1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ništa više nije sveto, stiže i klasični Citroen DS na struju
Ništa više nije sveto, stiže i klasični Citroen DS na struju

Ništa više nije sveto, stiže i klasični Citroen DS na struju

1.81K
10
Podelite sa prijateljima:

Citroen DS ili kako je kod nas poznat pod nadimkom „Ajkula“, jeste jedna od najvećih ikona u automobilskoj industriji. S karijerom koja je trajala oko dve decenije, popularni Francuz je doneo pravu revoluciju, onda kada je debitovao sredinom pedesetih godina prošlog veka i svetu je predstavio neka tehnička rešenja koja su bila daleko ispred svog vremena.

Ali i pored svih pohvala, Ajkula nije bila bez mane, a ključna od njih se odnosi na zastarele motore. Citroen je planirao bogatu ponudu novih benzinaca sa šest cilindara, ali kako nije imao finansijske mogućnosti da to i realizuje, odlučio je da koristi one iz prethodnika. Čak i najmoćniji od njih, zapremine 2,3 litre je razvijao samo 140 konjskih snaga, a jedna samostalna kuća veruje da je pronašla rešenje.

Naime, kompanija Electrogenic iz Velike Britanije sada nudi novu mehaniku za DS koja podrazumeva ono što je u centru pažnje ovih dana, a to su električni motori.

Kako prenose razni portali, umesto originalnog atmosferskog benzinca, ispod haube se sada krije agregat na struju koji razvija 120 „konja“ i 235 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, originalni 2,0-litarski benzinac se mogao pohvaliti sa 90 „grla“ i maksimalnih 140 Nm obrtnog momenta.

Baterija zapremine 48,5 kWh omogućava vožnju na stuju tokom distance od oko 220 kilometara. Potrebno je oko dva sata da bi se baterijske ćelije napunile, a kasnije će biti dostupne i baterije koje će omogućiti dodatnu autonomiju zahvaljujući kojima će Ajkula moći preći oko 320 kilometara između dve dopune. Spomenućemo da je menjač ostao originalni manuelni sa pet stepena prenosa i starim-dobrim kvačilom.


Jedno od pitanja koje se postavlja je ono šta će biti sa hidrauličnim ogibljenjem koje je proslavilo francuskog giganta. I tu Electrogenic ima rešenje, pa kaže da je zamenio motor sa unutrašnjim sagorevanjem goriva sa onim na struju, čime će se DS moći spustiti ili podići značajno tiše nego što je slučaj bio u prošlosti.

Potrebno je spomenuti da Electrogenic neće prodavati kompletirane četvorotočkaše već će sadašnjim vlasnicima konkretnog primerka, ugraditi spomenute izmene. Većina drugih vozača to verovatno neće ni primetiti, pošto se ovaj DS po ničemu dizajnerski ne razlikuje od svake druge klasične Ajkule sa izuzetkom nedostatka izduvnih gasova.


Britanci već sada primaju narudžbine, a svi oni koji žele da vide demonstraciju kompletiranog vozila mogu da se upute u Oksford i Electrogenic će im pokazati kako izgleda završen posao na vozilu s priloženih fotografija.

Voleli bismo da možemo da kažemo da je ovo jedinstven slučaj, ali su šanse velike da ćemo sve češće viđati ovakve prerade u bliskoj buducnoćnosti.

AutoRepublika

(1809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Ako, šta fali, druga mladost.

BB

Moj komšija je imao ovakav auto (benzinac) i kada sam se igrao u pijesku desetak metara od auta, iznenadim se kako auta nema, nisam ga čuo. Nakon nekog vremena primijetim da je auto opet, opet ga nisam čuo… Nevjerovatno tiha mašina (inače imam odličan sluh, nije do toga), kako li će tek biti na struju…

Bungi

Najveća je tragedija kad u staroj VW bubi ostave mjenjač, na njega nakače el.motor a baterije napred umjesto rezervoara. Tako to ne ide. Mjenjač napolje, na njegovo mjesto el. motor, na njega diferencijal iz Audi- ja 4×4,pa na osovine.Litijum baterije ispod zadnjih sjedišta i još jedan paket ispred prednjih. To naravno uključuje prepravku šasije napred i prednjih sjedala. Napred još nezavisno oslanjanje sa duplim ramenima i diskovima iz Brazila, tako isto i pozadi.

BB

Vidi, najjeftinija prerada podrazumijeva motor od viljuškara Končar od pumpe 5kW. Taj motor je DC (istosmjerni). Specifičnost istosmjernih kontrolera je ako mu nešto crkne unutra, on direktno sprovodi struju od baterija do motora, što će reći da dobiješ raketu na točkovima bez mogućnosti oduzimanja gasa… Ako imaš mjenjač i kvačilo, onda stisneš kvačilo i nisi vijest u novinama (mada je kod mene skoro Peugeot 301, minut prije nego što sam naišao, ruknuo u prodavnicu bijele tehnike, veli gospođica da joj se zaglavila štikla 🙂 ). S druge strane ako staviš neki motor gdje se mijenja polaritet, tj pravi naizmjeničnu struju,… Pročitaj više »

Bungi

Snaga el.motora u kWh mora biti ista ili veća nego benzinski motor koji mijenja da bi to išlo kako treba.Zato treba jači el.motor i mjenjač napolje, da se izbjegnu nepotrebni gubici zbog otpora zupčanika i da bi se ostvario puni potencijal el. motora.Baterije moraju ići ispod sjedišta(prednjih i zadnjih) zbog niskog težišta i povoljnog rasporeda mase, dakle što niže i što je moguće bliže osovinama.Trpanje teških baterija umjesto prednjeg rezervoara napred i umjesto benzinskog motora pozadi u VW bubi jeste najlakše ali ne i najbolje rješenje.200-300kg dodatne težine zbog baterija zahtijeva i jače amortizere naprijed i pozadi kao i podešavanje… Pročitaj više »

BB

Snaga se mjeri u kW a energija u kWh. Benzinac ima maksimalnu snagu upisani u saobraćajnim j dozvoli au stvarnosti skoro nikad se ne iskoristi. Električni motor se mjeri snaga prema trajnoj snazi (industriji) i kratkotrajno može dati daleko veću snagu nego što piše na pločici. Ovaj motor što sam pomenuo DC Končar od 5 kW u viljuškaru radi na 48V, u preradama ga (dobro urade izolaciju, stave forsirano hlađenje) tjeraju do 110V i 500A, to mu daje snagu od 55 kW da ga možemo porediti sa benzinskim motorom, dakle može biti duplo jači od originala. Međutim on ima ogroman… Pročitaj više »

Bungi

Prihvatam ispravku u vezi mjernih jedinica.Znam da taj končarev el. motor ima daleko veću realnu snagu nego što nominalno zvuči.To što je se napaja istosmjernom strujom zgodno zvuči jer nema potrebe za konverzijom u naizmjeničnu struju, što svakako štedi novac, nema potrebe za inverterom.Sa baterija direktno na motor, između jedan prekidač, sigurnosna sklopka i to je to.Ipak , tako ne rade proizvođači el. automobila.??Napon mu je mali, samo 48V, čak i sa preradama ne prelazi110 V.Mali napon, mala jačina struje, veći otpor, veći gubici.Za primjer, Tesla koristi trofazni naizmjenični motor od 380 V.Više nego truduplo više napona nego modifikovani Končar… Pročitaj više »

BB

Mali napon = velika struja (ako hoćeš određenu snagu), velika struja = puno teškog bakra, zato proizvođači novih auta idu na veći napon. Viši napon kod nove gradnje serisjskih automobila nije neki bauk, ali kod samogradnje itekako može biti, ako se ne uzmu u obzir ponašanje DC i AC struje. Kod DC visokog napona lako skoči Voltin luk na nekoliko centimetara prostora i uzrokuje kratak spoj/požar, kod AC taj napon 100 puta u jednoj sekundi (ako je riječ o mrežnoj frekvenciji od 50 Hz) se snižava na nulu pa tako da Voltin luk ne skače ni blizu toliko, tako da… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
moron

Bože, kako je i danas ovo prelepo vozilo.

Balkanboj

Ovo je sigurno jedan od boljih načina da se oldtajmeri sačuvaju u voznom stanju. Ne dirati spoljašnjost i unutrašnjost automobila, a prilagoditi pogon nekom novom vremenu.

Ja ću ipak ostati veran originalnom benzinskom pogonu. U slučaju pogona na struju do izražaja dolaze sve komponente i delovi enterijera koji ne mogu sakriti godine dok ih benzinski motor malo zamaskira.

Izuzetan automobil, i dan danas.