1. Home
  2. Vesti
  3. Honda odustaje od tri modela na matičnom tržištu
Honda odustaje od tri modela na matičnom tržištu
1

Honda odustaje od tri modela na matičnom tržištu

211
1
Podelite sa prijateljima:

Honda obustavlja proizvodnju tri modela u Japanu do kraja ove godine. Kako prenosi japanski poslovni dnevnik Nikkei Asia, iz proizvodnog miksa će biti isključeni sedani Clarity i Legend, baš kao i minivan Odyssey, s obzirom na činjenicu da su dobavaljači za komponente već dobili obaveštenja, to jest najave o prestanku sklapanja. Niti jedan od pomenutih četvorotočkaša neće dobiti nasledinika.

Posebno je interesantno odustajanje Japanaca od dalje ponude ekološki podobnog modela Honda Clarity koji je debitovao 2015. godine, i kojim je kompanija pokušala da jednim potezom „ubije tri muve“, odnosno da razvije (ponudi) vodonični, električini i hibridni pogonski sklop. Baterijski Clarity je ukinut još 2020. godine usled „tanke“ tražnje, dok se vodonična modifiakcija nudi jedino kroz lizing aranžmane, i uz cenu koja prevazilazi 70 hiljada američkih dolara. To se vidi i po prodajnim rezultatima jer je samo 1.900 takvih primeraka prodato za sve godine u kojima se Clarity s FCEV pogonskim sklopom nudio.

Kao što vidimo, ispostavilo se da je jedino hibridna varijanta bila, koliko-toliko u modi, ali ni ona neće ostati u prodajnim katalozima nakon isteka ove godine.

Dalje, limuzina Honda Legend aktuelne generacije se prodaje od 2014. godine. Verzija za američko tržište se dugo nudila, a nakon ukidanja ponude je preostao da igra ulogu perjanice Honde samo na matičnom tržištu. Nažalost, samo je 216 primeraka Legenda isporučeno kupcima u 2020. godini, pa je razumljivo što Honda i ovde diže ruke. Uzgred budi rečeno, Honda Legend je prošlog proleća postala prvi serijski automobil koji je ponudio treći nivo autonomne vožnje, i to na celom svetu. Samo sto primeraka ovako opremljenog Legenda će biti plasirano na tržištu, iako nije tajna da će tehnologiju naslediti i ostali modeli japanske marke.

Naposletku, verzija minivana s oznakom Honda Odyssey se nudi od 2013. godine, i do ovog trenutka je azijski MPV dva puta bio podvrgnut zatezanju bora. Ipak, bitka s Toyotom je izgubljena, a odgovor Honde je bio u vidu povlačenja s bojišta. Zanimljiva opaska govori o tome da je potpuno drugačija i veća verzija minivana Odyssey sklapana u Americi, gde ostaje sastavni deo ponude japanske marke.

Sva tri modela koja su osuđena na smrt se montiraju u fabrici izgrađenoj u mestu Sajama, koje je opet locirano u blizini prestoničkog Tokija. Nakon ovih radiklanih poteza, kompanija koja je kontrolisala fabriku će biti zatvorena i to pre isteka poslovne godine, što je u Japanu tradicionalno 31. mart, a ne kraj decembra.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ode Legend u legendu …( po nekima ).
Vozio sam se pre možda oko decenije par puta duže ture sa Legendom i zaista je bio dobra limuzina.