1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko će koštati novi Renault 5?
Koliko će koštati novi Renault 5?
1

Koliko će koštati novi Renault 5?

678
1
Podelite sa prijateljima:

Francuzi najavljuju da će nova „petica“ biti jeftiniji automobil od aktuelnog modela Zoe. 

Električni automobili i dalje imaju jednu veliku manu – mnogo su skupi! No, i to se menja u poslednje vreme, dolazak Dacije Spring pokazao je da se može ponuditi EV (doduše skromnih performansi i dometa) za malo novca, pogotovo ako se uzmu u obzir i državne subvencije za kupovinu baterijskih vozila u Evropi.

Renault planira da do 2025. godine plasira čak sedam električnih modela, a nova „petica“ će biti jedna od njih. Luka de Meo, prvi čovek galskog brenda ističe da električni četvorotočkaši „uzimaju maha“, te da će nova generacija ovakvih vozila biti jeftinija za proizvodnju. „Očekujem da Renault 5 bude jeftiniji od Zoe za nekih 33%“, rekao je novinarima šef Renaulta.

Po tom proračunu, početna cena za budući francuski električni hečbek trebalo bi da iznosi oko 21.500 evra. Ukoliko se tome dodaju razne subvencije za kupovinu od strane država, koje variraju od 3.000 pa sve do 9.000 evra u nekim zemljama, dolazi se do vrlo prihvatljive cene za novu „peticu“.

Luka de Meo navodi da će najavljeni električni hečbek koristiti narednu generaciju baterija (baziranih na niklu, manganu i kobaltu), što će omogućiti značajno nižu cenu proizvodnje istih po kWh. Prema njegovim proračunima, za jedan kWh moraće se izdvojiti nešto manje od 70 evra.

Renault je još ranije saopštio da će „petica“ koristiti CMF-BEV modularnu platformu, koja je inače dostupna i drugim brendovima unutar alijanse sa Mitsubishijem i Nissanom. Francuzi ističu i da će naredni R5 imati domet od oko 400 km, što je zapravo u rangu najkapacitetnije varijante sa baterijom od 52 kWh kod modela Zoe.

De Meo je na obraćanju novinarima potvrdio i da će francuski proizvođač ponovo proizvoditi „četvorku“ koja će se pridružiti novom R5 u gami ovog brenda. Najavljeno i da će električna „petica“ stići na tržište 2024. godine.

Izvorni Renault 5 je jedan od kultnih modela ove marke. Proizvodio se u rasponu od 1972. godine pa sve do 1996, kada je svoje mesto u gami prepustio nasledniku – modelu Clio.

AutoRepublika 

(678)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Hoće biti turbaša u prodaji😁…