1. Home
  2. Vesti
  3. Honda opet dominira na listi „najameričkijih brendova“
Honda opet dominira na listi „najameričkijih brendova“
2

Honda opet dominira na listi „najameričkijih brendova“

228
2
Podelite sa prijateljima:

U vreme današnje organizacije svetske ekonomije koju najbolje opisuje reč globalizacija, gde svaki automobilski gigant poseduje fabrike po celom svetu, i istovremeno sarađuje s dobavljačima sa svih meridijana, teško je doneti zaključak koji brend pripada kojoj državi.

Primera radi, da li je Toyota Tundra, koja je razvijena konkretno za Jenkije, i proizvodi se u američkoj saveznoj državi Teksas, zaista japanski, ili je možda američki proizvod? Ili, da li je Ford Fusion iz Meksika i dalje američki artikal?

Verovatno se nikada nećemo složiti po ovom pitanju, ali i pored toga, kolege sa sajta Cars.com svake godine sačinjavaju listu vozila na kojima je najmanje 75% delova proizvedeno „preko bare“. Njihova lista se zasniva na sledećim odrednicama: lokacija gde je automobil proizveden, zatim koliki broj radnika se odnosi na američke građane, pa onda gde su locirana sedišta dobavljača i njihovih fabrika, i na kraju, koliki broj jedinica je namenjen američkom tržištu u poređenju sa izvozom.

Na listi se našlo 90 modela koji su zabeležili 75% u svim spomenutim kategorijama, a predvodi ih Tesla Model 3. Nažalost, Cars.com nije objavio konkretne brojke, odnosno za koliko iznad spomenutih 75% svaki model čini, pa možemo samo da nagađamo. Ovu električnu limuzinu prate Ford Mustang, Tesla Model Y, Jeep Cherokee i Chevrolet Corvette.

Ali ako pogledamo koja marka ima najviše predstavnika na listi, to je svakako Honda. Japanski gigant je popunio četiri od prvih deset pozicija, a ako uračunamo i njegov premijum brend Acuru, čak je sedam od 17 vozila na listi. Većina spomenutih modela zapravo dele platformu i mehaniku, a samim tim i silaze sa iste proizvodne trake, pa rezultat i nije toliko iznenađujući.

Ono što jeste pomalo čudno jeste podatak da su neki veći pikap kamioneti, koji su sinonim za Jenkije, zapravo veoma nisko plasirani. Primera radi, Chevrolet Silverado je završio kao 74. na listi, a Ram 1500 je bio čak 15 pozicija lošije plasiran. Ukoliko pogledamo ukupan broj predstavnika među njih 90 na listi, najviše ih ima General Motors (19), a prate ga Honda (13), Toyota (12) i Ford (11).

Cars.com je sproveo i istraživanje kolikom broju Amerikanaca je bitna ova lista. Tek 29% ispitanih je reklo da obaća pažnju na lokaciju gde je vozilo proizvedeno, a čak i u tom slučaju mnogo bitnije im je ono „Made in Japan“ nego neka druga odrednica. Spomenućemo da je prošle godine slavio Ford Ranger, a godinu dana pre toga Jeep Cherokee.

U svakom slučaju, ovo je dvadeset „najameričkijih“ vozila u 2021. godini:
1. Tesla Model 3
2. Ford Mustang
3. Tesla Model Y
4. Jeep Cherokee
5. Chevrolet Corvette
6. Honda Ridgeline
7. Honda Odyssey
8. Honda Pilot
9. Honda Passport
10. Toyota Tundra
11. Ford Expedition
12. Acura RDX
13. Acura TLX
14. Chevrolet Colorado
15. GMC Canyon
16. Jeep Grand Cherokee
17. Honda Accord
18. Toyota Avalon
19. Lexus ES
20. Lincoln Navigator

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Passport mi je baš lepa Honda. Neznatno veći, ali, dosta primerenije motorizacije i menjača nego CRV.

Cuore sportivo

Pa normalno da je americki brend. Sve sto je iz japana i juzne koreje je americko. Moras biti glup, pa vjerovati da je najveci div azijski Samsung juznokorejski a ne od bolesnih americkih sotonista.