1. Home
  2. Vesti
  3. Ford uputio izvinjenje zbog seksualnog uznemiravanja
Ford uputio izvinjenje zbog seksualnog uznemiravanja
0

Ford uputio izvinjenje zbog seksualnog uznemiravanja

176
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek Ford Motor Company, kao i predsednik sindikata, odgovorili su na široko rasprostranjene optužbe u pogledu seksualnog uznemiravanja, koje se dogodilo u pogonima lociranim u Čikagu.

“Želim da iskoristim priliku kako bih rekao koliko mi je žao što su neke kolege doživele da budu predmet seksualnog uznemiravanja ili bilo kakvog diskriminatorskog ponašanja. U svoje lično ime, kao i u ime zaposlenih u Ford Motor Company, koji osuđuju takvo ponašanje i žale zbog istog, izvinjavam se. Još važnije, obećavam da ćemo iz ovoga izvući pouke i da ćemo na osnovu ovog iskustva postati bolji ljudi”, naveo je Džim Haket, Fordov direktor, u otvorenom pismu svim zaposlenima.

Haket je napise koji su se na ovu temu pojavili u New York Times izdanju, nazvao “uznemirujućim”.

Prema navodima ove priče, žene su bile progonjene i bile su predmet neprikladnih seksualnih komentara. Takođe, trpele su neprikladno dodirivanje, dobacivanje kolega, a čak su bile, u nekim situacijama, i prisiljene da vide muške genitalije.

Jedna žena je čak dobila savet od strane predstavnika sindikata kako bi ovakvo ponašanje trebalo da “shvati kao kompliment”. Konkretan događaj se odnosi na situaciju u kojoj je ženi, kolega i mentor, predložio novčanu naknadu za ponuđeni seksualni akt. Ostale dame koje su se žalile na istoj instanci, povodom sličnih situacija, bivale su odbijene.

Prvi čovek Forda je priznao da je kompanija već isplatila značajne iznose, po odštetnim zahtevima iz 1999. i 2017. godine, povodom sličnih događaja u čikaškim pogonima. Ford je već obezbedio odštetni fond u iznosu od 10 miliona američkih dolara za sve oštećene povodom događaja iz avgusta ove godine. Takođe navodi i da je kompanija uložila 20.000 radnih časova na trening programe za zaposlene, kako bi se ovakve situacije i devijantna ponašanja u budućnosti izbegli.

Prema magazinu The Times, Ford je već utrošio 22 miliona američkih dolara za nagodbu slične vrste iz 1999. godine, uključujući više od polovine navedenog iznosa na ime odštete žrtvama.

U zajednici koju čine i napasnici i žrtve, i u kojoj je poslovna kultura opisana kao “jedinstvena”, loši obrasci ponašanja se očigledno ponavljaju. Stvari su se vidno pogoršale nakon nedavne ekonomske krize koja je imala za posledicu razvoj straha među zaposlenima, od eventualnog zatvaranja fabrike.

Kompanija je i trenutno izložena brojnim sudskim procesima povodom seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Predstavnici uprave Forda i zvaničnici sindikata United Auto Workers, zajednički su pripremili video materijal u kojem se zaposleni obaveštavaju o raznim načinima na koje mogu da ostvare pravo na odštetu. U tom video materijalu, Brus Hetl, potpredsednik odeljenja za proizvodnju i ljudske resurse, izjavio je da “svaki zaposleni koji prijavi uznemiravanje ili diskriminaciju na radnom mestu, kao i svaki zaposleni koji učestvuje u pratećoj istrazi, treba da zna da nećemo trpeti, niti podržati bilo kakav vid osvete prema njemu. Tačka.”

Prema navodima The Detroit News, ovaj video materijal se emituje na svim ekranima koji su instalirani u Fordovim postrojenjima u SAD.

O problemu seksizma u automobilskoj industriji, kao i o istraživanjima koja su sprovedena na tu temu, možete da pročitate ovde i ovde.

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments