1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Novi BMW X3 – prve zvanične fotografije
Novi BMW X3 – prve zvanične fotografije
1

Novi BMW X3 – prve zvanične fotografije

1.02K
1
Podelite sa prijateljima:

Sa 350.000 isporučenih jedinica prošle godine, odlazeći X3 bio je najprodavaniji BMW. Iako je već vremešan – na tržištu je od 2017. godine, najmanji BMW-ov „RWD“ krosover se pokazao popularnijim od limuzine Serije 3. Nemački premijum brend ne spava na lovorikama jer će uskoro zvanično biti predstavljen novi model, čije zvanične kamuflirane fotografije danas prenosimo.

Slike prototipova pokazuju verzije plug-in hibrid i M Performance. Potonji će imati četvorostruki izduvni sistem, osobinu koja je ranije bila rezervisana za izistinske „M“ automobile. X1 M35i i X2 M35i su bili prvi „M Lite“ modeli koji su usvojili agresivnije podešavanje, a sada ga prati i veći X3 M.

X3 visokih performansi verovatno se udaljava od svoje oznake „M40i“ da bi napravio mesto za „M50“. Da, bez „i“ na kraju. Priča se da će otmeni krosover biti prvi BMW-ov benzinski model koji je izbacio poslednje slovo, koje decenijama označava ubrizgavanje goriva. Međutim, dizelaši zadržavaju „d“, dok plug-in hibridi zadržavaju „e“.

Govoreći o elektrifikovanom modelu, novi X3 (xDrive30e?) imaće unapređenu bateriju sa više upotrebljive energije za dodatni električni domet.

Interno poznat po svom kodnom imenu „G45“, BMW X3 krije elegantniju karoseriju ispod vijugave kamuflaže. Bavarska marka je smanjila koeficijent otpora sa 0,29 na 0,27 kako bi smanjila potrošnju goriva. Ima širi trag u poređenju sa odlazećom generacijom „G01“, zajedno sa smanjenim podizanjem na zadnjoj osovini. Inženjeri su bili u mogućnosti da povećaju krutost i usvoje poboljšane stabilizatore za privlačniju vožnju, bez negativnog uticaja na udobnost vožnje.

Uz dodatnu cenu, novi X3 će biti ponuđen sa opcionom adaptivnom šasijom sa elektronski kontrolisanim amortizerima. Ostale promene uključuju direktniji odnos upravljanja za veći komfor i najnoviju tehnologiju bezbednosti i pomoći vozaču. BMW je uveren da će „all-new“ X3 proći sve testove sudara Euro NCAP-a sa odličnim uspehom.

Očekuje se pojednostavljen izgled kontrolne table sa samo nekoliko konvencionalnih dugmadi. Većini funkcija će se pristupati preko ekrana osetljivog na dodir, kao što se vidi u skoro svim drugim BMW-ima koji su danas u prodaji. Uzimajući u obzir da je novi X1 mnogo veći nego što je bio, šanse su da i X3 poraste kako bi održao bezbedno rastojanje između dva krosovera.

Novi iX3 je još uvek u planu, ali će se značajno razlikovati od X3. Najavljen za sledeću godinu, EV će biti podržan BMW-ovom platformom Neue Klasse. Verzije sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem drže se isprobane i testirane „CLAR“. Dva krosovera će izgledati značajno drugačije, posebno unutra gde će iX3 imati potpuno novu kontrolnu tablu sa iDriveom desete generacije.

BMW je nedavno predstavio budući iX3 sa modelom Vision Neue Klasse X. Koncept je imao veliki centralni ekran i nije imao ekran za vozača. Umesto toga, hedap displej se protezao od jednog ugla vetrobranskog stakla do drugog. Krosover sa „nultom“ emisijom izgubiće taster iDrive koji smo ranije spomenuli. Računamo da će biti prostraniji od „SUS“ modela zahvaljujući namenskim podlogama za EV sa produženim međuosovinskim rastojanjem. Prednji prtljažnik je razmatran, ali još ništa nije zvanično.

U međuvremenu, sledeći X3 sa benzinskim, dizel i plug-in hibridnim pogonom stiže za nekoliko nedelja i biće u prodaji pre kraja godine.

AutoRepublika

(1018)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nisam znao da se odlazeći X3 tako dobro prodaje.
Što se tiče aktuelnog X1, teško će BMW uspeti sa novim X3 da ga realno nadmaši po pitanju komfora, jer je jedan sa poprečnom, a drugi sa uzdužnom orijentacijom motora. Jedino ako novi X3 naraste na oko 4,8 metara ili ako mu ukinu pravo na linijske šestake.