1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Mazda slavi tri decenije od velike pobede na LeMansu
Zanimljivost dana: Mazda slavi tri decenije od velike pobede na LeMansu

Zanimljivost dana: Mazda slavi tri decenije od velike pobede na LeMansu

273
2
Podelite sa prijateljima:

Iako je danas uglavnom u senci šampionata Formule 1, kao najveća forme profesionalnog auto-moto sporta, slavna trka 24 sata LeMansa se dugo godina smatrala najprestižnijom. Kao što nam je Kerol Šelbi rekao u filmu Ford v Ferrari, „da bi pobedio na LeMansu, moraš da imaš automobil koji je dovoljno lagan da dostigne 350 km/h na pravcu, zatim da uspori pred oštru krivinu, i to da radi 24 sata neprekidno na seoskim putevima, sve protiv Ferrarija“.

Mnogi automobili su proslavili svoju kompaniju na ovoj stazi, a jedan od njih je definitivno Mazda 787B. Nedavno se navršilo trideset godina od kada je ovaj legendarni Japanac trijumfovao na čuvenoj trci, pa se Mazda prisetila tog slavnog perioda.


Tokom perioda osamdesetih godina prošlog veka, automobilska industrija u državi „izlazećeg Sunca“ je eksplodirala i počela da beleži velike rezultate u profesionalnom auto-moto sportu.

Toyota, a kasnije Subaru i Mitsubishi su dominirali u Svetskom reli šampionatu (WRC), a da bi napravila ime za sebe, čelnici Mazde su odlučili da se takmiče na LeMansu. Tim je završio na sedmoj poziciji 1987. i 1989. godine, a diviziju Mazdaspeed je predvodila legenda sporta, Džeki Iks.

Model 787, koji je korišćen i prethodnih godina, je dobio „novo srce“ u vidu 2,6-litarskog rotacionog motora i preimenovan je u 787B, a razvijao je 650 konjskih snaga na 8.500 obrtaja uz još maksimalnih 608 Nm obrtnog momenta. Dodate su i veće felne i kermamičke kočnice.

Ukupno po redu 59. LeMans je započeo 22. juna 1991. godine, a Mazda se takmičila sa dva primerka modela 787B i još jednim starijim komadom s nalepnicom 787. Tim je započeo trku kao veliki autsajder, pored konkurencije od strane Jaguara, Porschea i Mercedesa, a opredelio se za veoma mladu vozačku postavu u pobedničkoj ekipi.

Naime, Džoni Herbert, Voker Vajdler i Bertrand Gašotr su svi imali ispod trideset godina. Na sreću Mazde, Jaguar i Porsche su morali da nose dodatnu masu od preko 200 kilograma, zbog toga što su koristili starije automobile, što je za njih bio veliki hendikep, a u slučaju japanske ekipe masa je iznosila 850 kg, umesto očekivanih 1.000 kg, pošto je 787B koristio rotacioni motor bez turbo punjača.

Na kraju, jedini pravi rival je bio Mercedes, a nemački automobil je imao mehaničkih problema i bio veliki potrošač goriva, tako da je Mazda komotno slavila sa dva kruga prednosti. Japanski tim je izbio na prvo mesto tek posle 22 sata vožnje, kada je liderski Mercedes bio u manjem sudaru i morao da se povuče. Slavlje je bilo još veće kada se zna da je pobednički automobil započeo trku tek na 17. poziciji, a ključni razlog pobede nije ležao u samoj brzini već u pouzdanosti i nižoj potrošnji goriva.

 

Mazda se vratila i naredne godine, ali je novi model RXR-01 završio kao četvrti protiv konkurencije iz Peugeota i Toyote. Pobednički automobil se danas nalazi u muzeju u Hirošimi. Bila je to jedina pobeda nekog japanskog vozila na LeMansu sve do 2018. godine kada je slavila Toyota TS050.

Zoran Tomasović

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači poslovično nepouzdani i rastrošni motor je bio najpouzdaniji i najekonomičniji… 😉
Sve neke kontradiktornosti

Yankee

Pouzdanost na 24 sata*, ne na 150.000 km. Sto se tice potrosnje, Jaguar (koji je zavrsio kao 2.) je ima 7,4-litarski V12 plus je morao da nosi jos 200 kg jer su koristili stariju generaciju auta. Cak i pored svega toga, Mercedes je bio na pragu pobede. Imali 1-2 finis sve do zadnjih sati, ali je prvo jedan izgubio dugo vremena u pit stopu zbog problema sa menjacem, a onda je drugi Mercedes udario na nesto na putu i ostetio mehaniku ispod vozila tako da je morao da se povuce. Tako da na kraju sve kockice su se poklopile za… Pročitaj više »