1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Cadillac CTS-V sa 1.100 konjskih snaga
Prodaje se Cadillac CTS-V sa 1.100 konjskih snaga

Prodaje se Cadillac CTS-V sa 1.100 konjskih snaga

610
0
Podelite sa prijateljima:

Eh ti Amerikanci i njihova opsesija snagom, zar ne? Takav trend se verovatno nikada neće promeniti, ali ako pažljivije sagledamo situaciju, doći ćemo do zaključka da je Cadillac CTS bio izuzetno bitan model za američku automobilsku industriju iz više razloga.

Kroz većinski deo istorije, ova divizija General Motorsa je predstavljala „svetski standard“ po pitanju luksuzna, a do današnjeg dana je pionior, i jedan od samo tri proizvođača koji su nudili motor sa 16 cilindara u masovnoj proizvodnji. Ipak, kako su devedesete godine prošlog veka počele da prolaze, Cadillac je shvatio da ideja o „velikim, udobnim i tromim“ četvorotočkašima više ne može da prolazi.

Sve veći broj individua u kategoriji mlađarije je bio u stanju da priušti premijum vozilima, a jako malo njih je želelo Cadillac koji su njihovi očevi i dede vozili. Iz tog razloga, General Motors je odobrio razvoj novog modela CTS, koji će da postane prva Cadillacova sportska limuzina.

Prva generacija je stigla u izložbeno-prodajne salone 2003. godine, ali je ona druga od pet godina kasnije bila ta koja je očarala svet. Pre svega, kockasti agresivni dizajn nikako nije mogao biti povezan s bilo kojom drugom državom, a u periodu od 2010. do 2014. godine u ponudi je bio i karavan, što je bilo prvi put u istoriji da Cadillac nudi takvu karoserijsku konfiguraciju.


Koji CTS je bio najpoželjniji? Naravno onaj sa značkom V, što je oznočavalo da se ispod haube krije 6,2-litarski benzinac sa osam cilindara iz modela Chevrolet Corvette ZR1, a uz pomoć kompresora, taj agregat je oslobađao 556 konjskih snaga i maksimalnih 747 Nm obrtnog momenta.

Odjednom je konkurencija iz Nemačke i ostatka sveta delovala smešno, pošto je CTS-V bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 3,9 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 300 km/h. Takođe je pretrčao čuvenu nemačku stazu Nirbrugring za sedam minuta i 59 sekundi, što je tada bio rekord za neki automobil s četvoro vrata. Rekord će ostati na snazi oko godinu dana pre nego što će ga oboriti Porsche Panamera Turbo.

 

Za one kojima je to bilo malo, a verovali ili ne, takvih je u Americi jako mnogo, bilo je moguće naručiti još moćnije izdanje. Za tako nešto se postarala firma Hennessey Performance koja bi tjunirala CTS-V na čak 1.100 konjskih snaga. Jedan od njih iz 2013. godine u karavanskom izdanju se nedavno našao na aukciji preko sajta PCAR Market, a tokom poslednjih osam godina je prešao manje od deset hiljada kilometara.

U svoje vreme ovaj automobil je vredeo preko 130 hiljada američkih dolara i bio je napucan opremom. Najveća izmena u poređenju sa standardnim CTS-V-om se krila ispod haube gde je Hennessey zamenio fabrički kompresor turbo punjačem, a modifikovao je i šestostepeni automatski menjač da bi bio u stanju da podnese toliki prirast snage.

Dodati su i aerodinamični delovi u vidu branika, zatim 20-inčne felne i pneumatici Michelin Pilot Super Sport. Pošto su još uvek u originalnom stanju, pretpostavićemo da prethodni vlasnik nije previše „palio gume“. Enterijer odlikuje kvalitetna koža Ebony, i gotovo sve ono što možete da poželite od jednog takvog vozila.

Cadillacova završna izrada nikada nije mogla da se meri sa nom koja je izvedena od strane nemačkih Mercedesa ili BMW-a, ali za jedan američki automobil, dobija više nego odlične ocene.


Dva dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 50.500 američkih dolara i nema sumnje da će na kraju dana, brojka biti biti daleko veća. Možemo samo da zaključimo da bismo želeli da vidimo da se neki Audi RS6 usudi da mu stane na crtu…

AutoRepublika

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments