1. Home
  2. Vesti
  3. Šangaj „odlepio“ za novim pikap kamionetom marke Great Wall
Šangaj „odlepio“ za novim pikap kamionetom marke Great Wall
0

Šangaj „odlepio“ za novim pikap kamionetom marke Great Wall

717
0
Podelite sa prijateljima:

Ravnodušni su ostali samo predstavnici sedme sile zapadnog sveta, ali su zato oduševljenje viđenim prizorom iskazali novinari iz Australije, Južne Amerike i Južnoafričke Republike, baš kao i ruske kolege. Nova generacija pikapa u režiji Great Walla će se pojaviti na pobrojanim ključnim tržištima krajem sledeće godine.

Novi pikap, koji se očigledno dopao i nama u redakciji, još uvek nema zvanično ime za inostrana tržišta, a u Kini ga nazivaju jednostavno “Pao”. Svi su izgledi da bi novitet mogao poneti P-Series oznake, pre svega što počiva na platformi sa internim kodom P71. Uzgred budi rečeno, Kinezi tvrde da će na identičnoj arhitekturi biti utemeljena i nova generacija krosovera Haval H9, koji se proizvodi i u Rusiji, blizu grada Tula.

Great Wall ima velike ambicije. Planirana proizvodnja pikapa P-Series se kreće u godišnjim okvirima od oko 200.000 primeraka. A Kinezi ko Kinezi, potpuno neskromno tvrde da se nalaze među vodećim trilingom proizvođača lakih komercijalnih vozila, i to na globalnom nivou.

Shodno tim tvrdnjama, eksterijer prezentovanog pikapa podseća istovremeno i na Toyotu Hilux i na Ford Ranger. Paleta verzija ovog pikapa će uključivati pun spektar varijateta, od radne mašine pa sve do vozila koje će podržati krajnje avanturistički duh vlasnika. Nosivost pikapa će varirati od 500 do 1.000 kilograma.

Dovoljno je napomenuti da će vrhunska verzija posedovati multilink oslanjanje na zadnjoj osovini, zaključavanje svih diferencijala, usisnik za vazduh koji je neophodan prilikom prolazaka kroz duboku vodu, kao i vitlo. Ovo je lepo znati, čak iako će osnovni model, naravno posedovati kontinulanu zadnju osovinu na oprugama i pogon na točkove zadnje osovine.

Malo je pojedinosti poznato o predviđenim pogonskim grupama za P-Series. U početnoj fazi tržišnog života će se nudity benzinske i dizel verzije koje će vozaču na raspolaganje staviti ergelu od oko 180 do 240 “grla”, ali je proizvođač najavio i moćnije motore, za neki kasniji period. A šlag na torti predstavlja informacija da svi agregati do jednog zadovoljavaju najstrože evropske ekološke standarde!

Po prvi put u istoriji marke Great Wall, neki pikap kompanije će posedovati automatsku transmisiju, a izbor je pao na čuvenog nemačkog proizvođača, kompaniju ZF. Povrh svega, kineski mediji prenose da je u procesu razvoja čisto električna verzija koja će posedovati autonomiju od oko 500 kilometara, uz treći nivo autonomne vožnje. Čak se šuška i o lansiranju FCEV verzije.

U zoni nagađanja i ekonomskih analiza je i eventualna ponuda na tržištu Starog kontinenta. Naime, pomenuta ruska fabrika u kojoj se proizvodi Haval krosover radi delimičnim opterećenjem, odnosno u Tuli ima mesta, a očigledno i ekonomske logike, da se na proizvodne trake “baci” i pikap koji počiva na istoj arhitekturi kao i pomenuti SUV.

Pitanje cene ostaje otvoreno, a veoma je realan epilog u kome se kineski takmac veoma približio globalnoj konkurenciji, uzimajući u obzir da je i većina komponenata proizvedena od strane etabliranim marki iz sveta snabdevačke industrije.

AutoRepublika

(717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments