1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda predstavila novu strategiju
Škoda predstavila novu strategiju
0

Škoda predstavila novu strategiju

131
0
Podelite sa prijateljima:

Škoda je predstavila novu, posebno ambicioznu strategiju koja predviđa da češka marka zauzme poziciju među pet evropskih prvoplasiranih, uz dostizanje udela od 50 do 70 procenata električnih automobila, u ukupnom broju prodatih vozila do 2030. godine.

Najave dakle nikako nisu skromne, a Škoda očito puca na veliko. Češki proizvođač je plan nazvao „Strategy 2030“ definišući tri ključne reči u njemu: „širenje“, „istraživanje“ i „angažman“. Težnje se prostiru na više frontova, počevši od međunarodnog, gde do izražaja dolazi širenje. Potom se vraćamo na cilj uspostavljanja marke među vodećim u Evropi i kao definitivino ključni proizvođač iz Starog kontinenta, ali na tržištima Indije, Rusije i Afrike.

Ranije smo već i pisali analizu o tome kako se Volkswagen grupa, a posebno Škoda mučila u Indiji u prošlosti. Uzgred budi rečeno, Indija je pakao za sve evropske proizvođače, a ne samo za one koji posluju pod šapom Volkswagena, a zašto je to tako, opet imamo odgovore u novoj analizi.

Ipak, svi ozbiljniji analitičari već vide Indiju kao „buduću Kinu“, odnosno kao zemlju gde će uskoro tražnja da eksplodira. Škoda tamo posebno računa na model Kushaq, kao prvi model izrađen zasebno spram ukusa Hindusa,

Uspostavljanje marke u Evropi

Ako vam se učinilo da su ciljevi vezani za globalni nastup veliki, onda su oni za Evropu još ambiciozniji. Kao što rekosmo, Česi žele u Top 5, a da bi to uspeli moraće da razmrdaju patronski VW, ali i da nadmaše Renault, Mercedes, Peugeot ili pak Ford i Toyotu. Škoda je već rame uz rame s poslednje pomenutim duetom, ali zaostaje za oko 100 hiljada jedinica za Peugeotom i Mercedesom, dok Renault vodi za 200 hiljada primeraka.

Malo iznenađenje je donela objava o lansiranju tri nova čisto električna modela smeštena ispod Enyaqa. Škoda, koja poseduje dvojni cilj, da najmanje 50% prodaje bude baterijsko i da uveća broj isporuka, neće imati drugi izbor do da ponudi više kompaktnih i pristupačnih električnih vozila nego što je to pomenuti Enyaq. Zato i možemo da pretpostavikmo da će biti lansiran ekvivalent patronskog modela Volkswagen ID.2, kao i još neki.

Sve postaje još teže izvodljivo ako se kao cilj postavi i ostvarenje stope poslovne dobiti od 8%. Prisetićete se da je to jedna od najjačih profitnih stopa unutar VW grupe, tu negde, kao kod Audija, ili čak i bolje od toga. Uz dalja značajna ulaganja koja će ići u razvoj elektromobilnosti i transformaciju flote, menadžeri će morati dobro da se preznoje kako bi održali marže na tom nivou, uvećavajući obime prodaje, što mogu jedino privlačenjem novih kupaca.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments