1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda predstavila plan elektrifikacije
Mazda predstavila plan elektrifikacije
1

Mazda predstavila plan elektrifikacije

180
1
Podelite sa prijateljima:

Prema prognozama o budućem poslovanju koje je obelodanio japanski proizvođač automobila Mazda, kompanija neće obustaviti proizvodnju motora s unutrašnjim sagorevanjem, i da smatra da će čak i 2030. godine, udeo električnih vozila u ukupnom obimu proizvodnje biti na nivou od samo oko 25%.

Upravo to je razlog zašto se šestocilindarski motori nalaze u razvoju za modele iz viših segmeata, koji će biti konfigurisani u klasičnom stilu, što se odnosi najmanje na veliki sedan i krosover. Benzinski šestocilindraš je linijskog rasporeda, dok je dizel „mašina“ u V6 izdanju. Pride, „naftarica“ je razvijena u timu s Toyotom.

Kompaktna Mazda će zadržati koncept poprečno postavljenog motora s četiri cilindra i prednjim pogonom. Međutim, nema spasa od mandatorne ugradnje električne ispomoći termalnom motoru. Tako će u budućnosti sve verzije Mazde sa SUS motorima posedovati neki stepen elektrifikacije.

Najjednsotavnije rešenje predviđa sistem anlaser-alternator na naponu od 48 volti. Kao takav, deo je start-stop sistema i pripomaže obrtanju kolenastog vratila u prvih par sekundi prilikom ubrzavanja. Takav dodatak će biti viđen, kao što i ilustracije ispod prikazuju, kako na benzinskim, tako i na dizel varijacijama Mazdinih vozila naredne generacije.

U svet elektrifikacije je plan da Mazdu dublje uvede puni hibrid, uz ideju da kod nekih vozila ove marke, deo pogonskog sklopa bude i Toyotin elektromehanički CVT s planetarnim zupčanicima. Planovi uključuju „obične“ i dopunjive hibride (PHEV), one kod kojih je moguće dopunjavati bateriju na posebnim terminalima.

Nije zaboravljen ni projekat razvoja sekvencijalnog hibrda, pa će takvu Mazdu pokretati električni pogon, ali će kompaktni rotacioni klipni motor obezbeđivati proizvodnju dovoljne količine električne energije za dopunu trakcione baterije.

Sekvencijalni hibrid s rotacionim klipnim motorom

Objavljeno je da će Mazda u periodu od 2022. do 2025. godine tržištu predstaviti jednostavne hibride i pet dopunjivih, ali je istovremeno u planu da bude prezentovano samo tri električna vozila. Ali, u 2025. godini će za komercijalizaciju biti spremna modularna platforma Skyactiv EV, čime će biti omogućena masovna proizvodnja velikog broja različitih električnih modela.

Kompanija je u procesu razvoja sopstvene verzije autopilot. Zvaće se Mazda Co-Pilot 1.0 i debitovaće na velikim modelima s pogonom na zadnjoj osovini. Očekuje se da ga vidimo tokom 2022. godine. Naposletku, u postupku stvaranja se nalazi i napredni multimedijalni sistem s mogućnošću bežičnog ažuriranja.

Sve u svemu, ako se može reći da nas Mazda tokom prethodnih godina i nije baš stimulisala velikim i važnim novitetima, onda možemo i da dodamo da se počev od naredne godine, stvari menjaju iz osnova.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šteta što Evropa pre dalje eskalacije ovog elektroludila nije imala priliku da „ugosti“ mazdin 2,5T koji je u skoro svim modelima dostupan preko bare i gde je dobio lepe recenzije.