoj fazi tržišnog života, očekuje se da “starovremenski” automatski menjač zameni savremenija jedinica sa šest stepeni prenosa.

Standardna verzija hedžbeka Fiat Argo je i dalje dostupna sa motorom koji poseduje tri cilindra 1.0 Firefly (72 ks ili 77 ks, zavisno od pogonskog goriva koje koristi), kao i sa četvorocilindarskim agregatom 1.8 E TorQ (135/139 ks). Standardna verzija, baš kao i ona sa povišenom pozicijom sedenja, poseduju isključivo pogon na točkove prednje osovine.

Brazilski novinari navode očekivanu početnu cenu za novajliju koja bi trebalo da iznosi oko 14.700 evra. Da dodamo da je tražnja za klasičnim hedžbekom na lokalnom tržištu izvanredna, odnosno da je tokom prošle godine prodato 63.011 (dvostruko više nego celokupno tržište Srbije). Ovakav rezultat je znatno bolji od onog koji je ostvario konkurentnski Sandero, u regularnoj i Stepway varijanti (52.401).

Fiat Argo se prodaje i u verziji sa četvoro vrata, a taj sedan nosi Cronos oznake. Proizvodnja se odvija u Argentini.

Za kraj, niti jedna od ovih verzija neće napustiti Južnu Ameriku. Barem ne kao nov automobil.

AutoRepublika

(652)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments