1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ova igračka košta više od trinaest hiljada američkih dolara
Ova igračka košta više od trinaest hiljada američkih dolara

Ova igračka košta više od trinaest hiljada američkih dolara

264
0
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona izreka koja kaže da muškarci nikada ne odrastu, već da s protokom vremena, njihove igračke samo postaju veće i skuplje. Mogu da za primer uzmem i samog sebe, jer moja kolekcija automobilskih modela broji verovatno više od hiljadu primeraka. Specijalitet, ako tako mogu da ga nazoven, su mi američki mišićavi četvorotočkaši iz perioda šezdesetih godina prošlog veka i to u veličini 1:18.

To nam govori da je svaki model tačno 18 puta manji od „stvarnog“ automobila, a veliko interesovanje imam i za primerke iz serije NASCAR (u 1:24) i razne modele iz animiniranog serijala filmova Cars.


Znajući sve to, uvek se oduševim kada vidim neki novitet kod kog je posvećena tolika pažnja na detalje, da je na fotografijama teško reći da zapravo na slici nije pravi četvorotočkaš. Današnja priča stiže od strane kompanije Amalgam Collection koja je nedavno debitovala sa specijalnim primerkom Forda GT40 iz 1969. godine u veličini 1:8.

Šta ga tačno čini toliko specijalnim? Pa pre svega model na kojem je zasnovan. Spomenute godine čuveni GT40 je osvojio četvrtu u nizu trka 24 sata LeMansa. Viđen je uzbudljiv finiš protiv Porschea 908 gde je GT40 sa brojem šasije 1075 trijumfovao za svega 120 metara.

Dok navedena brojka možda nije toliko velika na prvi pogled, u spomenuto vreme je bila nezamisliva na takmičenju koje traje čak 24 sata. Štaviše, pošto je razlika u poslednjem krugu bila manje od jednog minuta, vožen je dodatni krug u kojem je legendani Džeki Iks nadmašio Hansa Hemana u nemačkoj ekipi.

Ovaj primerak je ofarban u identičnu plavu i narandžastu boju „Gulf“, a iz Amalgam Collection kažu da su proveli dve godine istražujući i najmanji detalj s automobilom u vezi. Da bi se svaki primerak ručno kompletirao je potrebno oko 400 sati, a u razvoju istog, svoje arhive je otvorio i sam Ford, kao što je i odobrio serijsku proizvodnju.

Spomenućemo da je ovaj GT40 dugačak oko 50 centimetara, a da Amalgam Collection planira da proizvede samo 199 jedinica. Prvih pedeset kupaca takođe dobija i specijalnu fotografiju sa trke održane pre više od pet decenija, a koja je restaurirana najmodernijom tehnologijom.

Do sada je primljeno dvadeset narudžbina, a kao što se i očekivalo, ovakvo zadovoljstvo nikako ne može da bude jeftino. Naime, cena iznosi čak 13.030 „zelembaća“ pa nema sumnje da će svaki ozbiljan kolekcionar poželiti da ima ovog Jenkija u svojoj družini malenih četvorotočkaša.

AutoRepublika

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments