1. Home
  2. Vesti
  3. SSC priznao da je lažirao brojke u vezi rekordne brzine modela Tuatara
SSC priznao da je lažirao brojke u vezi rekordne brzine modela Tuatara
1

SSC priznao da je lažirao brojke u vezi rekordne brzine modela Tuatara

979
1
Podelite sa prijateljima:

Američka firma Shelby Super Cars ili skraćeno SSC je u oktobru protekle godine objavila vest da je model iz te kuće, Tuatara zvanično postao najbrži serijski automobil na svetu. Prema tadašnjim navodima SSC-a, koji inače nije povezan sa poznatijom kompanijom Shelby American, Tuatara je tokom dve vožnje zabeližila prosečnu brzinu od 509 km/h.

Da bi se dobila zvanična brojka, automobil mora biti u stanju da napravi dve vožnje tokom kratkom vremena u suprotnom pravcu, a zatim se izračuna prosek. Tadašnji Tuatarini brojevi su navodno bili 484 km/h u jednom, odnosno 533 km/h u drugom pravcu. Obe brojke su bile veće od onih koje je zabeležio dosadašnji rekorder Koenigsegg Agera RS (447 km/h).

Mnogi su sumnjali u ovu informaciju pošto video snimak nije delovao uverljivo, a SSC je odlučio da celu seansu ponovi na Floridi pre nego što se kamion sa jedinom Tuatarom slupao.

Ali firma iz Vašingtona, koja do sada nije želela da se bavi temom maksimalne brzine, je odlučila da izađe načisto iz cele priče, i svetu prizna da Tuatara nije ni približno brza kao što se originalno smatralo. Iako je automobil u jednom momentu dostigao maksimalnih 460 km/h, prosečna brzina tokom prošlogodišnjeg testa u američkoj saveznoj državi Nevadi je bila „samo“ 455 km/h.

Kažemo tu reč u navodnicima pošto su brojevi daleko od očekivanih, mada su i dalje bolji od onih postignutih od strane Koenigsegga. U prevodu na neki jednostavniji jezik, Tuatara nije brža koliko smo mislili da jeste, ali je i dalje najbrži serijski automobil na svetu.

Iz SSC-a kažu da im je „srce slomljeno“, ali da se neće zadovoljiti postignutim i da je cilj da njihov atraktivni četvorotočkaš bude prvi koji će imati prosečnu cifru od 300 mph (480 km/h).

Za sada samo je Bugatti Chiron Super Sport+ to uradio na zatvorenoj stazi (486 km/h), ali se rekord ne priznaje pošto je dobijen na temelju vožnje u samo jednom pravcu, iz kog razloga kriterijimu nisu zadovoljeni.


Bilo kako bilo, nema sumnje da ćemo ponovo videti Tuataru na novom izazovu, a da li će to biti dovoljno da se obori magična brojka od 300 milja na čas, pokazaće vreme.

AutoRepublika

(979)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yugo

Odmah nakon prvog pokusaja su se oglasili Robert Mitchell i Misha Charoudin i dokazali da brzina nije tacna. Pri ponovljenom pokusaju gde je sve validno, Robert je prisustvovao kao gost, plus je sve potvrdjeno od zvanicnika koji se bave tim stvarima. Sve u svemu brzi od koenigg… ali samo za malo.