1. Home
  2. Industrija
  3. Italijanska automobilska industrija se okreće električnim vozilima
Italijanska automobilska industrija se okreće električnim vozilima
1

Italijanska automobilska industrija se okreće električnim vozilima

514
1
Podelite sa prijateljima:

Gotovo svi brendovi sa Apeninskog poluostva potvrdili su prelazak na EV modele.

Italijanska automobilska industrija prolazi kroz najveće promene još od perioda posle Drugog svetskog rata. Elektrifikacija je značajno ubrzana i transformacija ove grane privrede je neophodna.

Sve marke koje potpadaju pod Stellantisov barjak moraće da u narednim godinama ponude niz električnih automobila. Nedavno je potvrđeno da će Alfa Romeo od 2027. godine u svojoj gami za Evropu, SAD i Kinu posedovati isključivo električna vozila.

Veliki korak za Alfu, pogotovo što u ovom trenutku nemaju nijedan EV model, a prvi takav četvorotočkaš za proizvođača iz Milana biće dostupan na tržištu 2024. godine i reč će biti o krosoveru iz B segmenta.

Slično je i sa Lancijom. Karlos Tavareš, prvi čovek Stellantisa, potvrdio je da će i ta marka krenuti putem elektrifikacijem. Od 2024. godine Lancia će imati 100% elektrifikovanu gamu, da bi od 2026. godine lansirala samo električne automobile, dok će preostali modeli završiti svoj tržišni ciklus.

Pojedini italijanski mediji uvereni su da će Lancijina gama imati najmanje tri modela, te da će to biti nove generacije modela Ypsilon, Delta i Thema. O tome za sada nema zvaničnih informacija, mada je sasvim izvesno da će Ypsilon dobiti novu iteraciju.

Fiat takođe očekuju velike promene, mada ne tako ubrzanim tempom kao kod ostalih “sunarodnika”. Proizvođač iz Torina oslanjaće se na uspeh električnog Fiata 500 sve do 2024. godine kada će plasirati još jedan 100% električni model. Nakon toga će progresivno ubrzavati prelaz na EV četvorotočkaše.

Za Abarth se nakon nastanka Stellantisa verovalo  da će nestati sa scene. Od toga nema ništa, jer je Karlos Tavareš potvrdio da Abarth ostaje na tržištu.  Već 2024. godine, samo električni automobili moći će da nose znak škorpije.

Maseratijeva renesansa zvanično je počela sa predstavljanjem modela MC20. Uskoro će biti prikazan i novi SUV Grecale, od kog u “trozupcu” mnogo očekuju. Grecale će sigurno u bliskoj budućnosti dobiti i električno izdanje, mada još nema potvrda kada će ova marka u potpunosti preći među EV brendove.

Prestižni Ferrari se ne plaši elektrifikacije, ili bar tako tvrdi Džon Elkan, vršila dužnosti izvršnog direktora ovog proizvođača. “Elektrifikacija i napredak na drugim poljima oko tehnologije nam je pružio priliku da napravimo još jedinstvenije proizvode”, istakao je nedavno rukovodilac Ferrarija.

Ferrari još uvek pomalo stidljivo govori o elektrifikaciji. Poznato je da će prvi EV model sa znakom “propinjućeg konja” stići na tržište do 2025. godine. Ali to vozilo je i dalje obavijeno velom tajne, bez bilo kakvih poznatih detalja.

I veliki rival Ferrarija – Lamborghini, uskoro će plasirati svoj električni automobil. “Razjareni bik” će uskoro u potpunosti elektrifikovati svoju gamu, već 2024. godine svi modeli u portfoliju imaće neku varijantu koja koristi elektromotor za pogon.

Lambov prvi EV trebalo bi da se pojavi 2025. godine kao četvrti član postavke ove marke. Električni novitet trebalo bi da bude GT sa kombinacijom sedišta 2+2. Veruje se da će da nadolazeći Lambo za svoj nadolazeći EV iskoristiti PPE platformu koju su za električne automobile razvili Audi i Porsche.

AutoRepublika 

(514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Na platformi novog Fiat 500 elektrik odmah predstaviti mali sportski kupe sa elementima dizajna Maserati MC20.Platforma može da se produžava i skraćuje, baterije da se dodaju i oduzimaju,veliki je broj potencijalnih varijanti.