1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volvo kao još jedan proizvođač koji je najavio mere štednje
Volvo kao još jedan proizvođač koji je najavio mere štednje
0

Volvo kao još jedan proizvođač koji je najavio mere štednje

291
0
Podelite sa prijateljima:

Švedski proizvođač automobila Volvo je ovog jutra izašao u javnost sa objavom o preduzimanju novih mera koje bi trebalo da dovedu do smanjenja troškova u iznosu od oko 214 miliona američkih dolara. Na taj način, Volvo je postao poslednja marka u nizu koja je upozorila na negativne posledice trgovinskog rata i prateću eroziju profita.

Poznato je da se proizvođači automobila nalaze pod velikim pritiskom usled trgovinskih tenzija, uvećanih troškova u vezi tranzicije ka elektromobilnosti i zarad razvoja tehnologije autonomne vožnje. Sve to je i uslovilo jedan opšti pad profitabilnosti, ali i obima prodaje koje beleže kompanije iz sveta automobilske industrije.

Volvo, kao deo kineske Geely grupacije, namerava da nastavi s proizvodnjom luksuznih automobila koji bi se na tržištu nametnuli rivalskim odnosom s predstavnicima BMW-a i Mercedes-Benza, s tim što će to činiti uz implementaciju ozbiljnih proizvodnih napora usmerenih na sniženje troškova kako bi se neutralisao efekat uvećanja carinskih tereta.

Iznos ostvarene dobiti za drugo tromesečje ove godine je niži za 38,1%, što je još ozbiljniji pad profita u odnosu na onaj koji je obeležio prva tri meseca ove godine, čak i uprkos rastu prihoda od 1,8% u istom periodu.

“Očekujemo da uslovi na tržištu nastave da ostvaruju poguban efekat na naše ciljane profitne stope, ali kombinacija uticaja mera koje preduzimamo, kao i rasta prodaje bi trebalo da dovede do jačanja profitabilnosti u drugom delu godine, u poređenju sa lanjskim uporedivim periodom,” naveo je Volvo u pisanom saopštenju za štampu.

Iako služba za odnose sa javnošću švedskog proizvođača nije iznela nikakve pojedinosti u vezi plana štednje, najavljeno je da se plan odnosi na predstojeći dvanaestomesečni period.

Volvo, koji je ponudio uhlebljenje za oko 40.000 duša, se već bavio preispitivanjem strukture rashoda i eventualnog prekomernog broja zaposlenih. Kao rezultat tih analiza, oko 500 konsultanata je ostalo bez posla, baš kao i par stotina radnika koji su bili angažovani u sektoru podrške.

Pre par dana je i Daimler obavestio zainteresovane da snižava profitnu prognozu. To je bio već četvrti put u poslednjih 13 meseci, dok je i BMW upozorio na istu stvar u maju, dok je i Volkswagen najavio da sluti ostvarenje nižeg od ciljanog profita.

AutoRepubliksa

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments