1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet ipak ne planira novi Camaro Z28
Chevrolet ipak ne planira novi Camaro Z28
0

Chevrolet ipak ne planira novi Camaro Z28

129
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli onu priču kako su američki mišićavi automobili brzi samo na pravcu, dok u svakoj krivini obavezno završavaju u jarku. Dok je takva tvrdnja daleko od istine, posebno među modernim četvorotočkašima, moramo da priznamo da ipak, oni baš moćni modeli kao što su Ford Mustang Shelby GT500, Chevrolet Camaro ZL1 i Dodge Challenger Hellcat nikako ne mogu da pariraju nemačkim i japanskih specijalcima koji su proizvedeni isključivo za vožnju na stazu.

Doduše, i Jenkiji su često umeli da iznenade u ovoj kategoriji. Uzmimo za primer Mustang Boss 302 i Camaro Z28 koji su pružali moćne atmoferske motore, gde se snaga razvijala pri višim obrtajima, a njihovo kompletno ogibljenje i kočnice su razvili Ford, odnosno Chevrolet Racing.


Poslednji Camaro Z28 je bio u prodaji još 2015. godine, a kako stvari stoje nećemo dočekati da vidimo naslednika u aktuelnoj šestoj generaciji. Prema ranijim najavama, naredni Z28 je trebalo da pruža atmosferski 5,5-litarski benzinac sa osam cilindara iz modela Corvette koji bi razvijao preko 600 konjskih snaga. Radi poređenja, prethodni Z28 se mogao pohvaliti sa „samo“ 505 „grla“ iz takođe atmosferskog 7,0-litarskog motora. Kao i model koji zamenjuje, i novi Camaro je planiran sa šestostepenim manuelnim menjačem.

I u čemu je problem i zašto je tako ambiciozni plan pao u vodu? Kako to obično biva, problem je čiste finansijske prirode i prodaja ovog sportiste je pala na najmanji nivo u svojoj istoriji. Protekle godine samo 29.777 Camara pronašlo kupce, što je za 38,3% manje u poređenju sa 2019. godinom. Radi poređenja, Ford je prodao 61.090 Mustanga „preko bare“ dok je Dodge dodao još 52.955 Challengera.

Nedavno su se pojavila i priče da će ova generacija Camara biti poslednja i ukoliko se nešto drastično ne izmeni, spominje se da će nestati iz ponude nakon 2024. ili 2026. godine. General Motors je takođe investirao velike sume novca u novitete na struju, pa ćemo pretpostaviti da je jednostavno ostao bez finansija za još jedan model koji bi se prodavao u limitiranim brojevima i proizvodio samo radi marketinga.


Ali daleko od toga da ljubitelji Camara imaju neki razlog za nezadovoljstvo. U ponudi je još uvek verzija ZL1 sa priloženih fotografija sa 650 konjskih snaga, a za one kojima je to previše tu su i modeli sa 275, 335 i 455 „grla“. Pa ko voli neka izvoli…

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments