1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Američki kengur
AR pijaca klasika: Američki kengur

AR pijaca klasika: Američki kengur

328
2
Podelite sa prijateljima:

Pontiac GTO je model koji zauzima veoma bitno mesto u istoriji američke automobilske industrije. Iako nije bio prvi četvorotočkaš „preko bare“ sa kombinacijom lagane školjke i moćnog motora, mnogi ga smatraju začetnikom takozvane „muscle“ revolucije po kojoj su Jenkiji danas i najpoznatiji.

GTO se originalno proizvodio kroz četiri generacije od 1964. do 1974. godine, nakon čega je otišao u istoriju kada je došlo do promena u automobilskom svetu.

Ali, neko se početkom ovog veka dosetio da bi moderni GTO mogao da poboljša imidž brenda. Taj neko je niko drugi do čuveni Bob Laca, tada predsednik General Motorsa i veliki ljubitelja industrije u ostatku sveta. Lac nije želeo da troši novac na razvoj potpuno novog automobila već je preuzeo model Holden Monaro iz Australije, preizmenovao ga u GTO i pojavio se u prodaji 2004. godine.

Nažalost za Pontiac, automobil ni u jednom momentu nije opravdao očekivanja. Proizvodio se samo tri godine i u tom periodu je pronašao tek 40.757 kupaca, iako je dobijao više nego odlične ocene medija. Mnogi će reći da je ključni razlog za tako nešto bila nova generacija Forda Mustanga.

Kao što nam je poznato, debitovao je 2005. godine sa retro stilom i oduševio javnost, pa su mnogi bili razočarani što je Pontiac na australijski model stavio ime kao što je GTO koji nimalo nije ličio na svoje slavne pretke. Kasnije će se pojaviti pretpostavka da bi zabeležio daleko veći komercijalni uspeh da je nosio drugo ime.

Ali za sve one koji su mogli da pređu preko stila i imena, GTO je zaista bio fantastičan automobil. U početku se nudio sa 5,7-litarskim benzincem preuzetim iz modela Chevrolet Corvette sa 350 konjskih snaga, da bi ga zatim zamenio 6,0-litarski takođe iz Corvette sa 50 „grla“ više. Izbor menjača je bio četvorostepeni automatski i šestostepeni manuelni.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo manje od pet sekundi uz maksimalnu brzinu od 256 km/h. Pomalo razočarajući brojevi za snagu, ali moramo reći da je masa iznosila ne baš niskih 1,7 tona. Spomenućemo da je za takvo zadovoljstvo bilo potrebno izdvojiti oko 34 hiljade dolara ili 53.845 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 2004. godine i stiže nam iz grada San Hoze unutar američke savezne države Kalifornije. Prešao je dosta kilometara – čak 252.160, ali su General Motorsovi motori LS poznati po veoma visokoj dozi pouzdanosti, pa takva brojka ne bi trebalo da plaši kupce.

Još jedna kategorija po kojoj je GTO bio bolji od Mustanga, osim naravno snage, jeste ona skrivena u podatku i da je imao nezavisno ogibljenje i mnogo kvalitetniji enterijer, što će nam reći svi testovi iz navedenog perioda. Nažalost, platio je ceh zbog stila, ali svi oni koji su ga posedovali će reći da je zaista reč o fantastičnom četvorotočkašu.


I pored visoke kilometraže, aukcija je donela 26 ponuda od čega je najviša iznosila 10.277 američkih dolara. Ni sam Pontiac nije opstao mnogo duže od GTO-a, pa je ovaj automobil odlično simbolisao stanje u samoj firmi.

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Secam ga se kada je izasao u prodaju, u to vreme je bio daleko ozbiljniji od Mustanga. Najmocniji Mustang je imao 300 ks u to vreme, a GTO 350 ks (2004. godine) i 400 ks (2005-2006.). Razlika u enterijeru nebo i zemlja koliko je GTO bio ispred. A nije bio bas toliko skuplji, Mustang GT je bio $28k cini mi se, a GTO $33k.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Yankee
Bungi

Dobar je bio ovaj Holden.Bolje bi mu pasao trokraki volan iz Vektre GTC, sve ostalo je bilo prilično solidno.Ne znam zašto ga GM nikad nije pustio u Evropu pod Opel/Vauxhall znakom, barem sa V6 motorom.??? 🤔

Izmenjeno 1 godina pre od strane Bungi