1. Home
  2. Prezentacije
  3. Juče prikazan jedinstveni VW Atlas Cross Sport GT
Juče prikazan jedinstveni VW Atlas Cross Sport GT
1

Juče prikazan jedinstveni VW Atlas Cross Sport GT

683
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlost nas je naučila da od Volkswagena ne treba očekivati atraktivno stilizovan automobil, a ovaj to deluje da jeste. To je zato što ga nije „nacrtao“ sam Volkswagen, posmatrano u užem smislu, već je to za njegov račun uradila američka divizija grupacije. Debi izložbenog modela Atlas Cross Sport GT koincidira s predstavljanjem nove generacije modela Golf GTI i hot heča Golf R, na lokalnom tržištu, pa kompanija računa da će na taj način veći fokus publike biti usmeren ka serijskom krosoveru nazvanom Volkswagen Atlas.

Zapravo, neobičan Atlas Cross Sport GT je neka vrsta vizuelnog hibrida klasičnog Atlasa i moćne verzije Golfa. Jasno, kada govorimo ovde o hibridu, nikako ne mislimo na vrstu pogonskog sklopa, već ponajpre na ukrštanje kultura, nalik onom što agronomi rade s kukuruzom na primer.

Automobil je izrađen od strane čuvenog entuzijaste Volkswagena, Džejmija Ora. Novitet pod haubom krije pogonski sklop na koji se oslanjao heč Golf R iz prethodnog naraštaja. Taj motor je ugrađen u originalnu verziju SUV-a Atlas Cross Sport, jer novi model u doba sklapanja vozila nije bio spreman za lansiranje.

Dakle, u pitanju je agregat koji nam je poznat pod skraćenicom 2.0 TSI. Zahvaljujući turbo asistenciji, četvorocilindarski benzinac razvija 300 konjskih snaga koje se na točkove šalju preko sedmostepene automatske transmisije s dvostrukom spojnicom (DSG). S druge strane, bazični dvolitarski motor Atlasa razvija „samo“ 238 konjskih snaga i ukombinovan je sa osmostepenim „automatikom“. Prenos snage na sve uglove karoserije je poveren sistemu 4Motion gde standardnom ostaje spojnica na zadnjoj osovini.

Ostale modifikacije kojim je bio izložen originalni automobil da bi se dobio Volkswagen Atlas Cross Sport GT obuhvataju približavanje karoserije tlu zahvaljujući sniženom sistemu vešanja, zatim su tu točkovi s felnama prečnika 22 inča i njih potpisuje čuvena kuća ABT. Dodajemo i prednje kočnice koje je razvio Tarox i koje koriste osmoklipne čeljusti.

Karoserija je ofarbana u plavu boju koja nam je poznata iz asortimana nijansi koje originalno nudi Volkswagen. Pride je lišena pojedinosti koje bi oko posmatrača mogle da zavaraju da se radi o hromiranim elementima, iako i na ovom mestu stručnjaci iz automobilske industrije kupcima podmeću jeftinu plastiku, a fakturišu „pravu“ leguru. U kabini su pričvršćena četiri zasebna sedišta proizvođača Recaro, dok je i ručica menjača potpuno originalna.

Ono što je proizašlo iz svega ovoga deluje zaista zanimljivo. Volkswagen Atlas Cross Sport GT će biti učesnik važnih kompanijskih manifestacija u Sjedinjenim Državama, dok je u planu i da bude akter nekakvih komercijalnih spotova. Ipak, nema priče niti polemike o eventualnom uvođenju u serijsku proizvodnju. Neće se desiti – definitivno je!

AutoRepublika

(683)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Još samo pola cola i savremena kamionska colaža. I sve to uz 2,0 TSI.
Kakav košmar od sna …