1. Home
  2. Vesti
  3. Oštećen najbrži serijski automobil na svetu
Oštećen najbrži serijski automobil na svetu
0

Oštećen najbrži serijski automobil na svetu

3.91K
0
Podelite sa prijateljima:

Američki velikan SSC Tuatara je prošle godine oborio rekord i postao najbrži serijski automobil na svetu. Dostigao je maksimalnu brzinu od 460  km/h, a u obaranju rekorda je morao da izvrši dva „napada“ i onda bi se obračunala prosečna brojka. U njegovom slučaju ona je bila 455 km/h, što je opet bilo dovoljno da se skine Koenigsegg Agera RS sa vrha. SSC je inače skraćenica za Shelby SuperCars, i ne, nije ga osnovao legendarni Kerol Šelbi već čovek po imenu Džerog Šelbi. O uspesima ovog Jenkija smo pisali nekoliko puta protekle godine i to ovde i ovde.

Tuatara je opet u automobilskim medijima, ali ovaj put priča nije tako lepa. Naime, kako prenose kolege sa sajta Drive, u američkoj saveznoj državi Juti se prevrnuo kamion sa prikolicom, a u prikolici se nalazio, pogodićete, jedini primerak Tuatare na svetu.

Kako prenose lokalni mediji, do nesreće je došlo u noćnim satima tokom vožnje kroz predele Jute poznate po veoma jakim vetrovima. Iako je vozaču rečeno da ne vozi preko noći baš iz tog razloga, ovaj nije poslušao pošto je želeo da što pre stigne do američke savezne države Floride, i prikolica se prevrnula i pretrpela veću stetu. Automobil je bio postavljen na dizalici, a ispod njega se nalazio motocikl. Testiranje je trebalo biti nastavljeno na Floridi gde je planirano postavljanje novog rekorda, odnosno dostizanje maksimalne brzine od 480 km/h.

 

Medijima se obratio osnivač i vlasnik kompanije Džerog Šelbi, koji je izjavio da šteta zapravo izgleda mnogo dramatičnija nego što to u stvari jeste, i da su mehanički delovi netaknuti. SSC je već započeo sa izgradnjom rezervnih delova sa ciljem da se Tuatara što pre nađe na stazi.

To bi se moglo desiti već za nekoliko meseci, kada ćemo konačno saznati odgovor na dugo očekivano pitanje da li će svet dobiti prvi serijski automobil koji će preći magičnu brojku od 300 mph (480 km/h).

Tuatara inače razvija čak 1.750 konjskih snaga iz V8 motora zapremine 5,9 litara. Kompanija planira da proda samo stotinu jedinica po ceni od 1,9 miliona američkih dolara za primerak.

AutoRepublika

(3912)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments