1. Home
  2. Vesti
  3. Italijani spremaju atak na B segment
Italijani spremaju atak na B segment
4

Italijani spremaju atak na B segment

1.27K
4
Podelite sa prijateljima:

Stellantis će  navodno narediti italijanskim markama da se hitno vrate u klasu subkompaktnih hečbek modela.

Fiat i Alfa Romeo vratiće se u ovaj segment, dok će Lancia samo stvoriti novu generaciju Ypsilona, koji je nominalno pripadnik ove niše, mada je nastao na platformi Fiatove Pande.

Iako su oduvek bili majstori da naprave mali, gradski automobil, Italijani su ulogu lidera u ovoj sferi prepustili drugima. Sada su na liderskoj poziciji francuski brendovi, pre svega Peugeot i Renault odnosno modeli 208 i Clio. U isto vreme, Volkswagen grupa je malo izgubila korak u ovoj klasi vozila – prema nekim glasinama Polo će nakon nedavne restilizacije gurati do kraja životnog ciklusa i onda otići u penziju, Seatova Ibiza je već u poznim godinama i nije se nametnula sem na Pirinejskom poluostrvu. Jedino će Škodina Fabia sa novom generacijom pokušati da izvuče prosek kod Volkswagen grupe.

Stellantis je rešio da za italijanske modele upotrebi proverenu tehnologiju PSA grupe koja je već donela odlične prodajne rezultate nekolicini vozila (pomenuta 208-ica, Corsa, Peugeot 2008). Dakle, svi pomenuti italijanski proizvođači iskoristiće CMP platformu.

Ova arhitektura omogućava i primenu EV tehnologije, te se na taj način pokrivaju potrebe u dve potpuno drugačije klase vozila – konvencionalni četvorotočkaši i električni modeli.

Fiat, Alfa Romeo i Lancia trebalo bi da ponude novitete u B segmentu već od 2024. godine. Fiat će na scenu vratiti Punto ili bar tako javljaju italijanski novinari, dok se od Alfe očekuje naslednik za neubedljivi model MiTo. Vrlo je interesantna tema Alfinog povratka među subkompaktne modele, jer je ova marka napustila tu klasu 2018. godine nakon što je MiTo napustio scenu. Pomenuti model je imao deset godina dugu karijeru, ali je tokom te dekade uspeo da dođe do nešto manje od 293.500 registracija.

Sa druge strane, Lancia ima bolju podlogu jer je aktuelni Ypsilon jedan od bestselera u Italiji. Ova marka će plasirati novu generaciju vrlo uspešnog Ypsilona, iako se on trenutno prodaje samo na Apeninskom poluostrvu.

Neko bi rekao da je reč o vrlo kratkom vremenskom roku. No, ne treba smetnuti sa uma da je tehnologija već dostupna, i da će Italijanima ostati da “našminkaju” automobile i izbace ih na tržište. Ni Opel nije dobio od Karlosa Tavaresa više vremena za plasman nove Corse, pa se ista pokazala kao vrlo uspešna na britanskom i nemačkom tržištu.

Ostaje da se vidi šta će biti sa pogonskim sklopom, mada je izvesno da će se budući gradski mališani Fiata, Lancie i Alfe Romeo osloniti na agregate iz bivše PSA grupe. To bi značilo da će 1,2 PureTech naći ispod haube sva tri vozila, dok je šansa za dizel pogon daleko manja, mada Peugeot 208 i Opel Corsa trenutno nude 1,5 BlueHDi.

Što se tiče EV varijanti, sigurno je da bi bio primenjen sklop iz električne 208-ice. Tačnije – baterija od 50 kWh (46 kWh upotrebljivih) i jedan elektromotor koji dostavlja 136 ks i 260 Nm.

Očito je da Stellantis želi da preuzme dominat u dva najpopularnija evropska segmenta – B i C. Videćemo da li će u tome i uspeti.

AutoRepublika 

(1274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ako su išta znali raditi onda je to B segment, ako Italijani išta vole, onda je to B segment. Dokaz za to je da Lancia na samo jednom tržištu i sa samo jednim modelom solidno živi… I onda se ti, kao, s nekim udružuješ da ti taj neko kaže da moraš praviti vozila B segmenta…

Ovo me podsjeća na Rusiju ua vrijeme Jeljcina i Džefri Saks ekonomiju…

Vlada

Fiat je odavno izgubio svaku mogucnost za spostveni razvoj svakog modela pa tako i modela iz B segmenta, pa je Punto prosto ugasen, ali Italijani se ipak dobro udadose i sad cemo imati PSA Punta…pravo je cudo kako su godinama opstajali na trzistu nekomercijalnih vozila bez konkuretnih modela iz B i C segmenta

Vladimir

Naslov ne odgovara istini, ne spremaju Italijani atak, oni odavno nemaju kapacitet za ulaganje u proizvodnju novih modela i nove tehnologije, pa ni u B segmentu, sve je to tudja tehnologija i kapital

Dezon

Šta će biti sa1.0 i 1.3 firefly fiat motorima.