1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda zaštitila izgled misterioznog logotipa „R“
Mazda zaštitila izgled misterioznog logotipa „R“
0

Mazda zaštitila izgled misterioznog logotipa „R“

177
0
Podelite sa prijateljima:

Mazda je nadležnom organu predala prijavu sa zahtevom da se zaštiti pravo na dizajn amblema na kome stoji slovo „R“. Iako nikakvih zvaničnih potvrda nema, nagađa se u stručnim krugovima, da bi ova oznaka mogla naći primenu na modelima pokretanim rotaciono-klipnim motorima, i to ne samo zbog toga što je navedeno slovo početno u odnosu na sam naziv motora (engleski – rotary), već i zato što prikazani crveni trougao neodoljivo podseća na sam rotor.

Nedavno su Japanci u više navrata prikazali razne opcije za pogonske sklopove koji bi uključivali rotacioni motor. Na primer, predstavljena je platforma XEV koja bi služila za lake hibride i električne automobile. Kompaktni gabariti rotacionog motora bi omogućili da bude ukombinovan s električnim agregatom i generatorom, sve u jednom pakovanju.

Ekvivalent našeg Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, ‚japaneski Patentni biro (JPO) je primio navedenu aplikaciju Mazde u kojoj se traži pravna zaštita logoa s uglastim slovom R, Tipski ovo slove se koristi u imenovanju modela visokih performansi, ali u slučaju ove japanske marke, to bi trebalo da bude drugačije. Pravo na navedeni logo bi se odnosilo samo na Japan, za sada.

Kada maločas pomenusmo arhitekturu XEV, zaboravismo da dodamo da je Mazda u neposrednoj prošlosti zaštitila i intelektualnu svojinu koja uključuje dizajn hibridnog pogonskog sklopa, sačinjenog od Vankelovog motora, trakcione baterije sa superkondenzatorom i tri elektromotora, uključujući i one integrisane u pogonske točkove.

U takvom hibridnom sklopu bi rotacioni motor bio pričvršćen napred, ali bi bio uglavljen bliže središtu vozila. Snaga bi se prenosila od glavnog trakcionog elektromotora koji je 25 kW snažan, a koji funkcioniše na naponu od 48 volti. Snaga bi se zatim prenosila do zadnjih točkova putem prenosnog vratila, spojnice, stepenastog menjača i diferencijala. Predviđena je i verzija sa sva četiri pogonska točka, u kom slučaju bi prednje točkove pokretali električni motori snage 17 kilovata. Snagu bi dobijali iz bat4erije kapaciteta 3,5 kW/h.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments