1. Home
  2. Vesti
  3. Čelnici Lade odbili da razviju model na bazi Dacije Dokker
Čelnici Lade odbili da razviju model na bazi Dacije Dokker
1

Čelnici Lade odbili da razviju model na bazi Dacije Dokker

2.96K
1
Podelite sa prijateljima:

Avtovaz je svojevremeno odbio sugestiju rukovodstva Renault grupe u pogledu razvoja novog sopstvenog modela koji bi predstavljao blago modifikovani Renault Dokker. Podsetićemo da na ruskom tržištu Dacia nastupa pod amblemom francuske marke. Ruski Dnevni automobilski žurnal je, pozivajući se na sopstvene izvore preneo ovu vest, dodajući da je za tako nešto više razloga.

Prvi razlog odbija se krije u činjenici da bi se eventualno tako razvijeni van, s korporativnim dizajnom njuške vozila koji u detaljima podseća na slovo „X“, takmičio s modelom Largus. Pored toga, originalni Dokker, koji se nudio u Rusiji od 2017. do 2020. godine nije bio popularan među kupcima.

Inače, razgovori o eventualnom uvođenju Ladinog vana na osnovi Dokkera su započeli još 2018. Tada je postalo poznato da uprava Avtovaza razmatra mogućnost pripreme novog kompaktno vana s poznatim genima. Kasnije se saznalo da je nesuđeni projekat od marta 2019. godine, imao najavljenu finansijsku podršku ruske vlade.

Kako je preneo portal iz uvodnog pasusa, Ladin pulen bi se od Dacijinog razlikovao po tome što bi prednji kraj noviteta krasio takozvani „Stil X“, uz izmenu i ispod haube gde bi se umesto Renaultovog motora našao onaj koji je osmislio VAZ.

Povrh svega, neki eventualno dublji stepen lokalizacije proizvodnje Ladinog vana nije ni bio planiran. Na primer, paneli karoserije bi se uvozili iz Maroka, gde je organizovana lokalna proizvodnja originalnog Dokkera. Prema preliminarnim informacijama, Avtovaz je mogao da računa na 4 do 11 hiljada prodatih primeraka godišnje.

Iz ruske kompanije se više puta moglo čuti da, čak i ako odluče da proizvode model u razmatranju, da se to neće desiti pre 2022. godine. Neizjašnjavanje po tom osnovu su pravdali rečima da ne žele da donose ishitrenu odluku i prava konkurenciju modelu Largus. Naposletku, odlučeno je da se odustane od razvoja projekta, a sam Renault Dokker je za tri godine koliko je proveo u izložbeno-prodajnim salonima Rusije, dospeo samo do 4.800 kupaca.

Bilo kako bilo, odluka o napuštanju ideje nije konačna i postoji (mala) mogućnost predomišljanja, što bi konačtno trebalo biti eliminisano do kraja tekuće godine. Renault Dokker je napustio rusko tržište tokom leta za nama jer je aktuelna generacija modela završila svoj tržišni život. Uvoza novih primeraka nije ni bilo tokom 2020. godine, već su se distributeri trudili da se otarase zaliha iz 2019.

AutoRepublika

(2956)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ko bolje zna, neka piše

ali ono što je VW godinama radio, isti delovi u nekoliko nivoa kvaliteta automobila, Porše/Audi/VW/Škoda Seat

sada radi Reno, sa Renoom/Daciom/Ladom… polako će Dacia da raste sa kvalitetom i cenom, a Lada je Nova Dacia….