1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen modernizovao poslovni model koji primenjuju otpadi automobila
Citroen modernizovao poslovni model koji primenjuju otpadi automobila
1

Citroen modernizovao poslovni model koji primenjuju otpadi automobila

124
1
Podelite sa prijateljima:

Zrno po zrno – pogača, dinar po dinar – palača. Znaju znanje u Citroenu!

Da batalimo sa poslovicama i pošalicama i da kažemo da su nadležni u francuskom brendu ispravno primetili rast tražnje za „korišćenim“ rezervnim delovima i da su shodno tome, i s istančanim njuhom za generisanje profita, u tom kontekstu i razvili jedan poseban internet sajt.

Majstori – serviseri automobila koji posluju u Francuskoj, počev od 1. januara 2017. godine, imaju obavezu da svojim kupcima ponude i mogućnost ugradnje polovnih delova, izuzev ukoliko postoje opravdani razlozi da se postave na suprotan način. Ova nametnuta obaveza je „smor“ za mnoge od njih, najpre jer ih obavezuje da na tržištu traže takve korišćene delove, a zatim i da pribave dve odgovarajuće ponude (jednu koja se tiče ugradnje novih delova, a drugu koja predviđa montažu korišćenih komponenti). Upravo ova procedura je razlog zbog kog se malo njih pridržava naznačene zakonske obaveze.

Međutim, s obzirom na osetan rast cena novih rezervnih delova i kontinuirano starenje flote vozila u zemlji Gala, sve više kupaca želi, tačnije primorano je da se okrene ponovnoj upotrebi automobilskih komponenti. Marka simbolizovana dvostrukim ševronom je stoga upravo postavila na globalnu mrežu sajt Citroen.b-parts.com, putem kog se može doći do željenog rezervnog dela. Primetićete u nazivu portala odrednicu B-Parts, a ona jasno asocira na „B plan“ iliti polovnu robu.

U ovom trenutku je aktuelno nekih 200 hiljada oglasa na internet platformi i sve one su utemeljene na delovima skinutim sa vozila koja samo što nisu rashodovana. Delovi su originalni i donose jednogodišnju garanciju.

Novinari redakcije Caradisiaca su malo pročešljali navode na sajtu i izneli su opažaj da su tamo cene tri do četiri puta niže od cena novih delova. Osim što je ekološki podesan, ovaj pristup je stoga i zaista ekonomičan za kupce. Ostaje, za manje „uradi sam“, da nađu profesionalca koji će pristati da ugradi delove koje nije prodao.

AutoRepublika

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kako ono reče Makron, kkava budućnost dolazi? 😉