1. Home
  2. Vesti
  3. Opel razmatra povratak Mante
Opel razmatra povratak Mante
0

Opel razmatra povratak Mante

675
0
Podelite sa prijateljima:

Poput Citroenovog modela SM, i Opelova Manta ove godine slavi 50. rođendan. Tim povodom se oglasio i aktuelni šef nemačke marke, Mihael Lošeler koji je obećao povratak kultnog automobila na veliku scenu, ali uz jednu specifičnost. Naime, nova Manta će posedovati električni pogonski sklop.

Sudeći po načinu na koji je to saopštio šef Opela, može se zaključiti da je njemu lako zamisliti kultni kupe kao električni automobil.

„Imamo mnogo ideja o tome kako bismo ponovo mogli da ime Opel ispunimo toplom emocijom,“ kazao je Lošeler u razgovoru s novinarima iz redakcije nemačkog „Augsburger Allgemeine“.

U Nemačkoj važi pomalo paradoksalno situacija. Naime, radi se o verovanju da je Opel Manta kultni automobil, ali se istovremeno smatra i automobilom koji je predmet brojnih podsmeha. Vozilo koje ove godine puni pola veka, bilo je izvorno planirano da iskoristi talas popularnosti takozvanog segmenta “pony cars”, čiji je svakako najpoznatiji predstavnik američki Ford Mustang. Konkretno, kao glavni Mantin rival, viđen je tadašnji Ford Carpi.

Uprkos tome što je Manta bila glavni akter mnogobrojnih pošalica, automobil je doživeo tržišni uspeh i prodat je, samo u Nemačkoj, u tiražu od 470 hiljada primeraka. „Želimo da u aktuelan trenutak dovedemo sve dobro što je Opel u prošlosti uradio, a to uključuje i prevođenje Mante u budućnost,“ navodi Lošeler, dodajući pritom: „Sama ideja o Manti je već odlična.“

Konkretno, prototip GT X Experimental koji je predstavljen tokom 2018. godine je, po svemu sudeći, viđen kao ponovljena interpretacija novog izdanje Opelove Mante. Taj konceptni model je posedovao električni pogonski sklop, pa je i to produbilo verovanje da se radi o novoj Manti.

Međutim, kako su sportski krosoveri bili smatrani neizbežnim delom budućeg uspeha marke, tako je i GT X Experimental bio pripadnik SUV segmenta, uveravajući javnost da se pre radi o nasledniku Mokke X, nego bilo kog drugog modela.

Bilo kako bilo, konkurentske kompanije su Opelu, pa i svima nama, pokazale da je moguće ponovo koristiti nekada slavna imena, i to sa velikim uspehom. Ford je na primer, nedavno oživeo naziv Puma, s tim da novajlija ne pripada klasih malih kupea, kao što je nekada pripadala originalna Puma, već se radi o omanjem krosoveru.

Pa, prilično slična priča bi mogla biti ispiričana i za legendarni Mustang. Nekadašnji (i sadašnji) sportski automobil se „podigao na štikle“ i mutirao u pravcu krosovera, dobijajući pritom tačan naziv Mustang Mach-E. Pored toga, i ovaj američki kupeoliki krosover poseduje isključivo električni pogon.

AutoRepublika

(675)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments