1. Home
  2. Glas Republike
  3. Od Pariza do Pekinga, biće zemlja biciklistička!
Od Pariza do Pekinga, biće zemlja biciklistička!
22

Od Pariza do Pekinga, biće zemlja biciklistička!

473
22
Podelite sa prijateljima:

Da mi je neko pre par decenija rekao kako će bicikli i ostali dvotočkaši, sa ili bez pomoći termičkih i električnih motora, postati dominantno prevozno sredstvo u velikim gradovima kao što je Pariz, verujem da bih mu bez oklevanja odgovorio da lupeta gluposti…

Da se razumemo, nemam ništa protiv dvotočkaša, dakle bicikla, mopeda, skutera i motocikla, štaviše, izuzmemo li poslednji, za koji nemam adekvatnu dozvolu, volim da ih vozih kada mi se ukaže prilika. Ono što me revoltuje, i to ne samo kada se radi o saobraćuju, jeste neravnopravnost, odnosno privilegije pojedinih na račun ostalih. Da ne okolišem, ima nekih desetak godina kako su automobili, pa samim tim i automobilisti, proglašeni za prljave štetočine, koje po svaku cenu treba proterati s ulica, ili u najmanju ruku znatno smanjiti njihov udeo u urbanim sredinama.

Kako? Jednostavno sve strožim normama o količini štetnih izduvnih gasova, odnosno uvođenjem tzv. vinjeta (oznake od 1 do 5), koje ograničavaju ili totalno zabranjuju cirkulaciju starijih, „prljavih“ vozila, odnosno svim motornim vozilima u pojedinim delovima Pariza. Ogromne arterije, tj. pojedini bulevari s više traka, od nedavno su zatvoreni, što prouzrokuje neviđene saobraćajne gužve u drugim delovima grada, čime se zagađenje vazduha samo „preseli“ malo dalje.

Za one koji poznaju „grad svetlosti“ navešću samo čuvenu ulicu Rivoli, jednu od najvažnijih i najširih, u dužini od više kilometara, kao i jednosmerne bulevare koji se protežu s obe strane reke Sene, koji su ranije povezivali istok i zapad grada s kružnim tokom saobraćaja, poznatim kao Periferique (čita se „periferik“ i ima 36 km dužine).

Paralelno s ovim merama, svake godine smanuje se broj parking mesta u samom gradu, uz sve veće tarife za parkiranje, te se recimo u širem centru u proseku plaća 4 evra sat (uskoro 6 evra), odnosno i više ukoliko se radi o podzemnim parkinzima. Samo dogodine, gradonačelnica Pariza, izvesna Anne Hidalgo (po opredeljenju „zeleni socijalista“), predvidela je ukidanje još oko 160.000 parking mesta (ukupno ih ima nekih 600.000), prostor koji će biti transformisan u trotoare, zelene površine i biciklističke staze, iako su u poslednjoj decenijii  ovi već oteli dobar deo bulevara i avenija.

Umesto tri saobraćajne trake, koliko su uglavnom imali, sada je automobilistima ostala samo jedna, druge dve rezervisane su za autobuse, taksi vozila i bicikliste. U početku, dakle pre nego li je nastupila masovna transformacija grada, biciklisti i autobusi su delili jednu, pod uslovom da je ova bila dovoljno širine (zakon spominje 4,5 m), no malo po malo, petogodišnjim planom od 2015. do 2020. godine izgrađeno je još 60-ak kilometara biciklističkih staza, ili preciznije rečeno dvosmernih „biciklističkih auto-puteva“, širine između 2 i 2,5 metara, dakle kao jedna saobraćajna traka za automobile!

I to samo u Parizu, ne računajući okolne opštine kao što je Pantin gde živim, koje su se nadovezale, stvarajući tako mrežu biciklističkih staza, nazvanih REV (reseau express vélo, ili u prevodu biciklistička ekpresna mreža). Dakle, par stotina kilometara biciklističkih bulevara koji sa svih strana ulaze u prestonicu i presecaju je iz pravca sever/jug i istok/zapad. Investicije koje su grad s okolnim opštinama do sada koštale gotovo 200 miliona evra, s tendencijom daljnjeg razvoja i ulaganjem novih sredstava.

Sve navedeno verovatno će vam se učiniti pozitivnim, i u principu se slažem. Jeftino je i zdravo voziti bicikl, ne zagađuje se okolina i nema problema s parkiranjem. Problem je što ne mogu svi da ih „uzjašu“, niti da se, uprkos inovativnim rešenjima koje možete videti na fotografijama, njima transportuje čitava porodica, odnosno obavi nedeljna kupovina u super marketu. Još manje ga koristi kao transportno vozilo malih privatnika i nebrojenih službi za održavanja i transport robe, koji u milionskim gradovima čine ogroman procenat svih četvorotočkaša.

Moji prijatelji „batimanci“ (građevinari), s kojima tu i tamo obavim poneki poslić, sve više odbijaju gradilišta gde se ne može parkirati ili provizuarno zaustaviti u ulici, jer kako odneti materijal i tone šuta, sigurno ne nekakvim „teretnim“ biciklom? Verovali ili ne, nema dana da ne „popiju“ i po nekoliko kazni od najmanje 50 evra (za normalno ali neplaćeno parkiranje), pa do 135 evra ukoliko su se na kratko zaustavili u recimo autobuskoj traci ili negde gde ne smeju.

Ne, nema nikakve potrebe da im kaznu napiše saobraćajna ili komunalna policija, odnosno neka od privatnih službi angažovana od strane opštine, nebrojenim kamerama instaliranim bukvalno na svakom ćošku ili raskrnici, ne može se pobeći. Iako se svojski trudim da respektujem pravila, u poslednjih par meseci platio sam nekoliko stotina evra kazni isključivo „zahvaljujući“ video-nadzoru, potpuno nesvesno i nezasluženo.

Primera radi, jedan od bulevara koji često upotrebljavam, do pre par godina imao je tri saobraćajne trake za automobile, danas je, kao što sam gore naveo, krajnja desna rezervisana za bicikliste, srednja za autobuse i taksiste a leva, za automobiliste. Dakle, ukoliko se želi skrenuti udesno moraju se svi propustiti (svima je istovremeno zeleno svetlo), što zna biti veoma komplikovano i opasno, na stranu što time blokirate vozače iza. Svako prestrojavanje je zabranjeno jer se tako uđe u autobusku traku (gde me je i uhvatila kamera), neophodno je znači ući u raskrsnicu i čekati da se svi „izređaju“, pod uslovom da biciklisti, kao i trotineti i skuteri koji su redovno u biciklističkoj traci, ne prođu kroz crveno svetlo, što je uglavnom slučaj!

Reći da je za neiskusne vozače ovo prava noćna mora, malo je, sobraćajke s tragičnim završetkom česta su pojava. Posve normalno, jer pored tolikog broja dvotočkaša sve je više onih koji ne poznaju i ne poštuju saobraćajna pravila, ili još gore ni nemaju kontrolu nad njima. Na to treba dodati sve masivniju upotrebu električnih bicikla i ostalih električnih naprava, sposobnih razviti brzinu od 30-40 km/h, pa i znatno više.

E, tu počinje novo poglavlje o javnoj upotrebi alternativnih prevoznih sredstava, s kojima su opština Pariz i na desetine okolnih skopile ugovor. O ovome sam već pisao no nije na odmet ponoviti da je čitava priča počela pre 6-7 godina, kada su francusku prestonicu i ostale velike gradove preplavili bicikli za javnu upotrebu, nazvani Velib (skrećenica od reči velo, tj. biciklo i liberte). U tu svrhu, predviđeno je na stotine „stanica“, postavljenih nedaleko jedna od druge, kako bi zainteresovani mogli na brzinu „uzjahati“ bicikle, koje će nakon upotrebe odložiti blizu željene destinacije, ili gde god požele.

Uz nekoliko prekida i novog ugovora s drugom kompanijom, opštinske vlasti odobrile su upotrebu i drugim zainteresovanim firmama, koje su u prednosti jer se uzimaju i ostavljaju bilo gde, zahvaljujući integrisanoj satelitskoj navigaciji! No, ni to nije bilo dovoljno te su se u igru uključili i električni trotineti, isto tako za javnu upotrebu, trenutno ih u Parizu ima oko 15 hiljada. Za kratko vreme na ulicama i trotoarima osvanuli su „mali zeleni“, tj. trotineti američke kompanije Lime, specijalizovane za iznajmljivanje ovakve vrste dvotočkaša.

I to ne samo u Parizu, već i drugim velikim francuskim i evropskim gradovima (Lion, Berlin, Frankfurt, Prag, Beč, Budimpešta, Brisel, Lisabon, Stokholm). Odmah nakon Lime, pojavili su se i ostali konkurenti, kao što su Bird, Flash, Bold, Jump (vlasnistvo UBER-a), Wind, na šta treba dodati nebrojene privatne trotinete, često perfomantnije nego li skuteri od 50 cm3

Uspeh je bio momentalan, i staro i mlado bacilo se na trotinete, pre svega zbog jednostavnosti koncepcije i niske cene iznajmljivanja. U startu su se i oni uzimali i ostavljali gde se poželi, sva sreća te je od prošle godine uvedeno malo reda, sada imaju označena mesta gde im je „gnezdo“, naravno opet na štetu parkinga za automobiliste. U međuvremenu bilo je nebrojeno padova i saobraćajki sa smrtnim ishodom (poslednji od pre par dana kada su dve devojke na trotinetu, što je zabranjeno, udarile pešaka koji je usled pada preminuo, a ove pobegle), tako da je kompanijama koji ih iznajmljuju postavljen uslov da ograniče njihovu maksimalnu brzinu na 10 km/h, u protivnom biće zabranjeni, kao što je to slučaj u mnogim evropskim gradovima. Kamo te lepe sreće…

Podrazumeva se da se i infrastrkutura za bicikle poboljšava, pored sve brojnijih mesta na otvorenom prostoru, gde se mogu odložiti i vezati, od nedavno predviđeni su i specijalni podzemni parkinzi. Isključivo za bicikle, mada je sve je više i javnih podzemnih  parkinga za automobile koji su im otvorili vrata. Jer krađe i degradacija su svakodnevni, posebno od kako su pojedini postali pravi tehnološki dragulji, vredni više hiljada evra.

Negde početkom prošle godine po prvi put sam se sreo s nekakvim velikim metalnim kavezom (pogledajte fotografiju), odnosno skloništem za bicikle na sred ulice (pogodili ste, zauzimaju više parking mesta), za vlasnike koji nemaju gde da ih sklone i ne žele preuzeti rizik da ih ujutru ne pronađu. U svaki staje najmanje 6 bicikala i podrazumeva se da se iznajmljuju, dok je pristup omogućen smartfonom ili karticom, kao što je to slučaj s iznajmljivanjem bicikla i trotineta, odnosno električnih skutera i automobila.

U tom kontekstu smešna je rasprava koja je na Fejsbuk profilu AR nedavno privukla na stotine komentara, podsećanja radi reč je o jednoj simpatičnoj osobi lepšega pola na motociklu, koja se po Beogradu provlači između blokiranih automobila. Dvotočkaši se po Parizu voze svuda, između automobila, trotoarom, biciklističkim stazama, ulicama i bulevarima u kontra pravcu, postoji samo jedno pravilo, nema pravila!

Upravo zbog toga, verujem da ću pod stare dane bataliti automobil za svakodnevni transport, za kraće distance sve više i sam koristim bicikl. Upravo u mom kraju, maltene ispod prozora, opština je pre par meseci završila radove na nekoliko eksperimentalnih raskrsnica, nazvanim „carfur Holondese“ (holandska raskrsnica). Slike govore više od reči, biciklističke staze označene su jarko zelenom bojom i u samoj raskrsnici zaštićene su desetinama stubića, koji komplikuju, odnosno onemogućuju polukružno okretanje većih vozila i kamiona.

 

Naravno i ovde su na štetu automobila, nekadašnje 2-3 trake svedene su na jednu, što i izvan „špiceva“ prouzrukuje ogromne gužve i samim tim veće zagađenje vazduha! A kako se biciklom ne mogu svakodnevno odvesti do udaljenijih destinacija (pres vozni parkovi su i po 50-ak kilometara izvan grada), sve više razmišljam da pod stare dane „pazarim“ neki omanji skuter, nakon epidemije Covida javni prevoz mi se nikako ne uzima.

Ruku na srce, iako i dalje nedovoljno razvijen, poboljšao se u poslednje vreme, tramvaji i električno-hibridni autobusi sve su brojniji. Bilo kako bilo, Pariz i ostali veliki evropski gradovi nikada više neće biti ono što su bili!

Dok ovo pišem vodi se sve veća polemika nakon odluke gradskih vlasti da dogodine zatvore za saobraćaj motornih vozila čitave gradske četvrti, konkretno od 20 „arodismana“ (opština), koliko ih ima glavni grad Francuske, biće zabranjeno čak šest u centru! I to ne samo za  automobile s unutrašnjim sagorevanjem, već za sve automobile, računajući i električne!

E da, dragi moji internet prijatelji, uživajte u vašim červorotočkašima dok još možete, pre ili kasnije sve navedeno verovatno će doći u Srbiju i susedne zemlje! Malo u šali, malo u zbilji, rekoh nedavno jednom drugaru mojih godina, sva „sreća“ što smo omatorili te nas za par decenija, ako ne i pre, neće biti da gledamo sve ovo…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

 

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Otvara se problem dostave robe po gradu, transporta nemoćnih i generalno svih po lošem vremenu. S druge strane, rešava se gojaznost, možda i pre nego zagađenje 🙂

don

Teleportacija je rješenje! Moracemo zvati Mosu Pućka!

moron

Najpre, hvala Pekiju za ovu prelepu „reportažu sa ulica Pariza“ …
A, mada odavno jesam „biciklista u duši“ ( pri čemu ima već oko sedam godina da se uglavnom krećem bajsom po gradu, kada god mogu ), mislim da je „ovo“ (što je u tekstu opisano) totalno ludilo i terorizam.
I nadam se, naravno, da ovako nešto sumanuto neće nikada zaživeti na Balkanu.
Neka se po gradu svako kreće onim sredstvom prevoza koji lično smatra najcelishodnijim.

BB

Bicikl je polagana smrt planete. Izvršni direktor Euro Exim banke doo zamislio je ekonomiste kada je rekao: ′ ′ Biciklist je katastrofa za ekonomiju zemlje: ne kupuje automobile i ne posuđuje novac da ih kupi. Ne plaća police osiguranja. Ne kupuje gorivo, ne placa da se automobil podvrgne potrebnom održavanju i popravci. Ne koristi parking uz naplatu. Ne uzrokuje veće nesreće. Ne trebaju mu autoceste s više trakova. Ne goji se. Zdravi ljudi nisu ni potrebni ni korisni za gospodarstvo. Ne kupuju lijekove. Ne idu u bolnice ni kod liječnika. Ne dodaju ništa BDP-u zemlje. Naprotiv, svaka nova trgovina McDonald’s… Pročitaj više »

moron

Da li postoji neki oprost (ekonomskih) grehova za bicikliste koji voze i kola ?
😊😊😊😊

Peki

BB, svaka cast, odlicno si to rezimirao 👍

don

Nemoj da jedeš , piješ, ispustas iz sebe tekućine i ono, nemoj da dišeš i bices pravi. More mrs ! 🙂 još će bit nemoj da jebes i to je kraj! A dodje i taj cajt, bus videl. Jebes McDonald’s , ćevabdžinice su zakon. E sad, onaj koji jebe, jebe i mc Donalda , bicikliste, državu …. Znaci, najbolje je biti jebac. Eto, to su neka kratka razmišljanja iz Beča. Srrrk, dobra kafa, al nije kao kod menei Italiji . Jebac i samoupravljač ! Jednom smo napisali grafit dajte nam jebaca(Josip b.) evo vam tenisača (Franjo t.).

BB

Peki, mislim da živiš u pogrešnom kraju svijeta… Nikad nisam bio pristalica života u urbanim džunglama pa nisam ni sad. A milion malih mjesta svugdje po svijetu koja pate od depopulacije…

Peki

jbg takva tura dosla, i meni je jasno ali kasno je za vece promene…

Multilink seleni

Od pre više godina i dugo vremena, pisao sam o probelima transporta u urbanim sredinama, o pogrešnom smeru širenja vidova prevoza, o pogrešnom smeru razvoja i vrsta vozila u ukupnom broju prodatih na tržištu. Problem je krenuo da eskalira bez kontrole, sa povećanjem broja SUV-ova, i vozila van merodavnih dimenzija. Počeli su da se usvajaju američki standardi pomodarstvo vozila, po dimenzijama i karakteristikama. A segment je praktično nestao (ne čudi da je sad Fijat 500 u vrhu prodaje) a vozila su narasla dimenzijama. Politika taksi na vozila je bila pogrešna. Počeli su da se zanemaruju kolektivni vidovi gradskog prevoza. Evo… Pročitaj više »

BB

I sad možemo retotički polemisati: da li je problem urbani prevoz u gradu ili preveliki gradovi?

moron

Vreme ne može da se vrati unazad, niti je moguće resetovanje sistema na način koji predlažeš (što si, istina, kao ideje iznosio i ranije). Za sve veće gužve u gradovima nisu kriva SUV vozila ( npr. Megane karavan ti je duži od Kadjara, a Astra karavan od BMW-a X3 ), a o D segmentu i dužinama automobila od oko 490-495 cm da i ne pričam. Za sve veće gradske gužve je kriv samo sve veći broj vozila u gradskom saobraćaju, a zašto je sve više vozila, to je sasvim druga priča, pri čemu uzroci za to nisu isti na Zapadu… Pročitaj više »

Multilink seleni

Ne mislim ja samo na SUV, nego na sva velika vozila. Samo je poenta što nas je SUV moda uništila. Resetovanje sadašnjeg saobraćajno prostornog sistema mora doći. Na koji način ne bi da prejudiciram, ali po meni početak rešenja su ogromne takse po dužnom metru i po širini i po težini. Ako bolje pročitaš, ovo što Peki piše, o izmenama na saobrajnoj infrastrukturi, to resetovanje se već dešava, malo trapavo, neplanski ali kreće. Pa logično ti je ako se smanji broj traka, ili saobraćajnih površina za parkiranje i vožnju vozila klasičnih, mora se poraditi i na samnjenju tih kategorija. Inače,… Pročitaj više »

moron

Eh, baš bih voleo da čujem tvoj plan za saobraćajni rest za gradove u Srbiji ( a koji bi bio održiv za naše vlastodršce )? Pa, nedavno ponovno odlaganje primene eko testa na tehničkom pregledu govori da je kod nas ( po oceni vlastodržaca) postojao gadan rizik „izborne pobune“ i „glasčke odmazde“ zbog proste primene propisa koji svi već odavno primenjuju, a čija neprimena kod nas i dalje omogućava legalnu upotrebu očigledno ekoločki neispravnih vozila. A ti bi kod nas uvodio još radikalnije mere? Šanse nema … Što se tiče Dačije i Škode, pa, ako porediš Sandera i Fabiju, sa… Pročitaj više »

Multilink seleni

Nisam ja ovom pisanijom mislio na Srbiju, nego na EU i velike gradove u njoj. U Srbiji je sve stvoreno stihijski i tako živi pa i saobraćaj i broj vozila u njoj. Vlast trenutno nema nameru da „udari“ na običan narod – glasačko telo. Još je Truman rekao, da ako hoćeš da pobediš na izborima moraš da pridobiješ glasove glupih i nepimenih, kojih je obično oko 2/3 populacije, Tek i kad bi hteli da nešto urade, ekološki gledano, treba da iz saobraćaja isključe dizel vozila koja ne mogu da zadovolje osnvne kriterijume, posebno laka teretna vozila, trovače, tamiće, zastavice, stare… Pročitaj više »

Najpametan

Veliki gradovi odavno nisu dobro mesto za zivot i svedoci smo kako i ono malo pristojnih delova za zivot u BG polako nestaje usled ove mafijaske gradnje svega i svacega, a najvise bofla. U Parizu sam bio pre nekih 15god i osim centra koji je ogroman, ostatak je veliko razocarenje. Prljavstina, smece, kao da je sve zapusteno i prepusteno samo sebi.

Multilink seleni

Činjenica je da dobro razvijene zemlje, sa udobnim i prijatnim životom, prostono planski razvijene, jednostavno nemaju velike megapolise u kojima živi većina ljudi. Primer je Francuska, koja jednostavno nema takve gradove. Pariz je veliki grad u glavam turista, ali on broji tek neka 2 miliona stanovnika! To je blisko Beogradu a ima 10 puta više stanovništva od Srbije. Sem Marselja, koji je blizu 1 mil stanovika, ostali veliki gradovi su na nivou Novog Sada, NIša ili Kragijevca. Ako pogledamo Nemačku samo Berlin ima preko 3 mil, Hamburg je oko 1,7 i Minhen je 1,3 mil, a svi ostali su ispod… Pročitaj više »

don

Pa ti računao samo centar Pariza, a dje su ostalije dijelovi s kojima naraste na preko 10 milja!? Pa Istanbul sa 15milja …

don

Parking skup? Ja u Beču, 4h:30min platio 22.5€.

Peki

Da skup je, bilo bi i skuplje u Parizu za 4h30 min jer cena progresivno raste s vremenom. Sto se duze ostaje vise kosta, sve je smisljeno kao bi se sprecilo duze parkiranje i oslobilo mesto za druge. Kod mene u kvaru, izvan Pariza, sat vremena kosta 1,2 evra, ali ukoliko se odmah uplati za recimo 10 sati cena se poveca na 25 evra…

don

O suzu ti j… podjem citati pa mi komentar padne na um. Cim sam krenuo sa naslovom počela je pjesmica u glavi, Amerika i engleskaaaaaaa i tako do kraja . I nemos citat dok ne odvrtim pjesmu, jel tako i vama ili samo ja problematičan ,a?:)
Dje ti podatak u tekstu da je parizer bio bez auta a zagadjenje spalo 4% , to se treba stalno ponavljati da ljudi ne zaborave! Vratimo auta u parizer! I to dizel! Pravimo godišnje kao ovi pederi, povorke i na kraju spalimo garez u znak prosvjeda, kao sto oni pedra linčuju.

YugoFlorida

Dok sam čitao ovo, setih se Klarksona: https://youtu.be/xJZlhECK0Ps