1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zapad da uči: BYD je odlično poslovao, ne derući kupcima kožu s leđa
Zapad da uči: BYD je odlično poslovao, ne derući kupcima kožu s leđa

Zapad da uči: BYD je odlično poslovao, ne derući kupcima kožu s leđa

7.27K
5
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko nedelja smo bili u prilici da spoznamo prošlogodišnje rezultate poslovanja brojnih zapadnih proizvođa automobila i oni su listom bili u jakom plusu. Međutim, ako smo tapšali Volkswagenu i Stelantisu za njihove napretke od od desetak do dvadeset procenata, šta reći za BYD (Build Your Dreams) koji je u prošloj godini uvećao promet za 96%! Druga planeta, momci!

Dakle, impresivni su ovi, prošle nedelje publikovani finansijski podaci kineske kompanije za 2022. Profit je narastao za 445,8%, i dostigao kotu od 2,2 milijarde evra. Prihod je praktično udvostručen jer je došao do 29 milijardi evra, i on otkriva da je rasla tražnja za vozilima kineskog koncerna. Ipak, primetan je suprotan trend od onog koji karakteriše poslovanje zapadnih privrednih divova, gde profit i finansijski iznos prihoda rastu uz simultano smanjenje broja prodatih vozila. Ovde imamo slučaj da je rast broja prodatih automobila još i jači od rasta prihoda, pa su Kinezi isporučili za 215% više vozila u 2022 (1,8 miliona primeraka).

Kada su ovako impozantni procenti promene, ovde porasta, najčešće je to indikator niske startne osnove, a ne tako eksplozivnog napretka. Stellantis na primer iskazuje 16,8 milijardi evra profita, što je više nego petostruko impozantnija cifra od BYD-ove. Međutim, trebalo bi znati da BYD posluje tek dvadesetak godina i da je ove cifre postigao plasmanom isključivo baterijskih i hibridnih vozila. Pride, američko-francusko-italijansku grupaciju, koju uzesmo za primer, čini 14 brendova, dok je BYD samo jedan.

Međutim, ono što je kritično važno i što deli Azijate od zapadnjaka, jeste to što su ugrađene baterije u vozila koja su sklopljena, kod Kineza domaće izrade što je od ogromnog strateškog značaja. Ne samo to, BYD je ovoliko napredovao zahvaljujući uglavnom nastupu na glavnom, skoro jedinom tržištu – kineskom. Ovo naglašavamo jer je ta teritorija bila pod snažnim restrikcijama usled korona virusa, pa je legitimno zapitati se šta bi bilo kad bi bilo, odnosno šta će se desiti kada BYD uđe na ostala važna tržišta lišena uticaja pandemije.

Dakle, Evropljani, Amerikanci i ostali viđeni proizvođači vozila imaju razloga za zabrinutost, posebno uz planove Kineza da pokore ta dva velika tržišta. Oni žele da otvore svoje fabrike s obe strane Atlantika i tako iskoriste protekcionistička akta koja je od prvog dana ove godine uvela administracija Džoa Bajdena, a koja favorizuje domaće proizvođače.

Razloga za brigu ima i Ilon Mask i njegova Tesla, koji iako i dalje na liderskom mestu s realizacijom od 1,3 miliona elektromobila, nisu tako daleko od BYD-a koji je isporučio nešto više od 911 hiljada jedinica. Ako se napredak Kineza nastavi u ovom ritmu, Amerikanci će već ove godine pasti iza Kineza. O perspektivi Evropljana, u kontekstu rasta kineske firme, iluzorno je i pričati.

AutoRepublika

(7267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

BYD sam razvija i proizvodi svoje baterije, tako da imaju znacajnu komparativnu prednost u odnosu na konkurente.
BYD Dolphin je hatchback velicine Fiat Tipo, kosta 20.000usd, a nudi performanse i prostor dovoljan za 4-clanu gradsku porodicu.
Samo jos da stigne u Srbiju.

Renault Terminator

Kinezi razbiše sve.

Goran

Prilicno pretenciozan tekst.
Baterije se proizvode u kini i predstavljate kao dobar strateski potez, dok se bunite da se te iste proizvode u Srbiji. Dalje pogledajte marze evropskih proizvodjaca, one se krecu oko 3 posto(ne racunam premijum). Hocete da rade bez marze? A ako poredite marze premijuma onda ih poredite sa kineskim premijumom. I trece i mozda najbitnije: Stelantis nije Americko-Italijansko-Francuski brend, nego Italijansko-Francuski.
LP

Saša

Ne bih se složio sa Vašim komentarima.
U Srbiji nije problem proizvodnja baterija već iskopavanje ruda (litijuma) za te baterije.
Što se tiče marži, ne znam ko kolike marže ima, ali se iz teksta zaključuje da su Kinezi povećali profit tako što su prodali (procentualno) više vozila nego što su povećali profit. To znači da su smanjili marže po svakom automobilu.
I na kraju Stelantis jeste američko-italijansko-francuski brend. U njegovom sastavu je američki Chrysler.

Goran

A litijum kinezima pada sa neba? Ja sam mislio da ga kopaju u svojoj zemlji.
Kao sto sam vec rekao marza je 3% i tesko da moze ispod toga.
Stelantis nije americko-it-fr brend jer amerikanci ne posjeduji Chrysler. 2014 ga je Fiat preuzeo u potpunosti. Vasom logikom bi to onda trebao biti i nemacki brend (Opel).
Lp