1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Kia Optima će posedovati izdanje s više centimetara među osovinama
Nova Kia Optima će posedovati izdanje s više centimetara među osovinama
8

Nova Kia Optima će posedovati izdanje s više centimetara među osovinama

252
8
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija sedana iz D segmenta, s oznakama korejske marke Kia, predstavljena je krajem prošle godine u Južnoj Koreji, gde se naziva K5. U ovoj generaciji je korejska firma ostala bez predstavnika u tom segmentu na evropskom tržištu, jer Optima nije uspela da se nametne kao dobar izbor kupcima, pored, na tržištu dokazanih modela drugih proizvođača. Zašto je to tako, potrudio se da nam obrazloži Perica Rajković u testu.

Da se nije dogodila zlosretna situacija s pandemijom, sigurni smo da bi se nova Optima već našla i na drugim tržištima za gde je planirana, ali evo, sada i tu stvari polako dolaze na svoje mesto. Prodaje nove Optime, samo što nije počela u Kini gde je novi koronavirus prebačen na margine društvenih zbivanja.

U početku, nudiće se primerci proizvedeni u matičnoj Koreji, ali je već objavljeno da će ovaj model i na proizvodne trake u Kini, na koji način će se po prvi put razlikovati od globalne verzije Optime (K5).

Glavna stvar po kojoj će biti prepoznatljiva kineska verzija Optime, Kia K5 je ista ona koja krasi i patronski sedan Hyundai Sonata, a to je produženo međuosovinsko rastojanje. Umesto standardnih 285 centimetara kod korejske verzije, Kinezi će uživatu u 290 centimetara dugom razmaku između prednje i zadnje osovine, što je u potpunosti iskorišćeno za obezbeđenje više mesta za kolena putnika na zadnjoj klupi.

Zahvaljujući različitim odbojnicima, ukupna dužina kineske varijante ovog vozila, veća je za 75 milimetara u odnosu na globalni model. Tako je Kia K5 sada u Kini na samoj granici od 5 metara (498 centimetara).

Pored te, na oko očigledne izmene, enterijer noviteta će takođe biti vidno različit. Umesto karakteristične, već viđene instrumentacione table i “plutajućeg tableta” po sredini centralnog grebena, kineski sedan će krasiti jedinstveni panel, nalik onome što viđamo u Mercedesovim vozilima. Tako će i dijagonala tog displeja iznositi (Daimlerovih p.a. smajli) 12,3 inča. Pored toga, izmeniće se izgled centralnog tunela i konzole.

Napolsetku, kineska Kia K5 će koristiti zaseban set pogonskih sklopova. Familija Smartstream agregata će biti upotrebljena, a ona uključuje turbo benzinski motor zapremine 1,5 litara uz isporuku 170 konjskih snaga, a koji sarađuje sa sedmostepenim “automatikom”. To je praktično uvodna ponuda. Sledi dvolitarski benzinac s 240 “konja” koje do (prednjih) pogonskih točkova sprovodi osmostepena automatska transmisija.

Debi ove verzije korejskog sedana je zakazan za septembar, iako je početak prodaje inicijalno bio zakazan za leto pred nama. Što se najvećeg dela Evrope tiče, kao što rekosmo, zaboravite Kiju, pardon Optimu, mada ni prva konstatacija nije bez osnova.

Naime, Optimi će se na Starom kontinentu radovati samo Rusi.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

zadnji dio je totalni gabor, nevidjen promasaj sto se dizajna tice.

TNT

Izvini @Don, ali to je jače od mene – REDAKCIJO, dokle više stalno ta KIA? Pa jel ima neka druga marka automobila? Svi ste via KIAljubci, vidim ja to!

Bungi

Mi smo pi…ljupci ali nemoj nikom da kažeš 🙂

TNT

Pa naravno, zato stalno i gledamo koliko mesta ima na zadnjoj klupi, kako se ulazi kroz zadnja vrata, kada se obore sedišta da li je prostrano… A foliramo se da nas zanima motor, prenos snage…

Lola

@Bungi
Jest volete i rado se sećate.

Djordje

Zar nisu BMW fanovi? 😀

moron

🙂

moron

1,5 turbo sa 170 ks?
Blago Kinezima… To je nešto novo, taj „engine“ ?
Što Kinezima „ne valjaju“ novu Optimu atmosferca 2,0 sa 6MT kao u J. Koreji ?