1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Zanimljivost dana: Vespa kao lansirna rampa u francuskoj armiji
Zanimljivost dana: Vespa kao lansirna rampa u francuskoj armiji

Zanimljivost dana: Vespa kao lansirna rampa u francuskoj armiji

1.02K
3
Podelite sa prijateljima:

Nezavisno od toga kako im se zove formacija i koje političke snage je kontrolišu, pripadnici raznih armija ovog sveta imaju jedinstvenu privilegiju da upravljaju neobičnim transportnim sredstvima. Tako ni francuska vojska nije nikakav izuzetak, a posebno se ističe jedno vozilo iz kategorije, da se našalimo malo, „stelt“ mašina. U pitanju je, ni manje – ni više nego raketni bacač i to u vidu kultne Vespe. Hajde da zajedno otkrijemo skuter koji ne liči apsolutno ni na jedan drugi.

Simbol italijanske Dolce Vite, maleni moped Piaggio Vespa je romantična ikona. Budi jednu emociju koja je svakako nespojiva s linijom fronta i bilo kakvom konfrontacijom, izuzev možda one uslovljene borbom za naklonost neke lepe dame. Međutim, Francuzi su zaista tokom pedesetih godina prošlog veka koristili Vespu u svojoj armiji, odnosno u vazdušno-desantnim jedinicima, zbog čega je maleni motocikl prerađen u lansirnu rampu za rakete.

Po prirodi, odnosno shodno zamišljenoj nameni dvotočkaša Piaggio Vespa, maleni romansijer je trebalo da nastupa u prvim borbenim redovima, kao sićušno, lagano, okretno i pouzdano vozilo. Za te svrhe su galski generali bacili oko na model Vespa 150 TAP.

Očigledno je postojala potreba za modifikacijama, a njih je izvela kompanija Ateliers de Construction de Motocycles et Automobiles (ACMA), sa sedištem u Foršambeu, u regiji Nijevr, gde je novi život dobilo oko 600 primeraka Vespinih motocikala. Transformacija je vršena u intervalu između 1956. i 1959. godine.

Radno mesto vojne Vespe je trebalo da bude u severnoj Africi i u Indokini, i bila je opremljena moćnim i bestrzajnim topom M20 i lansirnom rampom za rakete kalibra od 75 milimetara. Kako bi se lakše suočio i ispunio nova očekivanja vlasnika, motocikl je morao da dobije ojačani ram i stepene prenosa u menjaču koji bi omogućili da se agregat izbori s povećanom masom. Dekor rama je bio u sivomaslinastoj boji, uobičajenoj za vojsku, čime ga je bilo teže uočiti.

Zahvaljujući tome što je top bio bestrzajan bilo je moguće da se puca iz pokreta, ali su francuski soldati radije koristili Vespu kao transportno sredstvo za rakete koje bi ispaljivali ka ciljevima iz mirovanja, pre svega jer je na taj način postojala veća šansa da se meta pogodi s većom preciznošću. Najčešće je Vespa sa vojnikom spuštana padobranom blizu lokacije odakle je otvarana vatra.

To i nije bilo teško jer je mala Vespa bila podesna za transportovanje, a pride i jednostavna za održavanje. Vespi 150 TAP su se najviše radovale francuske trupe koje su učestvovale u sukobima u Alžiru.

Danas je ove istorijske eksponate moguće videti još u ponekom francuskom muzeju, a deo su i privatnih kolekcija. Kako bilo, Vespe koje je koristila francuska Vojska su veoma poželjne u sadašnjem vremenu, pa se prometuju za cifre od oko 35 hiljada evra, što je mnogo, mnogo više od originalnih četiri stotine, koliko su koštale u doba izrade (kada se prevede na današnju vrednost novca).

AutoRepublika

(1022)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nije mi jasno kako me da nišani sa ovim…

SILVIJO

Ne nišani dok je na motoru, već se skida dolje i ima posebno postolje. Vespa je samo za prijevoz bacača i raketa. Nisu uppće naveli u tekstu.

BB

To već ima logike, a ne k’o Terminator…
Mada me čudi što gradski skuter ide preko njiva, trebao je neko kroser…