1. Home
  2. Vesti
  3. Lexus CT200h odlazi u penziju
Lexus CT200h odlazi u penziju
3

Lexus CT200h odlazi u penziju

540
3
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona tvrdnja da se premijum proizvođači razlikuju od onih „koji rade“ za šire narodne mase baš po podatku da u svojoj ponudi nemaju modele zasnovane na jeftinijim rođacima. Brendovi kao što su Mercedes i BMW su uvek bili korak ispred svakog drugog rivala, ali moramo da priznamo da je Lexus prethodnih godina preduzeo opsežne mere da se više razlikuje od Toyote.

Nije bila retkost da pozajmi mnoge dizajnerske detalje, opremu i mehaniku od najprodavanijeg svetskog brenda, dok je danas ta lista izuzetno kratka. Posle današnje vesti će biti još manja pošto je Lexus upravo objavio da će model CT200h u penziju na kraju ove godine.


Možda je teško zaključiti na prvi pogled, ali ovaj heč je zapravo bio prepakovana Toyota Prius u luksuznom odelu. Originalno je krenuo sa razvojem tokom čuvene recesije iz 2008. godine, kada je Lexus nekako zaključio da američki kupci žele vozilo u premijum kategoriji s malom potrošnjom goriva. Iako će se vremenom prodavati širom sveta, njegovo najveće tržište je uvek bilo ono „preko bare“.

Međutim, čak ni tamo se nije proslavio i najveća prodaja je zabeležena 2012. godine kada je isporučeno tek 17.673 primeraka. CT200h je povučen sa većine tržišta pre pet godina, nakon saznanja da ovaj heč škodi imidžu celog brenda, ali je nastavio da ga prodaje u Japanu. Fabrika u gradu Mijavaka će napraviti poslednji model u oktobru, a tokom poslednjih jedanaest godina je prodato oko 380 hiljada jedinica širom sveta.

CT200h pokreće 1,8-litarski benzinac koji u kombinaciji s električnim motorom razvija 134 konjske snage i maksimalnih 207 Nm obrtnog momenta. Model za američko tržište je reklamiran sa kombinovanom potrošnjom od 5,6 litara na pređenih sto kilometara, što ga je učinilo jednim od najekonomičnijih modela „preko bare“.

Takođe je proglašen za najpouzdaniji luksuzni automobil zajedno sa Lincolnom MKZ-om, i to po izboru uglednog Consumer Reportsa, ali kao što vidimo iz ove priče, to mu nije pomoglo da ostvari veći komercijalni uspeh.

Spomenućemo da će japansko tržište dobiti za kraj posebno izdanje nazvano Cherished Touring po ceni od 4,2 miliona jena (oko 36.590 američkih dolara), pre nego što ode u penziju. S izuzetkom nekoliko vernih vlasnika, sumnjamo da će ikome faliti…

AutoRepublika

(540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Ima ih polovnih po Italiji i Holandiji koliko hoces. Cene uglavnom 10-15000eur. Njegova istinska mana uvek je bila nedostatak PHEV opcije.
Vozio sam ga jednom, kad stisnes gas, on se prvo razmisli sta je vozac hteo da kaze, pa tek onda ubrza. Ventilator za bateriju u zadnjem delu radi bucno, cuje se u voznji sve vreme.

Iznogud Časni

meni je ova stara corolla kako zovem ovaj leksus jer je to on u biti, bio jako, jako tvrd i neudoban, posebno na nekom losem terenu kad se vozi, odvali bubrege.

Iznogud Časni

auuu, kad sam ja ovo rekao i napisao ovdje ima mjesec dana.